Ett stort bröd

6/13/2011

Det var länge sedan jag bakade något långpannebröd. Det har blivit så mycket långjästa bröd, för de blir så sega och goda, nästan som surdegsbröd. Men gör man bröd i långpannan får man så mycket bröd. Jag fryser in det mesta och tinar upp efter hand. Om inte så är de utmärkta brytbröd på en buffé. Och det vet jag att många ska duka upp i dagarna.


Dinkelrutor med morötter, 16-20 rutor
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
4 msk olja
2 msk sirap
2 tsk salt
250 g keso
200 g finrivna morötter
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
5 dl fullkornsdinkel
6-7 dl vetemjöl special

Lös jästen i vattnet. Blanda ned övriga ingredienser. Arbeta degen i maskin eller med elvispens degkrokar tills den känns smidig. Jäs övertäckt i 30 minuter. Tryck ut degen i en papperklädd långpanna. Skär i rutor och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på galler och bryt sedan i bitar.

9 kommentarer:

 1. Anonym sa...

  Det är ju så himla gott med nybakt bröd, och ändå tar jag mig inte i kragen och bakar oftare. Måste bli skärpning! :-)

 2. Åh, de där ska jag testa vid nästa bak, jag gör ju i stort sett bara samma bröd hela tiden (det kalljästa) och surdegarna bara surade så något surdegsbröd blev det ju aldrig (i alla fall inget att prata högt om)!

 3. Som jag önskar att jag hade en frys stor nog att rymma bröd. Tyvärr har jag bara ett frysfack så bröd göra sig dessvärre inte besvär. Ser gott ut!

 4. Längesen jag bakade över huvudtaget....:(

 5. De ser jättegott ut! Jag tycker de är perfekt att göra bröd i långpanna; enkelt och precis som du säger så blir det mycket bröd!

 6. Så gott, sparar receptet, för långpannebröd är kanon att baka, blir ju mycket bröd :-)

 7. Du tar så fina bilder, brödet ser kanongott ut :)

  Och den där godast mat för billigaste pengen-tävlingen vinner nog du, min fantasi har flygit all världens väg för tillfället så jag lagar bara gamla tråkiga vardagsrätter, det är varken roligt för oss eller bloggen ;)

 8. Oj! Det var evigheter sedan jag bakade bröd som behöver jäsa. När jag läser din ingredienslista som innehåller morötter, frön och keso så förstår jag att dinkelrutorna blev bra.

 9. åh, vad jag önskar att jag bodde hemma hos dig just nu! jag hade så gärna fått en såndär brödbit till frukost imorgon (gärna med en kopp te och lite ost, vissel vissel). ser otroligt gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.