Gott Nytt År!

12/31/2009



Jag fick på min lott att göra förrätten och lite drinkar. Så då tänkte jag bjuda på 3 små förrätter. En gräslökspannacotta med räkor och röd stenbitsrom, sparrissoppa samt chilimarinerad kräftsallad.


Gräslökspannacotta, 10 små formar
2 gelatinblad
2 ½ dl mellangrädde
1 ½ matyoghurt
1 dl hackad gräslök (alt.dill)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
räkor
röd stenbitsrom

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden. Krama ur gelatinbladen och rör ned i grädden. Blanda ned yoghurt och gräslök. Krydda med salt och peppar. Fyll små formar eller fat och ställ i kylen i minst 4 timmar (perfekt att förbereda dsagen innan).
Servera med räkor och röd stenbitsrom.

 
Sparrissoppa, 10 små koppar eller 4 port.
500 g sparris färsk eller fryst (inte på burk)
5 scharlottenlökar, finhackade
5 dl hönsbuljong
5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
salt och vitpeppar

Skär sparrisen i 1 cm långa bitar, men spar topparna i lite längre längder. Har du färsk sparris så kokar du den i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Sila bort vattnet.
Fräs löken i en kastrull. Slå på buljong, grädde och vin. Lägg i sparrisbitarna (obs inte topparna) och låt soppan koka i 10 minuter. Mixa den sedan slät. Servera soppan med sparristopparna i. Dra gärna något varv med pepparkvarnen över varje tallrik vid servering.

Receptet på den fräscha kräftsalladen hittar du här.

Svårt att få barnen att äta frukost?

12/30/2009

Jag hör så många som har svårt att få i sina barn frukost. Själv tycker jag det är det bästa och viktigaste målet på hela dagen. Men om man kämpar med barnen vid frukosten, då kanske det här brödet kan vara något. Barnen kan till och med baka det själva om man bara hjälper dem med ugnen. Men skippa chilin i så fall.

Receptet kommer från en bok, Bröd med smak, som jag fått låna av min väninna Jessica. Detta var det första brödreceptet jag testade. Det blir ett lite sötare och väldigt saftigt bröd. Passar både till en kopp te och till en kryddstark gryta.


Karibiskt bananbröd, 1 bröd
2 små bananer (krav) el. 1 stor, mosad
½ lime, saften (ca 1 msk)
3 dl fil el. naturell yoghurt
1 grön chili, finhackad
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 msk råsocker el. honung
1 tsk malda nejlikor
½ tsk riven muskot

Sätt ugnen på 175. Mosa bananerna tillsammans med limesaften. Blanda ned filen och chilihacket. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sedan med bananmoset. Häll degen i en smord brödform (1,5 l) och grädda längst ned i ugnen i 50 minuter. Stjälp försiktigt upp brödet på galler och linda in det i en handduk. Låt vila så i 1 dygn.

Kyckling Kung-Pao

12/29/2009

Hemma hos oss älskar både maken och barnen ris och då passar det bra med en gryta med lite mildare smaker.Den här grytan har kinesiska smaker, men den är inte sötsur som annars kanske är det man tänker på när man tänker på kinamat. Det finns flera varianter på denna gryta. Jag har valt att ta bort momentet där man marinerar kycklingen innan och ersatt en del ingredienser med sånt som man oftast har hemma.



Kyckling Kung-Pao (min variant), 4 pers.
600 g kycklingfilé, i strimlor
2 krm salt
2 vitlöksklyftor, rivna
3-4 cm ingefära, skalad & riven
2 dl hönsbuljong
2 msk soya
½ dl sweet chili sås
1 msk vitvinsvinäger
1-2 msk torr sherry
1 röd chili strimlad, eller servera sambal oelek till
1 stor paprika, i mindre bitar
1 pkt sugarsnaps (eller sockerärtor)
½ purjolök eller ett knippe salladslök
1 pkt/burk minimajs
1 msk maizena mjöl

Stek kycklingbitarna i en gryta. Tillsätt kryddorna och vätskorna, låt koka ett par minuter. Tillsätt grönsakerna och låt allt koka upp. Red med maizena.
Servera med hackade jordnötter och ev. ris samt sambal oelek för de som vill ha mer hetta.

