När indiska vindar sveper genom bistron

10/03/2012

För att bryta av lite så ni inte blir helt utmattade av mitt tjat om den delen av mathimlen som ramlat ned i Skåne, så bjuder jag på lite av min mathimmel. Jag tycker verkligen att ni ska testa en massa nya soppor och grytor under hösten. Snöa inte bara in på de klassiska, även om de för all del är goda. Dessutom tycker jag ni köttätare ska tänka bortom köttgrytor någon gång. Här får ni en smakrik vegetarisk variant, som ni får lova att ni testar. Inspirerad av min vän Amy  fick min gryta en touch av indisk kryddning eftersom hon varit så snäll och givit mig kryddor. Tack ännu en gång!


Aubergine- och halloumigryta med smak av Indien, 4 pers.
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk gurkmeja
1 krm hing, kan uteslutas
1 kanelstång
½ - 1 chili, finhackad
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk cocktailtomater (Mutti)
1 ½-2 burkar med vatten
4 potatisar, skalade och tärnade
250 g halloumi, tärnad
250 g fryst, tinad bladspenat
1 aubergine, delad i mindre bitar
salt

Bryn lök och  ingefära i lite olja tillsammans med spiskummin, koriander och gurkmeja i en stor gryta. När löken har blivit mjuk tillsätt kanelstången, chili och buljongtärning. Vänd ned cocktailtomaterna och dess spad samt ett par burkar med vatten samt potatisen. Låt puttra under lock i 15 minuter.  Strö lite salt på auberginebitarna och stek dem lite mjukare i olja. Tillsätt auberginebitarna och den tärnade halloumin i grytan. Låt puttra i ytterligare 5-10 minuter. Krama ur den tinade spenaten något och blanda ned den i grytan. Smaka av med salt.
Servera tillsammans med kokt ris och eventuellt naan.

16 kommentarer:

  1. Finns en möjlighet att jag testar detta snart. Sitter och fryser nu så hade varit fint med lite varm soppa. Hing? Borde gå att hitta i den här staden. Ska fråga på ICA och göra dem lite förvirrade.

  2. Åhhhhhh mums stor kram Sofia som packar för fullt inför vår resa till Krata imorgon : )

  3. Jeij! Jag tackar och tar emot recept på grytor, den här hösten ska helt klart bli grythösten för min del. Hänger på Sofie när det gäller hing-grejen, får se om det finns i min sådär välsorterade affär.

  4. Vilken gryta, inte fel alls. Lite hetta är vad man behöver i detta vädret.
    När Amy var här i somras lämnade hon lite kryddrester, kanske ska använda upp dem snart.

    Kram Malin

  5. Du äger vännen! Grytan ser helt underbar ut, grymt fin bild du har fått till (eller är det du som håller i grytan?) Hur som helst, jag ska testa denna också, var så säker :) Kul när vi inspirerar varandra helt klart.

    Sofie och Charlotta, ni finner hing på Indian Food House i Göteborg (Herkulesgatan 1F).

  6. Jättegott ser det ut och så mycket goda ingredienser i den grytan!

  7. Alltid gott med en indisk gryta!!!

  8. Vilken supergryta! Och vegetarisk till råga på allt. Måste testa!

  9. Gud vad gott det ser ut, kan nästan känna den underbara doften ända hit ;). Det är bara det där med att övertyga resten av familjen... Å andra sidan blir det ju många lunchlådor till mig ;)

  10. Väldigt trevligt med grytor i detta höstrusk. Speciellt de med lite hetta i som denna. Den ser verkligen god ut. Mums!

  11. Låter väldigt god och värmande med alla smaker! Den vill jag verkligen testa. Jättefin bild också. Det syns ju att detta är både gott och nyttigt!

    Det finns många delar av mathimlen att utforska :-)

    Kram!

  12. Aubergine sa du? JAtack säger jag!!

  13. Hing it is, vilken underbart doftande krydda det är... not! Men som tur är smakar det så mycket bättre:)

    Ja, hon är en pärla den däringa Amy, med all indisk inspiration och smaksättare.

  14. Och så kom inte resten med, lite snabb där...
    Men grytan var det ju:) Halloumiost i, det låter som att det är så gott. Vi har bara stekt osten, så vi måste ju absolut prova att göra som du gjort. Nice.

  15. En gryta i min smak! Har ätit mycket halloumi i mina dar, men inte i gryta sådär. Verkar vara en mycket bra idé!

  16. Halloumi är mycket gott att lägga i tärnad i soppor och grytor, så testa om ni inte gjort det tidigare!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.