Feel good food

6/06/2012

Jag vaknade idag av att min dotter försökte sätta upp mitt hår i tio olika tofsar. Inget morgonmys här inte. Men jag somnade faktiskt om och fick riktig sovmorgon. Sedan njöt vi av jordgubbar och mjölk i sällskap av äggröra och bacon. Åt frukosten i lugn och ro medan solen strålande. Resten av dagen har gått i samma lugna lunk, så pass att jag börjar misstänka att min kropp tar ut semestern lite i förtid. Det är svårt att låta bli när livet känns soft och solen skiner. Idag gick jag och kikade på allt som växer i trädgården verkligen och smålog. Kände faktiskt helt ärligt att jag har så mycket att vara glad för. Många gånger är det de små sakerna som ger glädje och som jag skulle sakna enormt om de försvann. Tänk en sådan lite sak som de fina gräslöksblommorna. Tänk om detta var min sista sommar, då skulle de säkert vara ännu vackrare. Skulle jag ens bry mig om ogräset bredvid? Troligen inte. Alla borde lite oftare insupa och bli lite höga på sitt eget liv. Kanske var det ett lite nationaldagsrus, fast ett helt nyktert sådant.

Dagens lunch var riktig feel good food. En trevlig salladstallrik som passade bra denna sköna dag. På den finns bland annat årets första egenodlade plocksallad! Jag är helt oblygsamt supernöjd att kunna skörda lite av det jag har odlat. Ger lång näsa åt sniglarna :-) Salladen fick sällskap av lite annat plock från kylen och skafferiet. Det finns alltid någon sorts ost i min kyl och det är perfekt att ha i lunchsallader. Denna gång testade jag de svarta beluga linserna jag köpte för länge sedan (efter att ha ätit dem på restaurang). De blir inte lika mjöliga som andra linser tycker jag, utan mer som bönor i konsistensen. Till och med Berra som är lite avigt inställd till linser åt med god aptit.



Halloumisallad med svarta linser och jordgubbar, 2 pers.
1 dl okokta belugalinser kokas med 3 dl vatten
250 g halloumi, skivas i mindre bitar
ca 10 jordgubbar, i halvor
1 rödlök, tunt skivad
1 msk rödvinsvinäger (jag tog granatäpplevinäger)
1 tsk strösocker
blandad sallad (jag tog ruccola och plocksallad)
4 skivor prosciutto (delade på mitten)
2 msk pinjenötter

Koka linserna på svag värme i 15-20 minuter tills du tycker de är lagom mjuka. Slå bort vattnet som är kvar. Blanda rödlök med vinäger samt socker och låt det gotta till sig. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Ta upp dem och stek sedan halloumi i lite olja. Lägg upp sallad på två tallrikar och fördela linser, halloumi, lök och jordgubbar på tallrikarna. Strö över pinjenötterna. Leta upp en solig plats där det inte blåser, ät och njut!

17 kommentarer:

  1. Vilken sallad passar mig perfekt.Ha en fortsatt bra vecka

  2. Hear, hear! Så bra skrivit, mindfullness i allra högsta grad och något som vi alla borde jobba mer med. Njuta och leva här och nu i ögonblicket! Man behöver bli påmind då och då, tack Emmy!

    Kramar från oss

  3. Mmm, villken härlig sallad - det är bland det godaste att äta på sommaren tycker jag (även om vädret nu faktiskt inte inbjuder sådär jättemycket). Belugalinser skulle jag vilja testa; hittade du dem i vanlig mataffär eller på ett specialställe? Vad fint att du gick omkring och insöp omvärlden, jag får ofta den tanken - det är viktigt att uppskatta det vi har innan det är försent <3 Låter som en trevlig dag!

  4. Anonym sa...

    Mums ser hur gott ut som helst : ) tack för tipset med bönorna : ) kram Sofia

  5. Det här ser supergott ut! Parma, jordgubbar, ost... och så lite sallad då. Den slinker väl ner den med. ;-)

  6. Belugalinser har jag (vad jag vet) aldrig smakat på (hör och häpna!) det får jag försöka ändra på framöver. Salladen ser riktigt god, fräsch och härligt somrig ut.

    Du har så rätt så vännen, leva och njuta av stunden och nuet är härligt, det bör man göra ofta :)

    Snyggt foto också, kram!

  7. Du har så rätt i det där med att njuta och ta till vara allt det goda i livet. Jag vett inte om jag blev lite "småfrälst" efter träffen i helgen men jag har också gått runt och njutit av livet lite mer än vanligt i veckan, härligt!
    Salladen är helt i min smak, alla favoriter bortsett från linserna men jag skulle säkert få ned dem med (kan Berra, kan jag ;))

  8. Kan nästan se dig framför mig i trädgården med ett fånlyckligt leende på läpparna - låter som en totalt underbar dag. Med en pensel i handen under dagen och fortfarande lite färg under naglarna är jag lycklig så jag har också haft en bra dag :-) Tycker själv att jag är ganska bra på att uppskatta saker - små och stora - i nuet. Tror det hjälper till om man har haft det riktigt svårt en period.

    Om dessa linser med lyxigt namn kan uppskattas av din Berra så håller jag med Kaksmulan, då kan de nog funka för mig också. Tack för tips på läcker sallad och god natt!

  9. Men, så gott det ser ut! Väldigt bra med kylskåp som innehåller så mycket smarrigheter, inte illa!

    Kram Malin

  10. Vilken vacker tallrik! Färgerna är så inspirerande. Jag har ätit belugalinser men inte lagat dem själv. Halloumi älskar vi så detta måste nog prövas av min familj. Tack för tipset!!! Kram!

  11. Ja, testa belugalinserna! De jag köpte kommer från Risenta, så de finns säkert i de flesta butiker. Jag skulle kanske inte vilja äta enbart dem, det vill jag inte med andra linser heller, men så här i en sallad passar de mycket bra.

  12. Åh svarta linser har jag inte prövat. Maken här hemma är inte heller förtjust i linser så detta ska absolut inhandlas. Ha det fortsatt soft nu ;) / Emma

  13. Den salladen!! Ge mig!! Till lunch!!! Eko i min kyl....
    Klart man ska gå och glädjas och njuta! Man ska leva varje dag som om det vore den sista. Hemskt men sant. Man vet aldrig hur långt man har kvar! Jag är JÄTTEAVIS på din odling. Nästan avis på sniglarna också...bara nästan.

  14. De är fina de stunderna då man lyckas stanna upp sådär och tänka efter. Och ogräs är väl fint på sitt sätt :) Diggar verkligen belugalinser, de smakar bra och dessutom som du säger så behåller de sin form hur man än behandlar dem (nästan).

  15. Så smart att lägga jordgubbar i salladen i dessa jordgubbsfrossartider! Mums!

  16. Men du, denna tallrik såg allt annat än dum ut. Enormt lockande!

  17. Vilken fin sallad och fantastiska tallrikar!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.