Frossa i plockmat

6/11/2012

Det finns en stor fördel med att jobba en del helger och helgdagar om man har fina vänner. De bjuder nämligen hem en på middag så man bara kan gå bort och koppla av. Jag började min arbetshelg redan i slutet på förra veckan och då är det inte dumt att få avsluta den med att bli bjuden på en massa god mat. Särskilt när det är såna där sköna vänner som känner en väl och man kan komma som man är - utarbetad och jättetrött... De vill ändå umgås. Det är fint det.

Skopa upp frusen koncentrerad rabarbersaft och lägg i glas. Toppa med mousserat vin, i detta fallet en cava, och du har en perfekt sommardrink.

Barnen fick även de frusen rabarbersaft fast den toppades med kolsyrat vatten och jordgubbar. Slurp! sa det. Det är ett under att jag hann ta kort på dem med dricka kvar i glasen.

Förrättstallriken såg ut så här. Baguette med tomat- och mozzarellaröra på (som tärnad caprese), halloumi och en god italiensk salami som båda fått landa ett par minuter på grillen, lufttorkad skinka på spett med galiamelon, oliver på spett med en annan sorts salami, kall kokt färskpotatis toppad med caviarröra och gräslök samt fina blommor av rädisor. Ni känner ju mig - I like!

Som "huvudrätt" fick vi också lite blandat plock, men denna gång från havet! Värdparet är precis lika skaldjurstokiga som Berra och mig. Vi fick rökta räkor och dillkokta havskräftor.

Anna hade även gjort en västerbottenostpaj och toppat med ugnsrostade tomater och timjan. I bakgrunden skymtar sallad med fetaost, vattenmelon och sparris.

Det fanns även kokta räkor, olika sorters dessertostar, limeaioli och caviarröra. Smakade ljuvligt där i solen på deras altan. Jag som skrev igår att min sista måltid skulle vara att frossa i skaldjur - alla gånger! Det är så fantastiskt gott! Jag borde ha blivit född på västkusten...


Tyvärr fick jag inga bra bilder på efterrätten. Vi fick en somrig ginovariant med rabarber, jordgubbar och kiwi, men de hade inte bara toppat frukten med riven vitchoklad utan även kokos. Mycket gott även det!

Tack sötaste ni! Jag tror jag ska jobba lite fler helger ;-)

15 kommentarer:

  1. Men gud så mycket gott!! De vännerna ska du vara rädd om ;). Jag skulle lugnt gått lös på allt (utom rökta räker som jag blivit fruktansvärt matförgiftad av en gång urk..) men nu blev jag grymt sugen på färska räkor. Får nog passa på när min skaaldjursallergiska man är bortrest nästa vecka :).

  2. kajomida sa...

    Vad härligt att kunna sätta sig vid *dukat bord* och bara hugga in ;-) Allt ser fantastiskt gott ut! Det var inte lite förberedelser - särskilt inte med små fnittriga tjejer och en (?) liten kille omkring sej ;-) men jag är säker på, att du skulle göra detsamma för dom!

  3. Så mycket gott ni ätit, den där västerbottenostpajen med ugnsrostade tomater mmmm känner den ljuvliga smaken i munnen.

    Vilken härlig bild på barnen, de ser ut att ha det bra med drickat underbart!

  4. Jösses, så mycket gott! Det där med rabarbern måste jag verkligen testa. Tror jag ska ta lite av min saft och frysa ner i iskuber. Borde ju funka?!

  5. Raaap! Förlåt - jag blev mätt och belåten bara av att läsa om allt gott! Jisses. Måste vara ljuvligt att få njuta av så mycket härlig mat efter hårt arbete, och inte ens behöva ta hand om disken misstänker jag :-)

    Rabarbersaft ska inom kort frysas och testas med mousserande. Oj, vad gott och fräscht det låter. Tacka värdparet för all inspiration!

    Hoppas du fixar slutspurten nu också innan semestern kickar in, då ser jag fram emot din mat i din egen bistro. Så stick inte iväg på nån lång semester bara :-)

  6. Oh yes! Sådana vänner ska man absolut hålla hårt i (precis som man gör med korvmakande män:))

  7. Anonym sa...

    Vilka underbara vänner : ) ser hur gott ut som helst : ) kram Sofia

  8. Underbart att ha hittat till en gourmet. Härliga bilder! Kram towe.

  9. Det är fina vänner det! Tur de är lika glada i god mat som vi dessutom.
    Ja du Anki, håll hårt i din korvmakare för annars vet man inte vad som händer...
    Towe, tack! :-)

  10. Mmmm ser riktigt gott ut!

  11. Kära nån va allt ser smaskigt ut! Nån glädje ska man väl ha för att man får jobba när andra är lediga ;) Tror jag ska ta o koka lite rabarbersaft så jag kan göra mig en sådan där drink till midsommar! Kram Anna

  12. jag skulle gärna ta barnversionen av den där drinken :) fast jag inte är så förtjust i rabarbersaft så tyckte jag att det lät väldigt läskande och gott! och så är jag så trött på att det ska vara så svårt att få nåt roligt alkoholfritt att dricka, det är bara läsk och läsk. jag vill ju också lyxa till det!

    det där med att tro att man är ensam om att tycka den första småbarnstiden är jobbig verkar ganska vanligt, det är ju självklart att det är jobbigt, det förstår ju jag också att det kommer att bli men jag tänker på en sån fin sak som magnus betnér sa en gång om att få barn: "det är tusen gånger jobbigare än vad alla säger att det är, men det är också två tusen gånger bättre än vad alla säger att det är!"

  13. Åååååååh vilken lyx! Sådana vänner ska man hålla hårt i ;)

  14. Jag vill också jobba helg!! ;)
    Plockmat, what can I say... dreggel dreggel.

  15. Anna, ja eller hur?!
    Pernilla, jag drack en massa alkoholfria drinkar när jag var gravid. Och en och annan alkoholfri öl. Vinerna är så där och läsk dricker jag inte, mineralvatten kändes inte alltid så festligt. Bra sagt av Betnér!
    Ansibecki :-)
    Kim, det kompenserar i alla fall en del av helgjobbandet.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.