Någon mer som är trött på julmat?

12/26/2009

Man är så sugen varje år innan man får första julmaten och sen efter ett par julbord så är man så trött på maten att man knappt tror att något julbord kommer vilja besökas igen. Fram tills nästa års advent då suget efter julmat kommer krypande.
Så jag tänkte bjuda på något annat, men som passar nu på vintern. Älg tycker jag personligen är det finaste köttet. Och även de som inte tror sig tycka om vilt, brukar gilla älg. Har man ingen jägare i familjen kan man gott kosta på sig att köpa lite vilt ibland.

Svampfyllda älgfärsbiffar, 4 pers.
600 g älgfärs (alt. hjort, rådjur el. nöt)
2 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
1 dl förvälld svamp, gärna gul kantarell
2 msk persilja, finhackad

Sås:
2 dl buljong
2 dl grädde
1 msk soya
2 msk messmör
2 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar

Stek löken och svampen i smör. Blanda med persiljan.
Blanda grädden med ströbrödet och sedan med färs, ägg och kryddor. Forma till 8 biffar och fyll med lök- och svampblandningen. Stek biffarna i smör.
Blanda ingredienserna till såsen och låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen.
Servera biffarna med sås och tex ugnsrostade grönsaker eller potatishalvor och en grönsallad.
Utanför fönstret är det alldeles vitt idag och helt vindstilla. Men iiiiskallt.
Till kaffet idag passade jag på att mumsa lite chokladgodis eftersom...


... en stor del av mitt julgodis skulle följa med till mitt jobb så de bästa kollegorna kan njuta av dem på jullunchen imorgon. I år blir det extra trevligt på jullunchen kan jag tro, eftersom nästan alla sedan påbörjar sin två veckor långa ledighet.

Sista julinspirerade julreceptet...

12/21/2009

... innan vi ska äta oss proppmätta på julmat. Så spar lite glögg och gör en god sås på! Den blir som en kryddigare rödvinssås.


Entrecote med glöggsås, 4 pers.
4 skivor entrecote
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad purjolök
4 dl rödvinsglögg
½ dl viltfond
2 krm svartpeppar
ev. maizenamjöl

Fräs purjolök i en kastull. Slå över glögg, fond och krydda med svartpeppar. Låt koka utan lock i 5 minuter. Krydda köttet och stek i smör. Slå över såsen och låt köttet koka i 2 minuter. Red ev. med maizena. Vi åt ostgratinerad broccoli och klyftpotatis till.

Syndigt sött snövitt julgodis

12/19/2009

Marshmallowsgodis, 1 form 20x20 (uppe t.v.)
100 g smör
1 l marshmallows
3 dl puffat ris (vill man ha krispiga rutor kan man ta Rice Krispies istället)
½ dl torkade tranbär/gojibär (florsocker)

Smält smöret och låt sedan marshmallowsen smälta i smöret under vispning. Vispa smeten slät. Rör ned puffat ris och bär. Bred ut smeten på ett lätt oljat bakplåtspapper i en form. Låt stelna över natten och skär sedan i bitar. Pudra ev. bitarna med florsocker så klibbar de inte ihop så lätt.

Fransk nougat
, 1 form 20x30 cm (uppe t.h.)
1 ½ dl mandel
5 dl socker
1 kryddmått salt
1 ½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150 grader. Vispa vitorna till ett fast skum. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast , ca 10 minuter. Blanda ned mandel. Bred ut massan på ett lätt oljat bakplåtspapper i en form. Släta till ytan med med oljade händer eller en slickepott. Ställ kallt och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.


Vit chokladtryffel,
30 st (nere t.h.)
200 g mörk choklad, smält
1 dl vispgrädde
25 g smör
½ vaniljstång
200 g vit choklad
rivet skal av 1 lime + lite juice
(1 msk konjak)

Hacka den mörka chokladen. Smält den försiktigt i vattenbad. Pensla knäckformar (dubbla) eller ischokladformar med chokladen. Ställ upp och ned på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, smör och vaniljfrö i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal, limejuice och ev. konjak. Låt stelna i kylen ca 1 timme.
Spritsa ned den vita chokladtryffeln i chokladformarna. Låt stelna ett par h eller över natten i kylen innan du lossnar pappret/formarna.


