Franska smaker får avsluta helgen

2/03/2013

Vilken helg vi haft! Lördagen blev superlyckad! Jag och lillasyrran packade in våra äldsta barn i bilen och for till Karlskrona för att vara med på genrepet inför första delfinalen i Melodifestivalen. Först kikade vi runt bland alla sponsorer och fyllde väskorna med olika godsaker, försökte vinna lite matpengar hos Coop genom att svara på schlagerfrågor och självklart köpte vi lite saker som blinkade i glada färger att kunna vifta med när vi klämt in oss i publiken. När vi väl hittat rätt parkettområde, rätt sektion och rätt rad, så hamnade vi ändå på fel stolar. Men det visade sig att vi hade ännu bättreplatser, precis bredvid artisternas "catwalk" och ett par rader framför greenroom. Gissa om det var två lyckliga ungar som kunde ta nästa alla artister i hand! Två timmar flög förbi alldeles för fort. Men vi åkte nöjda hem igen och bullade upp med gottesaker och kröp upp i soffan framför direktsändningen. Jag kan lova att barnen somnade på två röda efteråt efter dagens alla intryck. Lowe var dessutom glad att Yohio som han höll på gick direkt till final.
Det har väl nästan aldrig skrivits så mycket på Facebook om en delfinal som denna, men jag tycker att man inte ska ta så allvarligt på alltihop. Dessutom tycker jag det är härligt att en sådan kille som Yohio kommer och ruskar om vårt lagom-land lite. Hur många barn/ungdomar vågar köra på sin egen stil?

Efter en skön sovmorgon (framtill Milia började sjunga luciasånger...) har vi haft en riktig fixardag och fått en massa gjort som vi länge skjutit upp och även hunnit planerat en del inför vårens småresor. Trots att solen har lyst och gett oss underbara vinterdagar, så börjar jag längta efter att kunna slå upp köksdörrarna och njuta av morgonkaffet ute på trappan med en sol som värmer. Tills det blir så får vi värma oss med goda soppor. Denna gång kokade jag en löksoppa som gratinerades på franskt vis med bröd och ost ovanpå, som värmer långt in i kroppen.


Fransk löksoppa, 4 pers. eller 8 förrätter
4 gula lökar
4 schalottenlökar
1 tsk socker
2 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 dl vitt torrt vin
10 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk konjak
2-3 dl riven gruyèreost
8 skivor surdegsbröd

Fräs löken glansig utan att den tar färg på låg värme under 15 minuter. Tillsätt socker, salt och timjan stek ytterligare 15 minuter. Slå i vatten och och låt puttra under lock i 15 minuter. Smaka av med svartpeppar och konjak.
Sätt ugnen på 250°. Fördela soppan i skålar, lägg brödskivorna över och toppa till sist med riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.

13 kommentarer:

  1. Ja, ni såg verkligen riktigt nöjda ut:)))
    Kul att gå på Melodifestivalen! Vi var på middag hos svärmor som fyllt år så vi såg det inte. Var det rätt låt eller??

    Mmmm, den Löksoppan såg onekligen väldigt god ut!! Men nu ska jag varken städa eller laga mat på ett tag. Nu är väskorna packade och jag ska bara sminka av mig och borta tänderna och hoppa i säng! imorgon åker vi till Sth, och på tisdag morgon lyfter planet. Jag kan faktiskt inte riktigt fatta att det är sant. På riktigt att vi ska åka, på riktigt att det är varmt och skönt. för det är det, 25-31 grader varje dag har vi sett. Det kan vi stå ut med;-)
    Så ha det gutteliguttans här hemma så hörs vi när vi kommit hem igen!
    Kramar Anna

  2. Vilken rolig lördag ni hade! Löksoppan ser så god ut!

  3. Mysig helg låter det som ni haft.
    Löksoppa, det är så gott så man kan äta det 7 dagar i veckan när det är kyligt ute.
    jag gjorde en stor gryta sist och gratinerade i ugn med bröd och ost.
    Trevlig måndag Lena från make a ahead food

  4. Jag gillar Yohio utan att ha hört låten. Vi behöver fler människor som vågar sticka ut och som klär sig i klänning oavsett biologiskt kön.

    Karlskrona är ju min födelse- och uppväxtort. Där bodde jag tills jag var nitton år, då jag emigrerade till Göteborg. Det har jag aldrig ångrat även om jag ibland längtar "hem". Särskilt på sommaren då stan är ett paradis, byggd på öar som den är.

    Löksoppa är värmande, mättande och jättegott! Kram!

  5. Jag tyckte Yohio var bäst hurra för det glammiga. Ni verkar ha haft en toppenkväll vad kul! kram Sofia

  6. En av de bästa sopporna som finns. Lika bra att njuta av dem nu innan man "måste" äta primörer igen ;-)

    Vilken rolig lördag ni fick, måste vara häftigt för både små och stora att vara med om festivalen på så nära håll. Jag satt på lagom avstånd mellan soffa och TV på landet och tyckte Yohio var bäst. Kände mig väldigt "modern" i det :-)

    Ha en fin vecka!

    Kram Lotta

  7. Kan tänka mig att ungarna var lyckliga! Och ni med!:) Perfekt att åka på genrepet och sen hinna hem och se det en gång till. Visst är han skön, Yohio. Behövs absolut sådana som han!

  8. Vilken makalös tur ni hade, vi kan absolut förstå att både barn och vuxna:) blev glada över den placeringen som ni fick! Yohio såg vi när han var på Skavlan för ett tag sedan, helt underbar är han ju, vi blev verkligen imponerade av hans självförtroende och hur mogen han verkade vara. Du har så rätt så, landet lagom kan behöva alla omskak som det kan få:)

    Låter spännande med lite småresor, vi hänger med här (hoppas vi) och ser vart det bär av. Själv fick vi tummarna loss och tog ett beslut i helgen, så skönt det var:)

    Ditt foto gör verkligen soppan rättvisa, ser precis så gott ut som det är!

    Kramar

  9. Kanske skulle jag våga mig på att prova fransk löksoppa igen. Gjorde det för många år sedan och det blev inte gott. Men det där ser ju riktigt smaskigt ut :)

  10. Ansibecki, det är ju en ganska speciell soppa så det kan vara så att du blir besviken igen. Jag gillar den bäst i lagom mängder, som tex förrätt eller lättare lunch.

  11. Fransk löksoppa tröttnar jag aldrig på! Och så mysigt det ser ut med vantarna vid sidan om. :)

  12. Älskar fransk löksoppa... mums Remsan you did it again! ;)

    Underbart ni haft det även om jag tyckte att första delfinalens låtar inte var de bästa :) Kram!

  13. Jäkla vilka bra matfoton du tar. Samma gäller maten, här kan man inspireras :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.