Vill du veta vad du ska bjuda på till påsk?

4/15/2011

Idag har Helena och jag pratat påskbuffé och påskdesserter i Radion. Ja, vi pratade om all mat som kan passa  till påsk. Många äter ju lamm till påsk, men om man nu inte gillar lamm, så finns det ju en hel del annat gott som passar bra. Härliga vårfräscha bufféer. Vi pratade bland annat om att påskbordet oftast är mer färglatt än vad kanske julbordet är (maten alltså...). En av anledningarna kan vara att vårprimörerna har kommit och då kan det vara gott att göra en sallad med dem. Servera kallskuret är alltid smidigt eftersom det går att förbereda, likaså en vårgrön avokadocheesecake med potatis och fetaost. Personligen vill jag så klart ha lite fisk och skaldjur på mitt påskbord. Men så pratade vi även efterrätter och mumsade på i studion! Jag hade gjort en frusen citrondessert som min pappa brukar göra till påsk, fast har brukar garnera med kiwi istället. Den blir som en frisk cheesecake (I love!).

Frusen citrondessert, 8-10 pers.
200 g digestivekex, fint krossade
(2 msk kakao)

2 dl crème fraiche
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
2 äggvitor
1½ dl vispgrädde
1 liten burk mangopuré (bland barnmaten)
3 passionsfrukter

Blanda kexsmulorna eventuellt med kakao och fördela i en form med löstagbar kant. Vispa ihop creme fraiche, äggulorna, vaniljsocker, strösocker, citronskal och -saft i en stor bunke. Vispa äggvitor (till fast skum) och vispgrädden var för sig, blanda försiktigt ned i smeten. Häll smeten i formen och täck med plastfilm och frys i minst 3-4 timmar. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Blanda det med mangopurén och garnera kakan med det. Servera och njut.


Helena hade gjort pannacotta med ägglikör som hon garnerade med choklad och godisägg, så det blev som små fågelbon! Urgulligt!


Självklart provsmakar (prov och prov, ja ja...) vi allt vi bjuder på :-)



Jag hade även gjort, precis som förra påsken, små marängkycklingar. De blev tyvärr lite knubbigare i år, men vad gör väl det. De har helt enkelt burrat ihop sig lite :-) Receptet på dem hittar ni här.
Så låt nu påskfantasin flöda! Gör en massa roligt godis med barnen eller baka någon god kaka och gör en kycklinggul glasyr med vatten och florsocker samt hushållsfärg.

13 kommentarer:

  1. Vilka smaskiga efterratter, bada later riktigt goda!

  2. Underbart! Vilken kreativ duo!

  3. Mmm, mycket gott och jag håller nog med din Lowe att det bara är att ösa på med dekorationerna när det är påsk!

  4. Men vilka trevliga efterrätter, jag gillar godsaker med färg!

  5. men vilken snuckig kyckling du har gjort! och den där frusna citrondesserten låter ju helt ofattabart god. mums.

    trevlig helg på er!

  6. Den ser supergot ut!
    Spara en bit till mig! :)
    Trevlig helg!

  7. Oh härligt,Trevlig helg till dig!

  8. Åh vad mysigt, nu har jag lyssnat på er på radion medan jag stekte köttbullar för glatta livet.
    Vilka godsaker ni bjöd på. Jag brukar också göra en variant av din frusna cheesecake det är ju så gott.
    Ha en härlig helg!!

  9. Underbara kycklingar, kul idé!
    Cheescaken åker rakt i prova-högen, vet någon som kommer att uppskatta att bli bjuden på den:)

    Ha en härlig helg,
    Anki o Håkan

  10. vilka fina goda grejer ni gjort! jag tror jag gjorde nåt liknande som den frusna citrondesserten en nyårsafton, fast med maryland cookies-botten och jordgubbar på toppen. gott!

    påskmat förresten? räcker det inte om man äter godis och kanske... ett ägg?

  11. Oj, vad gott allt såg ut.

  12. Åh en sådan där tårta ska jag nog försöka göra till påsk. Den passar ganska bra fast jag kör GI/lchf. Det är nog främst sockret som stör "dieten" men det är ju inte påsk så ofta.

  13. Många bra påsktips! Ser gott ut allting!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.