Müslikulor, 30 st (nere t.v.)
100g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 ½ dl (pepparkaks)müsli
1 dl kokos
200 g (valfri) choklad, smält

Smält smöret i en kastrull. Rör i socker och sirap. Låt koka någon minut. Rör i müsli och kokos. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och forma till en korv. Låt svalna lite. Skär sedan i bitar och rulla små kulor. Låt stelna i kylen.
Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna något innan kulorna rullas i chokladen så blir det ett tjockare lager eller doppa dem 2 gånger.

Grymt goda ostbullar, sa familjen

12/16/2009

Eftersom Lowe, min son, älskar ostbullar, ja hans pappa med för den delen, så blev jag sugen på att testa att baka just såna när jag kikade in i Nadjas kök. Nu hade Nadja gjort såna där fina perfekt runda bullar, som jag har så svårt att få till, men jag gjorde ett försök. Tja, runda var de från början innan andra jäsningen, för sen blev de gigantiska och jäste ihop, men de blev så grymt goda tyckte familjen! Det blev betyg 5 mjölpåsar av 5 möjliga :-)


Receptet hittar ni hos Nadja.

Julgodis del 2

12/16/2009

Hade min syster hemma härom dan och då gjorde vi julgodis. Och hon åkte hem utan att vilja med sig något godis alls!! Här kommer en härligt röd julkola med smak av lingon och min variant på Rocky road.


Lingonkola, 30-40 st
2 dl frysta lingon
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
1 msk ljus sirap


Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Tina lingonen och mixa dem. Blanda sedan lingonen med övriga ingredienser i en vid kastrull. Låt koka på medelvärme tills kolan håller 125°. Häll upp i formen och låt stelna. Klipp sedan i bitar.


Remsans rocky road, 1 form 20x30 cm
200 gram mörk choklad, 70 %
200 gram mjölkchoklad
25 gram smör
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 dl salta cashewnötter & jordnötter
2 dl marshmallows (klipp stora i mindre bitar)


Klä formen med aluminiumfolie. Smält chokladen i vattenbad tillsammans med smör och mjölk. Rör så allting blandas och smälter. Rör ned vaniljsocker. Blanda i marshmallows och nötter.
Bred ut i formen. Ställ i kylen minst 4 timmar. Skär i rutor. Och försök att inte äta upp alla innan jul...

En lättare middag

12/13/2009

Eftersom vi svullade pizza till lunch kändes som middagen behövde bli lite lättare. Jag skulle dessutom träna lite senare och då kändes det som en couscoussallad med kyckling passade bra.

 

Kyckling med röd curry och couscoussallad med feta och och äpple, 4 pers.
800 g kycklingfilé, ev. i mindre bitar
1 citron, rivet skal och pressad saft
1 dl rapsolja
1 msk röd curry
½ dl honung
1 vitlöksklyfta, pressad

2 dl äpplejuice
2 dl vatten
2 msk olivolja
2 dl couscous
1 st äpple, tärnat
150-200 g fetaost, tärnad
1/3 purjolök, strimlad

2 dl matlagningsyoghurt
2 msk äpplemos
2 tsk grön currypasta
Blanda kryddmarinaden till kycklingen och marinera (gärna 1 timme). Stek kycklingen i marinaden eller grilla filéerna.
Koka upp äpplejuice, vatten och olja. Slå över couscousen och låt stå och svälla ett par minuter. Låt couscousen svalna något och blanda sedan med äpple, fetaost och purjolök.
Servera kycklingen med couscous och yoghurt smaksatt med äpplemos och currypasta.

Söndagspizza

12/13/2009

Är det någon skräpmat jag kan bli sjukt sugen på så är det pizza. Och då hemgjord pizza. Det tar inte så lång tid som man tror (kanske känns så eftersom det är värt väntan). Sen beror det ju på hur man vill ha sin pizza. Hemma hos oss är det några som slåss om de tjocka kanterna, så de är ett måste. Sen får gärna botten vara rätt tunn, men med en massa fyllning.



