En ljuvlig rostad tomatsoppa
10/11/2012
Ikväll har jag packat tre väskor till helgens lilla tripp. Okej, alla var inte till mig, bara två :-) En väska var till trollungarna som ska följa med mina föräldrar till släkten i Stockholm, medan Berra och jag gör Alicante. Eftersom de ändrar väderprognosen stup i ett så var det extra klurigt att packa. Varför är det så mycket lättare för killar? Kanske blir bad i ösregn och då behövs bara bikinin. Hur vädret än blir så kommer vi njuta av en helg med god mat och gott vin (det bara förutsätter jag!) och en massa mys.
Dagens recept är ännu ett tomatfrosseri följetongen. Två av tipsen mina fina läsare gav mig var att ugnsrosta tomaterna och ett annat var tomatsoppa. Varför inte kombinera dessa?! Jag överdriver inte när jag säger att det var den godaste tomatsoppan jag smakat. Helt oblygt. Vilken skillnad på smak när grönsakerna får gotta till sig i lugn och ro i ugnen innan de mixas. Ljuvligt! Tomatsoppa passar ihop med mycket gott, så toppa med er egen favorit. Jag tog halloumi och en klick crème fraîche.
Ha det nu så gott utan mig ett par dagar. Kanske får ni vara med på ett hörn via Facebook. Hasta luego!
Rostad tomatsoppa, 4 pers.
1kg tomater, halverade eller klyftade beroende på storlek
2 röda (snack)paprikor, i mindre bitar
2 gula lökar, hackad
5 vitlöksklyftor, krossade
basilika
1 l vatten
2 krm svartpeppar
1½-2 tsk salt
2 krm rökigt paprikapulver (ta vanligt om ni har det)
300-400 g halloumi
(pasta tex risoni, bönor, krutonger, kyckling-/quornbitar... vad ni tycker smakar bra i en tomatsoppa)
Sätt ugnen på 175°. Lägg grönsakerna samt ett par blad basilika på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja.Rosta grönsakerna i ugnen i 1 timme. Mixa grönsakerna tillsammans med vattnet. Häll soppan i en gryta och låt koka upp. Krydda med salt, peppar och eventuellt paprikapulver. Lägg i tärnad halloumi och låt soppan koka ytterligare någon minut.
Dagens recept är ännu ett tomatfrosseri följetongen. Två av tipsen mina fina läsare gav mig var att ugnsrosta tomaterna och ett annat var tomatsoppa. Varför inte kombinera dessa?! Jag överdriver inte när jag säger att det var den godaste tomatsoppan jag smakat. Helt oblygt. Vilken skillnad på smak när grönsakerna får gotta till sig i lugn och ro i ugnen innan de mixas. Ljuvligt! Tomatsoppa passar ihop med mycket gott, så toppa med er egen favorit. Jag tog halloumi och en klick crème fraîche.
Ha det nu så gott utan mig ett par dagar. Kanske får ni vara med på ett hörn via Facebook. Hasta luego!
Rostad tomatsoppa, 4 pers.
1kg tomater, halverade eller klyftade beroende på storlek
2 röda (snack)paprikor, i mindre bitar
2 gula lökar, hackad
5 vitlöksklyftor, krossade
basilika
1 l vatten
2 krm svartpeppar
1½-2 tsk salt
2 krm rökigt paprikapulver (ta vanligt om ni har det)
300-400 g halloumi
(pasta tex risoni, bönor, krutonger, kyckling-/quornbitar... vad ni tycker smakar bra i en tomatsoppa)
Sätt ugnen på 175°. Lägg grönsakerna samt ett par blad basilika på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja.Rosta grönsakerna i ugnen i 1 timme. Mixa grönsakerna tillsammans med vattnet. Häll soppan i en gryta och låt koka upp. Krydda med salt, peppar och eventuellt paprikapulver. Lägg i tärnad halloumi och låt soppan koka ytterligare någon minut.
Ugnsrostad tomatsoppa låter gott och tomaterna får en så mycket djupare smak! Önskar er en fin resa!
Låter som en riktig höjdarsoppa! Ha nu en riktigt underbar semester, rain or shine så kan ni alltid njuta av god mat, dryck och varandra. Kram
Tomatsoppa är förbaskat gott. Gott med halloumi i. Brukar ha feta annars.
Tomatsoppa är mums, jag gjorde nyligen med grillade/ugnsrostade grönsaker och fetaost i.
Så underbart med Alicante, ni får njuta och komma tillbaka helskinnade, kram!
Lejert! Som pappa skulle säga... Ska definitivt testa att rosta tomaterna nästa gång jag gör tomatsoppa som är en favorit. Tallriken ser helt underbar ut! Halloumi var ett bra tips att toppa med för den delen...
Ha det nu så jäkla bra på resan, vädret kan man inte göra något åt. Huvudsaken är att ni reser tillsammans och har det mysigt!
Kram!
Klart vi måste testa att rosta innan mixning, låter som en väldigt god idé!
SOm sagt, ha en helt fantastiskt underbar helg, och tänk inte på oss som går kvar i kylan och är avis... NJUT för oss med,
bubbel bubbel!
Kramar
Hej! En liten korkad fråga....Hur många grader har du pp ugnen när du rostar så länge? Trevlig helg!!!
Mvh Sara
Rostade tomater smakar ju så gott, soppan måste smaka gudomligt!
Ha det härligt i Alicante!
Tomatsoppa är så gott. Min kock Betty på båten i Västindien lärde mig sitt hemliga recept.
Ha en skön Alicanteresa ( längtar avundsjukt dit, min pappa har hus i Torvijea)
/ Lena från make Ahead food
Men godetid vad gott det ser ut gahhhh vill ha nu kram Sofia hoppas ni får fint väder idag kram
Hoppas ni får en toppenhelg med massor av värme och gott vin!
Så härligt med lite varmare breddgrader nu!! Rostade tomater förhöjer ju smaken så det kan inget annat än bli gott. Gott i soppa!!
Åh, jag kan tänka mig att ni har det härligt. Skönt att ha barnen på säker plats - de har säkert underbara dagar de också. Njut och ät gott. Ta ett glas vin för mig också. Kram!
Hoppas du har haft det underbart, oavsett vädret.
Låter som ett toppenrecept! Sitter och gör matsedel och letar just sopprecept så tack för inspirationen=) Och hoppas ni haft det helt underbart på er lilla tripp!
Matiga soppor är bland det bästa som finns nu när hösten är här för att stanna! :-)
Tack alla! Vi har haft både regn och sol, men hela tiden varmt och skönt. Inget att klaga på alls!
Rosta grönsakerna först var verkligen en höjdare, så testa gärna.
Sara, temperaturen spelar ingen större roll. När jag rostar tomater i vanliga fall (till sås, sallader, snittar...) tar jag så låg temperatur jag har tid till. Väljer du tex 100-125 grader får rosta dem i minst 2 timmar och tar du 175 som jag gjorde denna gång räcker 1 timme. Beror också på hur "torra" du vill ha tomaterna.