Nästan lika snabbt som take away, men klart godare
10/30/2012
Brukar ni kika på Solsidan på söndagarna? I så fall vet ni hur Oves fru Anette ser ut. Min kollegas son tycker att jag ser ut som henne när jag har håret rakt. Tur kanske att det gällde utseendet, för jag hoppas inte att jag upplevs lika intensiv som Anette. Eller ännu värre om han hade tyckt att jag såg ut som Ove :-O Fast å andra sidan tycker Ove att Anette är en 10-poängare så alltför illa är det inte, ho ho...
Denna veckan har barnen höstlov, vilket jag också önskar att jag hade. Men Berra och jag saxar mellan olika arbetstider plus lite barnvakt däremellan så i alla fall barnen kan ha lov. Eftersom jag fortsätter vara nattuggla ett litet tag till passade vi på att ta Middagskorgen denna veckan. Det är smidigt med en färdig meny med snabblagade middagar när jag stiger upp halvgroggy framåt eftermiddagen. Först ut denna vecka var saftig burgare med hemgjorda pommes och äppeltzatziki. Bytte ut en del av potatisen mot andra rotfrukter och gjorde endast lite små ändringar i receptet, så här blev det. Om någon skulle undra vart bröden tagit vägen, går det självklart stoppa burgarna mellan ett par och använda tzatzikin som dressing, men vi tyckte det räckte med lite fräscha grönsaker till. Alla åt med stor aptit. En rätt som skulle kunna passa till fredagsmyset.
Burgare med rotfruktspommes och äppeltzatziki, 4 pers.
Rotfruktspommes:
1 kg potatis eller blandade rotfrukter, skalad och skuren i lillfingerstora stavar
olivolja
flingsalt
Äppeltzatziki:
2 äpplen
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven (lade jag till bara för att det är så gott)
1 tsk svensk senap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm lökpulver
Burgare:
500 g nötfärs
100 g riven ost
1 gul lök, riven (råkade jag riva i av bara farten, men det stod inte i receptet)
1 ägg
1 msk worcestershiresås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 250°. Vänd runt potatisen/rotfrukterna i lite olivolja och sprid ut på dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite flingsalt. Rosta dem i ugnen i 20 minuter. Ta ut efter halva tiden och vänd runt dem.
Blanda matyoghurt med kryddorna och riv ned äpplena oskalade.
Blanda nötfärs med ost, ägg och kryddor. Forma med fuktade händer till 8 platta burgare. Stek dem i smör i en stekpanna.
Servera burgarna tillsammans med rotfruktspommes, äppeltzatziki och lite fräscha grönsaker. Ät och njut!
Denna veckan har barnen höstlov, vilket jag också önskar att jag hade. Men Berra och jag saxar mellan olika arbetstider plus lite barnvakt däremellan så i alla fall barnen kan ha lov. Eftersom jag fortsätter vara nattuggla ett litet tag till passade vi på att ta Middagskorgen denna veckan. Det är smidigt med en färdig meny med snabblagade middagar när jag stiger upp halvgroggy framåt eftermiddagen. Först ut denna vecka var saftig burgare med hemgjorda pommes och äppeltzatziki. Bytte ut en del av potatisen mot andra rotfrukter och gjorde endast lite små ändringar i receptet, så här blev det. Om någon skulle undra vart bröden tagit vägen, går det självklart stoppa burgarna mellan ett par och använda tzatzikin som dressing, men vi tyckte det räckte med lite fräscha grönsaker till. Alla åt med stor aptit. En rätt som skulle kunna passa till fredagsmyset.
Burgare med rotfruktspommes och äppeltzatziki, 4 pers.
Rotfruktspommes:
1 kg potatis eller blandade rotfrukter, skalad och skuren i lillfingerstora stavar
olivolja
flingsalt
Äppeltzatziki:
2 äpplen
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven (lade jag till bara för att det är så gott)
1 tsk svensk senap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm lökpulver
Burgare:
500 g nötfärs
100 g riven ost
1 gul lök, riven (råkade jag riva i av bara farten, men det stod inte i receptet)
1 ägg
1 msk worcestershiresås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 250°. Vänd runt potatisen/rotfrukterna i lite olivolja och sprid ut på dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite flingsalt. Rosta dem i ugnen i 20 minuter. Ta ut efter halva tiden och vänd runt dem.
Blanda matyoghurt med kryddorna och riv ned äpplena oskalade.
Blanda nötfärs med ost, ägg och kryddor. Forma med fuktade händer till 8 platta burgare. Stek dem i smör i en stekpanna.
Servera burgarna tillsammans med rotfruktspommes, äppeltzatziki och lite fräscha grönsaker. Ät och njut!
Mums, ser supergott ut!
Nu ska jag precis ta ett par lovdagar tillsammans med barnen och sedan får de vara själva sista dagen igen. Det gäller att pussla så man får ihop det till alla skollov vilket inte är det lättaste.
Ser riktigt flott ut och ingen "i-början-av-veckan-måltid". Ni är ena lyxare där borta i Kalmar. ;o)
Kram
Nyttiga burgare typ! Pommesen skulle jag gärna äta. Är inte så förtjust i pommes annars.
Haha...Anette! Denna 10-poängare! Vem vill inte vara som henne....;)
Nä, det tycker vi inte! Alltså varken att du är lik Anette, eller att hon är en tiopoängare:) Huga...
Så smart att ha den där korgen när du kör nattpassen, det måste ju verkligen underlätta och spara tid. Förstår att det åts med stor aptit, det ser fantastiskt gott ut!
Jag hoppas åtminstone att du inte har samma röst som hon har, i så fall får jag nog dra in middagsinbjudningen!
Gott med hemburgare och snygg bild!
Smidigt med matkasse! Men det har inte jag vågat köpa... dels för min känsliga mage och dels för att jag är rätt kräsen... ;)
Jag tror att vi alla har minst en dubbelgångare! :)
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Förstår om du känner dig som en zombie ;)
Äppeltzatziki låter så himla gott, det ska testas hos oss. Syrliga äpplen blir bäst eller?
Det ser gott ut och låter som något som skulle kunna gå hem hos oss! :-)
Ser gott, fräscht och nyttigt ut! Och fin bild! Hur lyckas du med ljuset?
Förstår absolut att middagskorg/kasse eller vad man nu kallar det är en skänk från ovan när trötthet härskar och inspiration tryter. Speciellt som du trixar och gör det på ditt sätt ändå.
Hoppas du snart är färdig med groggy-perioden!
Kram Lotta
Amy, ja syrliga äpplen är nog godast även om det kanske inte spelar så stor roll så länge det är några gamla torra.
hoho, jag har en kompis som på riktigt är jättelik henne, fast mest i det här gamla goda klippet från nilecity: http://www.youtube.com/watch?v=4reKNE832Fc
jobbigt med nattskift, speciellt nu när det är så mörkt ändå, man hinner inte få mycket dagsljus då :(
Åh vad gott det lät, det ska vi testa någon dag.
Kram
Ha ha ha, inte är du lik henne inte. Himmel maken till dryg kvinna får man leta efter. Men nu är det ju inte på riktigt utan på film, vilket kan vara svårt att skilja på ibland ju, hi hi.
Kram kram Anna