Pizzadeg, 2 bakplåtsstora pizzor (så halva satsen kan räcka)
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
2 tsk socker
8-9 dl vetemjöl special



Lös jästen i vattnet. Rör ned övriga ingredienser och arbeta ihop tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250° och när ugnen är varm förvärmer du en plåt.
Dela degen i 2 bitar. Mjöla händerna och platta för ut varje bit på ett bakplåtspapper, tills den nästan täcker pappret.
Täck botten med tomatsås, recept finner du här (satsen räcker till 2 pizzor).
Strö sedan över ca 3 dl riven ost på varje botten.
Sedan på med valfri fyllning. Låt barnen lägga på sina favoriter - även om de känns knasiga ;-)
Och så på med lite oregano.
Dra över bakplåtspappret med pizzan på till den förvärmda plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.



Pizzasallad
1 litet vitkålshuvud (ta ett kravmärkt för de är sprödare)
½ dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger (eller äpplecidervinäger)
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk italiensk salladskrydda (försök hitta någon med så lite salt om möjligt)



Strimla vitkål tunnt med mandolin eller med en osthyvel. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av så du får en lagom balans mellan olja och vinäger, det är så olika mellan olika vinägersorter. Häll dressingen över och blanda runt.

Lördagsmys och lussevaka

12/12/2009

För ett par veckor sedan var vi hembjudna till våra vänner Therese och Martin. Då bjöd de på den mest perfekt tillagade lax jag någonsin ätit. Det var såå gott. Så jag var ju bara tvungen att ta reda på hemligheten...

Lax Lorensberg (på mitt vis), 4 pers
4 st portionsbitar lax á 200 g (satsa gärna på färsk lax)
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
1 trekant ädelost


Sås:
2 dl söt/halvsöt sherry (vill man inte reducera sherryn, så ta halva mängden)
1 grönsaksbuljongstärning
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dill


Potatispuré:
1 kg potatis, i mindre bitar
250 g broccoli, i mindre bitar
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar


Stick en termometer i en av laxbitarna och lägg dem i en traktörpanna. Slå vin och buljong runt fisken. Koka upp och sänk sedan värmen så det inte kokar längre. Låt stå tills laxen nått en innertemperatur på 55°.

Koka sherryn med buljongtärningen tills hälften återstår. Blanda ned dill och crème fraiche.

Koka potatisen nästan mjuk och tillsätt broccolin och låt koka med sista minuterna. Mosa potatis och broccoli. Rör ned smör och mjölk. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ned crème fraichen.

Servera laxen med såsen, potatispurén och någon grönsak du gillar. Strö över smulad ädelost vid servering.


Lillspöket tyckte denna såsen var så god att man kan äta den med sked...

Lite lättlagat på fredagskvällen

12/11/2009

Det var länge sedan vi åt fyllda paprikor eller något annat fyllt för delen. Det går alldeles utmärkt att fylla småfrallor om man vill, så blir det som annorlunda varma mackor. Eller om man vill ha mycket grönt, fylla paprikor eller squash.

Fyllda paprikor, 4 st.
4 stora paprikor (eller 2 squash eller småfallor)
200-300 g kryddstark korv, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 dl hackad persilja
2 dl tomatsås
2 dl kokt matvete
2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°. Skär av toppen på parikorna och gröp ur dem (eller vad du valt att fylla). Ställ dem i en ugnsform. Stek korv och lök. Blanda ned persilja, matvete, tomatsås och större delen av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Fyll parikorna med korv- och veteblandningen. Strö över resten av osten. Gratinera i 30 minuter. Servera med sallad.

