Vegetarisk moussaka
10/31/2012
Det har inte blivit så mycket spökande eller halloweenfirande hos oss idag även att jag var sugen på att göra något skoj med barnen, men nattjobbet gör mig inte alltför pigg. Det blir spökrunda och annat rys, förlåt (hi hi) mys till helgen. Bjöd på Facebook på en gammal bild på spökmaränger och receptet på dem hittar ni här. Det är ungefär så långt mitt halloweenbakande brukar sträcka sig... Pumpamonster har barnen och Berra fixat så fina och så har min söte man dekorerat min blomsterspaljé med ett stort hjärtan av trädgårdsbelysning. Nu är det riktigt höstfint i trädgården! Kom och hälsa på vet ja´!
Andra middagen ifrån Middagskorgen var en broccoligratäng som gick under namnet falsk moussaka. Inte så oväntat for mina tanka iväg till vanlig moussaka med en ljuvlig hint av kanel. Jag använde därför ubergine i samt kryddade såsen med lite kanel och fick en härlig vegetarisk variant av moussaka. Nästa gång tar jag nog mer fetaost och smular även lite i fyllningen. Med broccoligratängen följde även bacon som skulle stekas och strös över den färdiga gratängen för de som inte vill äta helt vegetariskt. Även denna moussaka går att servera tillsammans med något, men är mycket fin som ensamrätt eller med bara en fräsch sallad till.
Falsk/vegetarisk moussaka, 4-6 pers.
2 aubergine, skivade i centimetertjocka skivor
1 tsk salt
2 broccoli (även stjälken), i mindre bitar
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 pkt/burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
4 dl mjölk
100 g riven ost
100 g fetaost
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Koka upp vatten och koka broccolin i 1 minut. Låt rinna av i ett durkslag.
Fräs löken mjuk i lite smör i en panna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt tomatsåsen koka ihop ett par minuter.
Värm mjölken i en kastrull och blanda ner riven ost. Låt koka ihop så att osten smälter och du får en ostsås.
Torka av aubergineskivorna och stek dem i olja cirka 1 minut per sida. Lägg hälften av de stekta aubergineskivorna i botten på en ugnsform. Varva tomatsås och broccoli över och täck sedan med resternade aubergineskivor. Avsluta med att hälla över all ostsås och strö på smulad fetaost. Gratinera i ugnen i 15 minuter, tills osten fått färg.
Andra middagen ifrån Middagskorgen var en broccoligratäng som gick under namnet falsk moussaka. Inte så oväntat for mina tanka iväg till vanlig moussaka med en ljuvlig hint av kanel. Jag använde därför ubergine i samt kryddade såsen med lite kanel och fick en härlig vegetarisk variant av moussaka. Nästa gång tar jag nog mer fetaost och smular även lite i fyllningen. Med broccoligratängen följde även bacon som skulle stekas och strös över den färdiga gratängen för de som inte vill äta helt vegetariskt. Även denna moussaka går att servera tillsammans med något, men är mycket fin som ensamrätt eller med bara en fräsch sallad till.
Falsk/vegetarisk moussaka, 4-6 pers.
2 aubergine, skivade i centimetertjocka skivor
1 tsk salt
2 broccoli (även stjälken), i mindre bitar
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 pkt/burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
4 dl mjölk
100 g riven ost
100 g fetaost
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Koka upp vatten och koka broccolin i 1 minut. Låt rinna av i ett durkslag.
Fräs löken mjuk i lite smör i en panna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt tomatsåsen koka ihop ett par minuter.
Värm mjölken i en kastrull och blanda ner riven ost. Låt koka ihop så att osten smälter och du får en ostsås.
Torka av aubergineskivorna och stek dem i olja cirka 1 minut per sida. Lägg hälften av de stekta aubergineskivorna i botten på en ugnsform. Varva tomatsås och broccoli över och täck sedan med resternade aubergineskivor. Avsluta med att hälla över all ostsås och strö på smulad fetaost. Gratinera i ugnen i 15 minuter, tills osten fått färg.
Det ser väldigt gott ut och roligt med kanel i!
Låter väldigt gott! Perfekt tillbehör till kött eller kyckling! :)
Sparar receptet!
Ha en fin dag!
Kram
//Lana
Ja kanel är gott att ha i moussaka. Fetaost har jag inte testat i moussaka men i andra gratinerade auberginerätter och det blir så gott!
Vi bakar inte heller till Halloween men spökmaränger hade jag tänkt ha med framöver :)
Kramar!
Det här ser ut att vara och låter väldigt gott :)
Sen måste jag säga att jag är imponerad av de fina pumpalyktorna :)
Ser så gott ut varje gång jag tittar in hos dig. Jag blir lite hungrig faktiskt... :)
Ha en fin dag!
// Mia
Vilka fina pumpalyktor det blev, de ser ju hur proffsiga ut som helst! Kanske maken har en ny karriär på lut... :)
Inget firande här heller men vi är bortbjudna i helgen så man vet aldrig vad som händer då.
Det låter riktigt gott med fetaosten i gratängen, härligt med den sältan till auberginen.
Falskt, äkta... Vem vet egentligen vad som är vad längre egentligen när det gäller recept? Huvudsaken det är gott och detta äter jag gärna, med baconströssel.
Så fina pumpor! Jag har inte gjort något överhuvudtaget för att det är Halloween. Förstår inte riktigt grejen men hey, varje anledning till att göra något kul för barnen är väl en bra anledning. Kanske...
Hoppas du får en riktigt skön och vilsam helg - snart är den här!
Vilka underbara och lite läskiga pumpor! Hihi
Snyggispumpor! Här har vi legat lågt med Halloweenfirande i år, tyvärr. Inte alltid man får till det:-)
Utmärkt nivå på firandet om du frågar mig. Pumporna var riktigt snygga, nu blev jag själv lite pysselsugen.
Tur att de slängde med lite baconströssel till den vegetariska rätten, annars blir man ju inte mätt, som det brukar heta! ;)
Låter hur som helst gott, gillar allt man kan baka i en form. Hoppas du får gå tillbaka till "dagslivet" snart igen.
Fina pumpor!
Moussaka är grymt gott! Tyvärr tycker inte Calle det (han har odödliga minnen från grundskolans hemskheter som kallades för moussaka) men jag ska börja hans omvändning typ omgående. Hoppas allt är bra med er! KRAM!