Välja rätt fisk

5/16/2010Det är inte lätt att veta vad man ska äta snart. Man ska äta KRAV-märk, ekologiskt, närproducerat, klimatsmart, tillsatsfritt, fisk som inte är hotad... Mycket av den fisk vi gillar är rödlistad eller i alla fall med på den gula listan. Särskilt många fisksorter med fastare kött. Tjejen i fiskdisken tipsade mig om en fisk som heter lubb, som skulle vara god och har fast vitt kött. Den tillhör familjen lakefiskarna, men är trots detta på den gula listan vad jag förstår... Mycket god var den dock. Serverade den i smördegskorgar med bara lite grönsaker och en dressing till.

Voul au vent med fisk och örtdressing, 6 förrätter/smårätter
2 ark smördeg (ska räcka till 6 rundlar 12-15 cm i diameter)
600-800 g fast vit fisk
1 äggula
1 tsk salt
1 krm vit peppar
lite malen koriander
1 dl olivolja
1 knippe örter; basilika, persilja, gräslök
2 vitlöksklyftor, rivna
1 citron, rivet skal och saft
300 g cocktailtomater
blandad bladsallad

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegen på lätt mjölat bord. Skär ut rundlar, 12-15 cm i diameter med hjälp av en liten skål eller stor kopp. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Skåra dem lätt ca 1 cm från kanten och pensla kanten med äggula. Baka dem i ugnen ungefär 10 minuter, tills de rest sig och är gyllenbruna. Gröp ur mitten på rundlarna.
Stek fisken i lite av olja och krydda med salt, peppar och koriander. Fördela fisken och cocktailtomaterna i smördegsformarna. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Blanda resten av oljan i en kastrull tillsammans med örter, vitlök, citronskal och -saft. Värm dressingen och slå över fisken vid servering.

6 kommentarer:

  1. Hmm...ja, svårt det där med fisk, rödlistad eller inte. Varför säljer de ens rödlistade fiskar?! Är dålig på det där och köper oftast det som är ok i pris. Har bara ätit lubb på restaurang, inte sett i min fiskbod, men kommer ihåg att det var riktigt gott!! Din rätt ser supersmaskig ut! Älskar ugnsbakade tomater.

  2. jösses, vilken fin uppläggning! rena restaurangmaten :)

  3. Vad läckert det HÄR låter! och lite svårt... fy vad jag är dålig på att laga fisk, dessutom är jag sällan sugen men sen när man väl äter det så är det jättegott. Skaldjur däremot, det skulle jag kunna äta 7 dagar i veckan om det inte vara så dyrt... Okej, det var kanske lite överdrivet, kanske inte 7 men OFTA!

  4. Det här låter jättegott! Jag tycker om fisk, men gillar det oftast bara på restaurang, jag lyckas inte hemma! Men ska prova det här receptet med massa smaskens :) Ska hålla utkik efter lubb också. Tack för tipset att ha gojibär i brödet! Jag har tänkt ha det i müsli, filen och gröten, men glömde brödet...

  5. Snyggt! =)

  6. Vad gott det ser ut! Har aldrig smakat lubb men ska hålla ögonen öppna efter den. Nej inte är det lätt att hålla reda på alla fiskar. Vissa vet man att man ska undvika men alla mellanlägen. Det bästa skulle vara om butikerna och fiskhandlarna gjorde ett "godkänt" urval men kanske skulle det bli för begränsat. Hur som helst - din tillagning av lubb ser mycket god ut.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.