Tomatsås ca 4 dl
1 gul lök, finhackad
1 pkt krossade tomater
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk råsocker

Fräs den gula löken i en kastrull i lite olja. Tillsätt övriga ingredinser och låt sjuda i 15 minuter. Mixa slät. Spara det som blir över till den hemmagjorda pizzan :-)

Julgodis

12/10/2009

Så var det dags även för mig att göra lite julgodis. Emma hade gjort så fina chokladpolletter, men eftersom jag inte trodde jag kunde få lika fin form på mina så fyllde jag knäckformar med choklad. I hälften av formarna la jag en hasselnöt och 2 torkade tranbär, fyllde på med mörk choklad med nibs (70 %) och strödde över hackade pistagenötter. Hälften av formarna fyllde jag med mörk choklad (70 %) och strödde över krossade espressobönor och lite flingsalt.


Det lönar sig att läsa på innehållförteckningen när man köper mörk choklad tycker jag. Bara för att det står en viss procent på förpackningen behöver det inte vara så att hela chokladkakan innehåller så hög halt kakao. Tex Marabou har en sån lurar-choklad, där chokladkakan är täckt av en finare choklad (den som står i procent på paketet).

Min knäck blev ett kapitel för sig... Efter mindre än 1 kvarts småkokande luktade det mycket konstigt i köket och smeten hade uppnått en temperatur på över 150 grader! Så det fick åka i soporna... Den hade varit så hård att man hade kunnat suga på en knäck en hel dag innan den helt smält skulle jag tro. Så det får bli ett nytt knäckkok en annan dag.

Att få hälsovinster och gå ned i vikt som bonus

12/09/2009

Så skulle man kunna sammanfatta gårdagens föredrag av Annika Dahlqvist jag var på. Det handlade om LCHF-kost. Eftersom jag själv försöker tänka lite på måltidernas GI och dessa koster påminner till viss del om varandra, så tyckte jag det var ett intressant föredrag. Nu är jag inte överviktig eller lider av någon sjukdom, men för många kan det förändra deras liv. Jag skulle ha svårt att äta strikt LCHF-kost, så måltider med lägre GI passar mig bättre. Jag äter helst proteindelen, grönsakerna och såsen (fet så klart). Jag äter oftast endast lite eller inget alls av ris, pasta eller vad övriga familjen vill ha till. Och även jag vill ha en kaka eller något annat gott ibland. Men jag håller helt med Dahlqvist om att vi bör äta "renare" och naturligare mat. Klicka här för att läsa mer. På hennes hemsida finns sedan länkar till andra intressanta sidor.

Nu kunde kanske inte kvällens middag skryta med ett lågt GI, men gott var det!




Sötsurgryta med skinka, 4 pers.
500 g putsad färsk skinka, i tunna strimlor
1 msk soya
1 msk riven ingefära
1 stor konserv ananasringar, spar 2 dl av juicen
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk vinäger
2 msk tomatpuré
½ dl råsocker
250 g färska champinjoner, halverade
½-1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
6-8 skivor ananas
1 msk maizena
salt & svartpeppar
sesamfrön


Blanda skinkstrimlorna med soya och ingefära i en skål. Koka upp ananasjuice, vatten, fond, vinäger, tomatpuré och socker i en gryta. Lägg i skinkan och låt koka 5 minuter. Tillsätt grönsakerna samt ananasen och koka ytterligare 2 minuter. Red med maizena och smaka av med salt och peppar. Strö över sesamfrön. Servera med ris.

♪ ♪ Vi komma, vi komma... ♪

12/08/2009

♪ ♪ ... från pepparkakeland... ♪ Är det en 4-åring som sjunger (läs skrålar...) här hemma för full hals. Han hävdar bestämt att de inte lärt sig fler julsånger på dagis. Har man lärt sig en som sitter så räcker det kanske ;-) Sångaren är han som trycker ut pepparkakor med all sin kraft.


Här är lite bilder från vårt pepparkaksbak. I år fick jag till pepparkaksdegen så den precis smakade som när jag var liten. Och så blev pepparkakorna lite ojämna och olika tjocka precis som då! Såå gott med ett glas mjölk till.


Lillasyster tröttnade när hon ätit sig mätt på deg...


Allt-i ett-gryta

12/08/2009

Ännu en gryta där man har i allt. Vill man sedan ha något till, så visst kan man väl det, men det behövs inte. Det är enkla ingredienser, men den blev jättegod! Bilden är dock inte så bra... Tror receptet kommer från Coop.

