Rabarber

5/12/2010

Mina rabarber har inte hunnit bli så långa och fina ännu, så än så länge får jag njuta av köpta. Rabarber är en fantastisk frukt (eller vad räknas de som?). Att man kan göra så mycket gott av något så surt så hela munnen snörper ihop sig. Men för min del är just det jag gillar med rabarber, något surt som bryter mot det söta i en kaka.

Rabarberkaka med cashewnötter från Arla är just en sådan kaka. Den går lika lätt av svänga ihop som en paj och passar med samma tillbehör, vaniljsås eller vaniljglass. Jag använder aldrig Arlas smör- & rapsolja eller något annat flytande margarin för den delen heller, har aldrig förstått vitsen. Så jag brukar byta ut den delen (1 ½ dl) mot 100 g smält smör och ½ dl rapsolja, för det har jag alltid hemma ;-)

Rabarberkaka med cashewnötter
100 g smält smör
½ dl rapsolja
2 dl strösocker
3 st ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g rabarber
1 tsk potatismjöl
1 dl saltrostade cashewnötter

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör, rapsolja, socker, ägg, gräddfil och mjöl blandat med bakpulver. Häll det i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Skiva rabarbern och blanda med potatismjöl. Hacka nötterna grovt. Strö först rabarber och sedan nötter över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

4 kommentarer:

  1. Rabarber är allt en favorit här också. Smulpaj på rabarber är så gott. Nu påminnde du mig om att jag måste ut o köpa rabarber imorrn. Ha en bra långhelg nu.

  2. jag älskar också rabarber! när jag var liten (ok, jag gör det fortfarande...) doppade jag rabarberstjälkarna i socker och åt som godis haha. mycket gott!

  3. Jag älskar rabarber! Mina plantor är inte lika fina som dina, de är så tunna och växer så trångt. Jag får nog försöka flytta några. Om man nu gör sånt med rabarber? Den där kakan är ju jättegod, Berra hade med sig en sådan till jobbet en gång, och alla älskade den!

  4. Jag älskar också rabarber! :) Tyvärr har jag inga plantor, så får hålla till godo med de köpta. Och cashewnötter är ju så gott, kanske får prova den här kakan... :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.