Min midsommar

6/23/2012

Eftersom som min semester i år sträcker sig över midsommarhelgen visste jag att jag inte skulle behöva jobba. Därför ville jag har firandet hemma hos oss, för nästa år kan det falla på mitt lott att arbeta. Så framåt lunch igår dök de första gästerna upp. Vi fick så mycket presenter av alla att jag ett tag trodde de tagit fel på någons födelsedag. Tack snälla för allt fint vi fick!


När första gänget med gäster kommit innan vi skulle äta sillunch passade vi på att skåla i lite rosa bubblor. Här är jag med mina fina tjejer Linn och Malin.



Kvällen före midsommarafton hade jag klippt Lowes hår vilket resulterade i att han stortjöt... Han ville har tillbaka sin vanliga frisyr för han var helt övertygad om att tjejerna skulle skratta åt honom. Inte då! Han är ju både fin och cool!Var inga tjejer som skrattade här inte.

Alla var fina denna dag  och det kom många söta tjejer hem till oss. Här festens minsta deltagare, lilla Lilly. Jag var inte riktigt säker på om hon klarade sitta tillsammans med de andra barnen vid ett eget bord, men hon tog helt enkelt en stol och ville absolut inte flytta sig. Hmpf! Sitta med de vuxna så tråkigt.


Sedan var det dags för den traditionsenliga sillunchen. Linn hade med sig egenkryddad snaps. Oj, så god den var! Måste försöka knipa receptet från henne. Snapsen var kryddig, men ändå mild.


Dukningen gick åt rosa denna gång och det var faktiskt Berra som tyckte att vi haft turkosdukning så många gånger! Jag hade klippt av några syréngrenar och knutit rosa band på dem samt valt bordstabletter och ljus i samma färg. Det är så långt min förmåga att dekorera bord sträcker sig.

Utöver den obligatoriska matjesillen med alla dess tillbehör så fanns det även najadlax (gravad och kallrökt) i skivor.


Hittade receptet på dessa fyllda ägghalvor i senaste numret av Buffé och blev sugen på att testa. De hade en lite väl framträdande smak av senap, men passade bra ihop med allt det andra.
Bakom äggen skymtas servetter med texter till snapsvisor på som jag hittat på Designtorget som nu kom till användning.



Deviled eggs, 24 halvor (jag gjorde bara 16 halvor)
12 ägg
1 dl svensk senap
1 ½ dl majonnäs
2 krm salt
1 krm peppar 
kajennpeppar (jag fegade lite med mängden då barnen också skulle äta)
gräslök

Hårdkoka äggen och låt dem kallna. Skala och dela äggen i halvor. Ta ut gulan från varje halva och lägg i en bunke. Tillsätt senap och majonnäs. Mixa ihop till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Spritsa eller klicka smeten i varje ägghalva. Pudra över lite kajennpeppar och klipp över lite gräslök.


Jag hade lagt in två olika sorters sill själv, en med smak av chili och lime samt en ingefärssill. Jag gjorde en stor sats 1-2-3-lag och delade på två och smaksatte sedan sillarna olika. Gästernas smaker gick isär vilken de tyckte bäst om, men båda två verkade gå hem i alla fall. Personligen tyckte jag bäst om ingefärssillen, även om chilisillen också var god.

1-2-3-lag, lagom till 1 paket 5-minutersill (420 g)
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten 

Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.

Chili- och limesill
1 sats lag enligt ovan
1 pkt inläggningsill, skuren i mindre bitar
1 knippe koriander
1 röd chili, skivad
1 lime, skivad
15 cm purjolök, skivad

Koka lag enligt ovan och låt kallna. Varva sill, koriander, chili, lime och purjolök i en burk. Slå över den kalla lagen och låt stå 1-2 dygn före servering.

Ingefärssill
1 sats lag enligt ovan
1 pkt inläggningsill, skuren i mindre bitar
1 bit ingefära (30-40 g), grovt riven
1 lagerblad
1 gul lök, skivad
10 vitpepparkorn, krossade
10 enbär, krossade 

Koka upp lagen tillsammans med kryddorna och låt svalna.  Lägg sillen i en burk och häll över den kalla lagen. Ställ kallt i minst 1 dygn före servering.

Jag hade även gjort laxtartar som jag serverade i små portionsskålar och toppade med caviar och citron. Men jag var inte riktigt nöjd med smaken, tyckte det saknades något.


Efter lunchen var det dags för en rad olika leker. Linn och Martin är så bra på att fixa det till alla fester, så även denna gång. Här försöker alla äta upp varsitt godissnöre utan att använda händerna.

Vissa lag gick ut hårdare än andra och tog till alla medel för att vara snabbast. Eller vad är det du gör Nille?