Fiskgryta med rotfrukter, 4 pers.
800 g tjocka vita fiskfiléer
4 schalottenlökar, i strimlor
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 potatisar, i bitar
ca 750 g blandade rotfrukter
smör
2 dl torrt vitt vin
1 dl fiskbuljong
3 dl crème fraiche
1 dl dill, hackad
½ citron, rivet skal och saft
200 g räkor, skalade
salt
peppar

Skär fisken i portionsbitar, strö över salt och låt ligga i rumstemperatur med plastfilm över 20 minuter. Fräs lökar, potatis och rotsaker i smör. Slå på vin och buljong och låt koka tills rotsakerna knappt är mjuka, 10-15 minuter. Blanda i crème fraiche och koka upp. Torka av fisken, lägg i grytan med rotfrukterna och sjud tills fisken är precis genomkokt, 3-5 minuter. Blanda i dill och räkor. Smaka av med salt och peppar.

Medan vi drömmer om en vit jul...

12/07/2009

... så kan jag bjuda på en drink på vit glögg. Den blev så grymt god... Vi använde Dufvenkrooks vita Hjortronglögg, men vill man inte ha så stark drink kan man ta lättglögg. Jag kan tänka mig drinken med äpplemustglöggen! Receptet står Leila Lindholm för.


Glöggmartini, 2 glas
garnering till glasen: 1 citronklyfta, 1 tsk strösocker + ½ tsk kanel
sockerlag: 2 cl vatten + 3 cl strösocker
1 citron, saften (jag tog lime - har en förkärlek till de där små gröna sakerna)
6 cl gin
20 cl vit glögg
is


Gnid kanten på 2 drinkglas med citronklyftan och doppa dem i socker- och kanelblandningen. Skippa inte det för det blir pricken över i:et. Låt dem stå upp-o-ned och torka lite. Blanda ihop sockerlag, citronsaften, gin och glögg i en shaker (eller något annat att skaka ihop drinkarna i) och eventuellt is och skaka. Lägg is i de dekorerade glasen och slå i drinkblandningen.

Ikväll börjar min helg

12/06/2009

Har äntligen jobbat klart för denna gång. Är extra tungt att jobba natt denna årstid. Det är så dystert när man går och lägger sig när det är mörkt och stiger upp när det är mörkt - igen! Känner mig som en gruvarbetare. Hur som helst så blev jag så sugen på räkpaj och här är en variant på det. Kanske får det bli lite glögg senare ikväll ;-)


Chili- och räkpaj
Gör ett pajskal du tycker är gott. En del vill undvika fett och en del vill undvika mjöl, så...
Mitt var gjort på: 3 dl vetemjöl, 75 g smör och 1 dl matyoghurt (kokbar)

3 ägg
250 g keso med chili
300 g skalade räkor
2 dl riven lagrad ost
½ krm cayennepeppar
2-3 msk hackad gräslök


Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med keso, räkorna, den rivna osten och kryddorna. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 30 minuter tills den har stelnat.

Chilistekta kycklingfiléer med bulgursallad och yoghurtsås

12/05/2009

Det här tycker jag är en trevlig bjudrätt. Även om man inte gillar chili, curry eller ingefära så är det ingen av smakerna som sticker ut. Och kycklingen blir inte så het av chilin eftersom den steks ihop. Och man kan ju alltid utesluta sambal oelek i såsen om man vill.




Chilistekta kycklingfiléer med bulgursallad och yoghurtsås, 4 pers.
600 g kycklingfiléer, ev. i mindre bitar
1 dl cashew- eller jordnötter, grovhackade
1 röd chili, finstrimlad

1 påse/pkt spenat (70-100 g)
1 pkt sockerärtor
4 dl färdigkokt bulgur, ljummen
½ citron, saften
1 msk olivolja
1 tsk valfri curry
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 mango, tärnad

2 dl yoghurt 10 %
1 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek



Stek kycklingen tillsammans med nötter och chili. Stek spenaten i lite olja i en stekpanna någon minut. Precis innan bulgurgrynen kokt färdigt så lägger du i sockerärtorna och låter de bli lätt ångkokta. Rör ihop citronsaft med olja, curry, ingefära och vitlök. Blanda sedan de kokta bulgurgrynen med dressingen, sockerärtor, spenat och mango.
Servera kycklingen med bulgursallen och yoghurtsåsen.

