Lördagsmys och lussevaka

12/12/2009

För ett par veckor sedan var vi hembjudna till våra vänner Therese och Martin. Då bjöd de på den mest perfekt tillagade lax jag någonsin ätit. Det var såå gott. Så jag var ju bara tvungen att ta reda på hemligheten...

Lax Lorensberg (på mitt vis), 4 pers
4 st portionsbitar lax á 200 g (satsa gärna på färsk lax)
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
1 trekant ädelost


Sås:
2 dl söt/halvsöt sherry (vill man inte reducera sherryn, så ta halva mängden)
1 grönsaksbuljongstärning
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dill


Potatispuré:
1 kg potatis, i mindre bitar
250 g broccoli, i mindre bitar
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar


Stick en termometer i en av laxbitarna och lägg dem i en traktörpanna. Slå vin och buljong runt fisken. Koka upp och sänk sedan värmen så det inte kokar längre. Låt stå tills laxen nått en innertemperatur på 55°.

Koka sherryn med buljongtärningen tills hälften återstår. Blanda ned dill och crème fraiche.

Koka potatisen nästan mjuk och tillsätt broccolin och låt koka med sista minuterna. Mosa potatis och broccoli. Rör ned smör och mjölk. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ned crème fraichen.

Servera laxen med såsen, potatispurén och någon grönsak du gillar. Strö över smulad ädelost vid servering.


Lillspöket tyckte denna såsen var så god att man kan äta den med sked...

1 kommentarer:

  1. Ser gott ut! Örjan fick nöja sig med din chorizogryta och den var inte dum den heller!!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.