Nej, jag har inte fått för mycket och stått på näsan. Utan jag försöker allt vad jag är värd att putta iväg en jordnöt över filten med hjälp av en tandpetare i munnen. Måste varit bara på min sida det var sådan uppförsbacke...

Ta sig fram med en ballong fastklämd mellan benen var betydligt svårare än vad vi trodde och alla körde sig egen stil för att komma runt hela banan med ballongen kvar.


Den mest galna leken gick ut på att en person med ögonbindel kör en skottkärra runt en sicksackbana med en person i kärran som säger vart de ska. Problemet är bara att personen som ska tala om vägen ser, men inte hör någonting.


Några ägnade sig åt helt frivilliga lekar också. Berra visade stolt upp hur duktig han har blivit på att rocka rockring.

 

Lagom till det var dags för midsommartårta anslöt lite fler vänner till vårt firande. Jag hade lejt bort dessertuppdraget till Linn som hade bakat en tårta som även den fanns i senaste numret av Buffé. Eftersom en av gästerna är glutenintolerant passade tårtan perfekt och smaken på den passade oss alla. En riktigt fräsch sommartårta och så blev den så fin dessutom.

 
Flädermoussetårta med jordgubbsgelé, 10-12 bitar
Botten:
1 ½ dl sötmandel (ca 100 g)
3 äggvitor
1 ½ dl socker

Flädermousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker 
½ tsk vaniljsocker
½ dl koncentrerad fläderblomssaft 
1 dl vispgrädde 
2 dl crème fraiche 
1 citron, finrivet skal

Jordgubbsgelé:
3 gelatinblad 
1 ½ dl vatten 
1 dl konc fläderblomssaft 
1 msk färskpressad citronjuice

½ l jordgubbar 
ev ätbara blommor till garnering

Botten: Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas. 
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.

Det fanns även två mjölkintoleranta bland gästerna så jag hade bakat två sorters småkakor som var både mjölk- och glutenfria, som de åt tillsammans med mangosorbet och jordgubbar. Mandelbollarna kan jag tänka mig passar tillsammans med ett glas mousserat vin.



Mandelbollar, 12 st.
200 g mandelmassa, riven
1 msk äggvita
1 citron, finrivet skal
50 g mandel, skalad och hackad (finns färdig på påse)

Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med äggvita och citronskal. Gör en rulle och dela den i bitar. Rulla kulor och rulla dem sedan i hackad mandel. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. 


Kokostoppar med lime och rom, 20 st.

2 ägg
1 1/4 dl råströsocker
6 dl  kokosflingor
½ dl rapsolja
4 tsk mörk rom
1 tsk rivet limeskal

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker luftigt och pösigt. Tillsätt kokosflingor samt olja och rör ihop till en smet. Smaksätt eventuellt med limeskal och rom. Låt stå och svälla i 10 minuter. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar till små toppar på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills de blivit gyllenbruna.




Självklart bjöd jag på Pimm´s punch! Och jag tycker fortfarande att det är en finfint sommarbål, vilket även gästerna höll med om så det är nog en och annan som kommer beställa hem sin egen flaska.


Barnen fick så klart inte Pimm´s utan ett eget sommarbål med Tropicana apple, ett par droppar Grenadin och liten skvätt sockerdricka och en massa frukt. Slurp sa det :-)



Sedan föll regnet, men det var inga sura miner för det. Vi såg till att hålla oss torra under parasoll och altantak. Tyvärr slutande jag använda min rätta kamera här någonstans och har inga vettiga bilder från kvällens grillning. Här ses Martin och Berra grilla lax med karibisk kryddning, ungefär som den här.

Det syns mycket dåligt på min suddiga mobilbild, men vi grillade även räkspett och pilgrimsmusslor. Dessa båda hade jag marinerat i olivolja, limejuice, vitlök, chili och ingefära. Såserna som bjöds till känner ni redan till, det var dessa tre samt en fantastiskt god äppelsalsa mamma köpt till mig i Kivik.

Salladen blandade vi tjejer ihop på kokt kall färskpotatis, grön sparris, sockerärtor, inlagda kronärtskockshjärtan och en nötmix medan killarna skötte grillandet.

Tack alla för en mycket trevlig kväll! Hoppas ni vill komma tillbaka till bistron någon gång ;-)

22 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder! Ni ser ut att ha haft ett lyckat midsommarfirande! Du dukar alltid så fint också!
    Vi var också ett stort gäng som firade midsommar tillsammans!

  2. Ni ser ut att ha haft det jättetrevligt! Roliga lekar och god mat! Här var det också ett par herrar som fick grilla under markisen... ;-) Kram!

