Inköpen till festen har börjat

5/29/2010

Idag har vi handlat porslin, glas och allt möjligt vi behöver till min mans 40-årsfest för nästan inga pengar alls. IKEA är ju fantastiskt på så vis. I någon ände måste det väl ändå vara någon stackare som förlorar på min bra affär. Men när det kostar lika mycket att köpa porslin som att hyra så väljer jag det första. Lär väl svära när allt ska diskas dagen efter, men men...
Ska bara fila på vad jag ska ha på buffén. Den ska räcka till 30 personer, helst inte innehålla mjölk eller gluten. Det måste i alla fall finna några alternativ för alla. Så jag måste klura lite...

När jag växte upp åt vi ofta kotletter med brunsås och det kan jag bli så sugen på. Detta receptet som är en variant av denna rätt kommer från min mans arbetskompis Marija. Det är hur smidigt som helst när man inte vill stå vid spisen och steka en massa kotletter. Man skickar helt enkelt in kött och sås in i ugnen medan potatisen kokar. Det går att göra en stor laddning om man är många. Självklart måste man ha pressgurka till. Och gärna smörslungade kokta grönsaker precis som när jag var liten...

Marijas kotletter i brunsås, 4 pers.
4-6 fläskkotletter
1 krm svartpeppar
1 msk potatismjöl
3 dl vispgrädde
3/4 dl kinesisk soya
ev. 2-3 msk lingonsylt (gärna rårörd)

Sätt ugnen på 200°. Krydda kotletterna med svartpeppar och pudra över potatismjölet. Lägg dem i en ugnsfast form. Vispa ihop grädde med soya och häll över fläskkotletterna. Sätt in i ugnen i minst 40 min. Vispa ned lite lingonsylt i såsen.

Pressgurka, 4 pers.
1 gurka, hylvas tunnt med osthyvel el. mandolin
2 msk ättiksprit 12 %
3 msk strösocker
hackad persilja

Krama gurkan så den mjuknar något. Blanda ättikan och sockret, rör tills sockret löst sig. Blanda i gurkskivorna. Låt stå en stund före servering. Blanda ned lite klippt persilja.


3 kommentarer:

  1. Det är ju så himla roligt att planera inför en fest! Och dom där kotletterna ser ju otroligt goda ut!!

    Gå jätte gärna in på min blogg och delta i tävlingen där jag lottar ut en inbjudan till den nya receptsidan Baka.se plus en goodiebag! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

  2. Kul med stor fest med mat!

    Annars är det ju smidigt att steka hel benfri kotelett i ugnen och göra såsen under tiden som kotletten ligger och vilar i folie.

    Pressgurka, kokta grönsaker och gelé hör ju absolut till.

  3. Vi ser fram emot festen och kul att jag har kunnat bidra med ett recept!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.