På Momas karibiska restaurang

2/19/2013

I lördags var vi hembjudna till finaste Moma! Ska jag vara ärlig så frågade hon mig om vi ville ses i city eller hemma hos henne och jag svarade oblygsamt att vi gärna gästade henne, för vi vet ju alla hur hon läskas med karibiska läckerheter på sin blogg. Vem vill missa en chans till en sådan middag?! Jag må vara (tillfällig) blondin, men dum är jag inte ;-) Nu hade vi inte räknat med att hon skulle laga mat till oss heeela dagen, men det hade hon gjort. Så följ med till hennes fantastiska kök! Moma (och ni andra) får dock ursäkta att bilderna inte riktigt inte gör hennes mat rättvisa, just därför ska ni provlaga allt hemma i era kök så spelar det ingen roll om mörkret hunnit falla när ni sätter er till bords.
Det är så härligt med de bloggvänner som jag lärt känna genom att vi dejtar på varandras bloggar titt som tätt, för när jag har träffat dem i verkligheten känns det verkligen som jag redan känner dem. Och precis likdant var det med Moma! Love at first sight ;-)



Vi droppade in lite senare än inbjudan sa, men det gjorde inget och vi fick slå oss ned med varsitt glas rum punch. Både Berra och jag har en viss förkärlek till romdrinkar och gillar rum punch skarpt. Och tur var väl att denna var lite svagare än de vi druckit i Karibien, för de var *host host* minst sagt romspetsade, men denna bara fruktig.




Jag hade dock svårt att sitta still så medan Berra uppdaterade läget hemma hos barnvakten minglade jag runt i köket där det doftade ljuvligt. Jag vet inte hur jag ska kunna beskriva kvällens middag utan att använda så mycket superlativ så jag spricker, men allt var galet gott! Här ses en het mango- och avokadoslsa och även en fruktig karibisk salsa med smak av mango men självklart även den med sting av chili (den skymtar i bakgrunden i en grön skål från Ittala). Jag sneglade avundsvärt på det knippe koriander Moma köpt hem, som gör att de bleka taniga plantor koriander i kruka som vi här nere (på landet...) kan köpa framstår som rena skämtet. Hoppas Coop läser detta och ta hem stooora knippen med koriander till Remsan. (Tack på förhand!)



Här ser ni kyckling kryddad med Momas egen jerkkrydda som ni hittar receptet på här. Fantastiskt god tillsammans med de båda salsorna. Så satsa på att göra er egen kryddblandning för det går inte jämför med de färdiga kryddmixerna. Denna var mer som en kryddpasta då den blandats med olja, vinäger och icke att förglömma rom.



Som om inte en kycklingrätt vore tillräckligt hade hon panerat mindre bitar av kycklingfilé med panko- och kokos som gav en spröd yta med en smak av kokos. Både denna kycklingen och den jerkkryddade kan lätt kvala in bland mina favoriter av smårätter för dessa passar perfekt bland olika sorters plockmat.


Veggie rice har jag lagar många gånger med inspiration från Moma. Det passar till i stort sett till all sorts mat och få den mest skeptiske grönsaksrataren att mumsa i sig grönsaker för glatta livet. Alla ni som tänker på matbespisningens ris-otto, så nej nej... glöm det, för detta är något helt annat. Grönsakerna steks lite mjuka i olja och kryddas med chili och färska örtkryddor.


Hon bjöd även på caribbean bake fish, där hon tillagat två hela rödingar i en god sky och toppat dem med grönsaker och koriander. Jag vet att jag brukar berätta om att min matglade man äter mycket, men inte ens med han vid bordet orkade vi äta upp alla mat.



Sist men inte minst stekt plantain, matbanan, som jag endast sett någon enstaka gång i min matbutik. Många av er har säkert inte stött på det alls. Kanske har ni sett en form av kantigare bananer på någon resa utan att veta att det är dessa godingar ni sett. De är fastare än vanliga (runda) bananer, har en mindre söt smak och passar perfekt i mat och som här stekt tillsammans med kryddig mat.


Hon var aningen orolig att vi trots all mat inte skulle vara mätta (eftersom en viss person, inga namn nämnda, är nästintill bottenlös...)  så hon bjöd dessutom på fyra olika desserter! Vi fick ljuvliga små mini-pavlova med limecurd, grädde och mango på...


... små pajer med smak av kardemumma och fyllda med mango serverade tillsammans med hemrörd vaniljkräm, en sååå underbar romspetsad chokladmousse samt karibisk trifle.

Tack för en mycket god och trevlig middag! Thank God att vi inte sågs i city...

14 kommentarer:

  1. Oh my god!! Så mycket gott! Den där jerken har jag gjort och är grym! Bra val att inte träffas på stan! Visst är det konstigt att träffa någon man redan "känner". Kul kul!! Vilken kväll!

  2. Herregud vilken middag, den restaurangen skulle jag också vilja boka bord på!

  3. Oj, oj, oj va mycket gott ni blev bjudna på! Hos Moma vill man minsann äta och inte i city någonstans :) Förstår att tom Berra var mätt efter detta goda. Och du har helt rätt ang korianderknippena här söderut... fram för större!

    Moma om du läser detta, I am coming soon to a town near you! ;)

  4. Wow! Som vanligt i Momas kök :-) Jag har också haft lyckan att få besöka och äta hemma hos Moma, det blir ett fantastiskt minne på alla sätt. Hur kunde ni ens tänka på att ses på stan :-)

    Förresten så förstår jag inte vad du menar med att bilderna inte skulle duga. De är ju jättefina! Men det är klart att det i verkligheten måste ha varit än bättre.

    Nästa gång hälsar du på i Två små kök, eller ett av dem i alla fall. På landet eller i stan. Fast räkna inte med underverk som hos Moma... Vem som helst får ju prestationsångest!

  5. Åh, så mycket god mat och roligt att kunna träffas in real life.

  6. Jösses, det var ingen dålig måltid det inte. Och fyra desserter dessutom, vilken lyx!!

  7. Så gott det ser ut :)

  8. Åh holy vad mycket gott!
    Jag förstår er lycka :)

    / Lena från make a head food

  9. Jösses vilken festmåltid!! Det ser jättegott ut. Och mycket. :)
    Vad roligt att träffa bloggvänner annat än att "bara" besöka varandras bloggar!

  10. "Bara fruktig" Hahaha, ja, det kan ni inbilla er! Tack fina du, så mycket smicker kan inte vara bra. Med vänliga hälsningar Swell Head

  11. Vilka desserter :)))

  12. Undrar om Moma kan tänka sej att flytta till Budapest under några dagar när vi ska dit, då kunde vi ju också bli hembjudna till henne:) Jaja, vi får väl helt enkelt ta en tur till huvudstaden framöver och bjuda hem oss:)
    Bloggvänner är härliga människor dom!

  13. Vilken härlig mat:)

  14. Ja, Momas blogg är verkligen fantastisk! Blir otroligt inspirerad av den, jag med!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.