  3. Kul ni verkar ha haft och att leka är ju hur kul som helst:)

  4. Åh vad massa gott! Och vilka fina bilder :)

  5. Ser ut som ni hade en riktig höjdardag och så klart en massa godsaker. Vår midsommar var lite tvärt om här blev det sillunch inne med tända ljus och smattrande regn och dans kring stången i gummistövlar och regnställ men sedan sken solen så förlåtande lagom till kvällsdrink och grillning.

  6. Vilken fest! Ett överflöd av godsaker och vilken snygg tårta! Roligt att titta på alla fina bilder. De laktos- och glutenfria kakorna måste jag testa! Det vattnas i munnen... :)

  7. Alltså jag tror jag dånar och befinner mig mitt i ett reportage från någon fancy smanschy mattidning eller nåt! Herre min je (nej, jag är inte sjutti bast men uttrycket passar bra)!

    Sååå mycket gott och fint. Och jag lovar att om jag hade varit med och tävlat, speciellt i grenen med skottkärra, hade jag skrattat så jag kissat på mig. ÄLSKAR tävlingar. Vi har alltid femkamp på midsommar.

    Mycket tappra måste jag säga som trotsar vädret men så är vi ju nordbor också och är beredda. Är helt övertygad om att alla som var där vill komma tillbaka.

    Min mor och bror har som du jobb där de är i tjänst alla typer av dagar om året. Därför firar vi midsommar nästa helg :-) Och brorsan som fyller år idag. Du gör helt rätt i som passar på att bjuda hem nära och kära när du är ledig.

    Tack för en grym midsommarrapport och stor kram!

  8. Vi åt samma tårta, flädermoussen var väldigt god tycker jag! :) Roliga lekar ni hade!

  9. Hallå där!!!
    Ser ut som ni hade det riktigt bra igår, trots envist regn. Alltså jag väntar fortfarande, när kommer sommaren, när kommer den????
    Massa gott fick ni i magen med, härligt!!! Och Helena lät hälsa " flås, flås, nu har jag sett Annas hus före dig, flås, flås;) Ni springer tydligen ihop, hi hi;))
    Vad säger du? Veckan eter den som kommer här, any day?
    Kram Anna

  10. Nu har jag och sonen suttit och kollat på bilder på din blogg och Adam fastnade för den lilla tjejen som satt och drack bål. Hon har numer en beundrare på 2,5 år. Verkar iaf som ni haft det väldigt roligt! Ha det gott / Emma

  11. Anonym sa...

    Vilka underbara bilder ser hur mysigt ut som helst : ) kramar Sofia

  12. Så fint du gjort och ordnat allt Remsan. Tycker du har dukat bordet jättefint. Fantastiska bilder vännen, kram!

  13. Vilken jättemysig midsommar ni ser ut att haft!
    Den där chili och limessillen har vi haft ett år och älskade, fräsch och god.

  14. Wow Emmy! Det var ingen dålig skiva ni bjöd på! Imponerande är bara förnamnet! Jag kan inte bestämma mig vad jag tycker verkar godast... nu vill man ju nästan fira midsommar igen.
    Kul att ni körde massa lekar också, men det kan ju vara bra att röra på sig mellan allt ätande. Så man får plats med mer mat menar jag...

  15. Egna sillinläggningarna ser riktigt goda ut, bra där:) just chilimarinerad är väldigt populär när vi lägger in också, bra sting!
    Och dukningen, den är ju hur fin som helst, tycker din förmåga sträcker sig rätt långt ändå!

  16. Såå mysigt och gott det ser ut, undrar dock vad Berra dricker för slags drink på sista bilden, var han lite trött? ;)

    Kram

  17. Tack snälla för alla fina saker ni säger. Det är så jag rodnar...
    Petra, har du inte hört talas som varannan-välling? ;-)

  18. Åh vilken mysig midsommar ni hade! Och dina bilder blir alltid så fina, fast man ser verkligen skillnad på kamera och mobilkamera bilder..;)

  19. Ser ut som du haft en underbar midsommar, så härliga bilder!!!

  20. Vilken underbar midsommarafton du hade!
    Mina vänner är tyvärr inte alltför leksugna, men jag brukar tycka att det är roligt!

    Är själv inte allt för förtjust i sill, men du hade ju en del annat gott också!

  21. Åååh vilken härlig midsommar det ser ut som att du hade! Och Lowe var ju hur snygg som helst i håret - hälsa honom det ;) Vilken underbar dukning måste jag också flika in! Jag såg flädermoussetårtan i buffétidningen och tyckte den lät spännande, kul att ni testade och gillade!

  22. Tack Jenny. Ändå skulle jag vilja kunna ta ännu bättre bilder.
    Må Gott, ja det gäller att alla vill leka för annars blir det inte skoj. Vi har också ett par vänner som inte brukar vilja leka. Våra barn äter inte sill, men annan fisk. En del brukar annars gilla matjesill, men inte annan sill.
    Alexandra, Lowe blir jätteglad. Jag också ;-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.