Ännu ett långpannebröd

12/05/2009

Blev så sugen att testa bröd med torkade tranbär, nu när jag botaniserat bland Risentas müsli. Torkade tranbär är nästan lika söta som annan torkad frukt och mycket goda att ha i bröd. Men har man nu inte tranbär hemma kan man byta ut dem mot tex russin. Sedan gillar jag ju långpannebröd eftersom det är så smidigt och blir så mycket bröd.



Havrerutor med tranbär50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl naturell yoghurt
3 dl (fiber)havregryn
1 ½ dl torkade tranbär
12 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Blanda ned olja, honung, salt, yoghurt, havregryn, tranbär och nästan allt mjölet. Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter. Jäs övertäckt i 40 minuter.Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna. Skär i 12-16 rutor. Jäs övertäckt ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugn i ca 20 min.





Varm äpplemust med glöggkryddor

12/04/2009

Lillspöket och jag var på liten shoppningrunda igår. Hittade glögg på Ikea som verkade god. Har en son som är för ung för att dricka alkohol, men som älskar glögg och pimplar litervis med färskpressad äpplejuice - så... Alkoholfri äppleglögg gjord på äppelmust borde passa perfekt!

I min matbutik har nu Risenta ett hörn där man kan plocka ihop sin egen müsli. Och för en gångs skull var det lite annorlunda gryner, frön och frukt. Hittade blanda annat puffad dinkel och quinoa. Barnen hittade sina favoriter, så de plockade ut olika delar ur müsli.





Hemgjord remouladsås

12/03/2009

Idag har jag adventpyntat. Lite sent, men men... I år blir det inte en massa juliga saker utan mest lite nytt rött bara. Blir så mycket mysigare med lite stjärnor och stakar som lyser upp.
Köpte hem första skivorna med julskinka, men middagen fick bli stekt panerad fisk med potatismos, hemgjord remouladsås och kokta grönsaker. Älskar remouladsås, men jag gillar å andra sidan det mesta med majonäs i...
Dubbelpanerad fisk med remouladsås, 4 pers.
600 g fiskfiléer (vi åt rödspätta)
1 ägg, uppvispat
drygt 1 dl ströbröd
drygt ½ dl mjöl (gärna något lite grövre)
½ tsk salt (tycker det räcker eftersom smöret är salt)
ev. ½ tsk paprikapulver
ev. ½ tsk gul curry
1 krm vitpeppar
smör! att steka i


Remouladsås
1 ½ dl
turkisk yoghurt el. crème fraiche (beror på hur krämig/fet man vill ha den)
1 ½ dl majonäs
3/4 dl pickles, hackad (har man hemgjord är det kanon, annars finns det på burk)
1 msk kapris, hackad
1 msk gräslök, finklippt
lite salt & vitpeppar


Blanda ströbröd med kryddorna. Vänd fisken först i mjölet och sedan i det uppvispade ägget och sist i ströbrödet. Låt vila en liten stund. Stek fisken i smör och låt sedan rinna av på papper för att behålla krispigheten.

En sås man kan sitta och äta med sked

12/02/2009

Så god tycker jag den här såsen är. Ni vet när man ätit sig proppmätt och ändå inte kan sluta skrapa upp sås från tallriken.


Balsamicokyckling, 4 pers.
4 kycklingfiléer, ev. i mindre bitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
3 vitlöksklyftor, skivade
4 tomater, i bitar
½ kruka basilika


Bryn kycklingen, salta och peppra. Blanda grädde, vinäger och fond . Häll i pannan och låt sjuda i ca 10 min. Stek under tiden vitlök och tomater lätt i lite olja. Strö över innan servering tillsammans med basilikan. Servera med lättstekta grönsaker eller potatisklyftor och sallad.
Eller lägg kycklingen i en ugnsform, häll över såsen och sätt i 225°-ugn i ca 10 min.