Dinkelbullar

5/17/2010

"Rent mjöl i påsen" säger Saltå Kvarn. Ingen vill väl ha några tillsatser, inget extra tillsatt gluten, askorbinsyra eller annat. Jag vill i alla fall bara ha mjöl i påsen med mig hem. De använder inget konstgödsel eller några kemiska bekämpningsmedel. Alla deras produkter kommer från biodynamiska och ekologiska odlingar. På Coop är deras utbud är stort, vet inte hur det är i andra butiker. De gryner och mjöl som Änglamark har kommer även de från Saltå Kvarn. Nu har de även vetemjöl special!


Dinkelbullar, 16-20 st
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
250 g naturell keso (4 %)
½ dl olja
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solros- el. pumpakärnor
5 dl fullkornsdinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin till en smidig deg, lite längre än en vanlig deg, ca 10 min. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och dela den i två bitar, rulla ut dem till längder och dela varje längd i 8-10 bitar. Forma dem lätt till runda bullar. Lägg dem på en pappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckta. Grädda i 10-15 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

10 kommentarer:

 1. Måste bara säga att brödlådan du har i bakgrunden är väldigt snygg! Var hittar man en sådan?

 2. Älskar verkligen Saltås produkter, dessutom är ju förpackningarna ruskigt snygga :)

 3. Låter vettigt med rent mjöl i påsen. Har inte bakat så mycket med dinkel. Gjorde en pizzadeg en gång som blev alldeles för mjuk och blöt. Det här receptet ser gott ut!
  Trevlig vecka!

 4. Åh de ser såååååå goda ut!
  Hade suttit fint på frukostbordet!
  Kram Gourmetmorsan

 5. Drinken som du hade gjort lite längre ned såg ju himla smarrig ut, somrig..
  Måste ta och skaffa mig en sådan där skaker..
  Hembakt bröd är ju alltid godast..
  Mvh

 6. håller med föregående talare, saltå kvarn har fantastiskt fina förpackningar! sen har de klart mycket bra saker också, såklart :)

 7. Härligt bröd, blir så sugen på att baka. Har varit och fikat på Saltå kvarn och det var en härlig upplevelse, låg charmigt och dom hade väldigt mycket gott...

 8. Jag älskar också Saltå Kvarns produkter! Vad jag sett så är det nog, precis som du säger, Copp som har det mesta utbudet! Köper alltid deras pasta, stor skillnad mot "vanlig". Bullarna måste jag ju testa....

 9. Saltå Kvarn har väldigt bra mjöl och även andra produkter. Kul att det idag finns ett större utbud av bra produkter att hitta i vanliga butiker som Coop.

 10. åh, vad gott med nybakat :)
  hoppas att du har haft en bra dag!?
  kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.