Öländsk tapas

10/17/2010

Att jag och min man är tokiga i smårätter är det väl ingen som har missat. Det handlar nog i grund och botten om att vi är så mattokiga och har svårt att bestämma vad vi ska äta och då får det helt enkelt bli lite av varje. Denna gång blev det en del av fynden från Skördefesten som vi njöt av.Lammsalami och rökt lammfransyska från Wannborga vin & lamm. Lite öländsk ost och marmelad. Och lite rött vin så klart! Tyvärr förstärktes lammsmaken väldigt mycket av vinet. jag tycker om lamm, men det får inte smaka får, eller hur man säger.


Och kokta kronärtskockor. Åh, herre gud så gott detta är!
Jag brukar personligen vara nöjd efter att ha ätit en, men min make har inga begränsningar. Det har han knappt med någon mat... Men man kan även servera ett par som man delar på bland ett gäng andra smårätter också om man så vill.
Så här brukar jag tillaga dem. Skär bort stjälken och skölj kronärtskockorna väl. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt, 2 tsk per liter vatten, samt lite pressad citronsaft. Lägg i kronärtskockorna och låt dem koka i ca 30 minuter, till bladen lossnar lätt.Servera dem tillsammans med citronklyftor att pressa över samt skålar med smält smör. Lossa ett blad i taget, doppa i smöret och ät den nedre "köttiga" delen. Och njut!
Fortsätt tills alla bladen är slut. Tag sedan bort "skägget" i botten och njut sedan av den mjuka botten.

6 kommentarer:

  1. Småplock är perfekt när man är matälskare, precis som du skriver, lite av varje smak. Kronärtskockor älskar vi men hoppsan vad det sätter fart på magen...

  2. åååååh, jag håller med! kronärtskocka är det gottigaste som finns! och även det pilligaste som finns att äta... nästan i alla fall :)

    nu har köksrenoveringen satt igång på riktigt, förresten! idag åkte kaklet ner, och imorgon kommer snickaren. hurra!

  3. Mmmm, vad sugen jag blir på kronärtskocka nu!!

  4. Ja, jag tycker också att det är väldigt mysigt med smårätter. Själv har jag aldrig provat färsk kronärtskocka, men det ser gott ut!

  5. Ååh, kronärtskocka är en favorit som äts alldeles för sällan!

  6. Småplock är ju jättegott. Nu blev jag jättesugen att köpa det till helgen. :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.