Vi letar guld

6/27/2012

För ett par dagar sedan åkte vi till Kleva gruva i närheten av Vetlanda. För vad passar bättre att göra en dag när regnet hänger i luften. Jo, man tar sig lååångt ned under jorden där det alltid är blött och temperaturen håller sig konstant runt nollan. Det var så kallt att det fanns is på en del av vattnet som fanns där nere.


De hade kitschig utrustning att låna ut och det var tur kan jag säga, för även att jag duckade smashade jag huvudet ett par gånger i bergsväggen så det small om det. Vore synd om jag blev ännu mer obegåvad... Lite söta är vi väl ändå Anna och jag i våra gröna hjälmar.


Jag lovar att det inte är någon bra idé att kolla på skräckfilmer innan ni gör ett besök i gruvan, särskilt in filmer där någon blir instängd i en mörk källare eller dylikt. Vissa gångar i gruvan var inte upplysta utan vi fick förlita oss på att ficklampornas batterier inte lade av. I Bergakungens sal fanns en lampa att tända för att man skulle kunna läsa sagan om Bergsfrun (tror jag det var...) som varnade gruvarbetarna när ett ras var på väg. Tyvärr var inte Bergakungen hemma när vi hälsade på, men kanske kände vi när Bergsfrun blåste kall luft över axeln på oss.


Konstigt nog var ingen av barnen rädda utan tyckte bara det var roligt att springa omkring i de smala mörka gångarna. Tänk att detta har varit människors arbetsplats. Ser man det så är Landstinget rätt bra i alla fall. Två stycken som frivilligt vistades nere i gruvan dagligen var ett par norska skogskatter som vi sprang på där nere!
 
Vissa av oss ville utforska alla gångar som fanns och kände att de ville utmana varandra. Vi nämner inga namn, men jag kan säga så mycket att det var de äldre killarna... Här ses också vilka snygga kläder och stövlar man fick låna då man blir ganska smutsig och blöt där nere. 


Med mig ut ur gruvan fick jag inga Bergakungar eller monster, men dessa tre filurer. Och efter två timmar nere i kylan och mörkret var det skönt att komma ut i dagsljuset igen.

Det fanns mat att köpa för de som ville lägga något på grillen som var tänd, men vi hade packat ned lite smått och gott. Jag vill ha bönsallad och familjen vill ha pastasallad, så vi kompromissar.

På vägen hemåt stannade vi till på detta mysiga ställe. En gammal fin lanthandel som idag är museum, inredningsbutik och fik.

Innan vi gick in var vi tvugna att kika in i loppisen som fanns på gården. Älskar loppisar!

Väl inne i den gamla lanthandeln kändes det som att vi flyttats oss tillbaka i tiden för överallt fanns mängder av gamla förpackningar.


Det fanns även en del vackra saker att köpa till hemmet, det mesta i gammal stil. Det fanns även en mängd olika presentförpackningar med blandade godsaker i.

Eftersom det började ösregna lagom till vi kommit in i lanthandel så stannade vi där och fikade i deras café. Jag hann imte ens fota rabarberkakan jag åt, så god var den...
Bor ni i våra krokar och inte vet vad ni ska göra en dag när det regnar på semestern så åkt till Kleva gruva. Det går att vaska guld där också, så vem vet kanske ni får ihop så det räcker till en solsemester!

8 kommentarer:

 1. Vilken mysig dag:)

 2. Allt allt vill jag också göra och jag ska nog ta mig en tur till Kalmarområdet. Hm, undrar vem jag ska be om att bli guide för en dag och sedan i nattvimlet (om ni har sånt - ha ha) ... Några förslag på en sådan person kanske?

  Fast allt vill jag inte göra. Gruvan kan jag klara mig utan. Har varit nere i en sån och det gillades inte av mitt psyke. Tunnis jag vet..

  Härligt inlägg att läsa!

 3. Men oj vad ni är modiga. Skulle nog inte ge mig ner i en gruva frivillgt. För säkerhets skull. Eller skulle jag det. Hmm...lite coolt är det ju. En mysig utflykt hade ni i alla fall. Framför allt den där sista delen är helt i min smak..:-)

 4. Usch, jag tycker det är läskigt med gruvor, får lite panik så långt under mark! Men ni ser ju ut att ha haft trevligt i alla fall! :-)

 5. Den där butiken ser helt livsfarlig ut!

 6. Hej hopp mina underbar bloggvän!
  Vill springa in och ge dig en stor @----> och önska dig en kanon fin fredag och helg!!
  <3 <3 <3

 7. Jag är förvånad att inte barnen var rädda för lite läskigt tycket jag allt det var.
  Butiken/cafét var däremot bara trevlig :-)
  Lotta, hm... får se om vi kan hitta någon guide som kan passa ;-)
  Vardagslyx, trevlig helg på dig med!

 8. Malin sa...

  Härligt att läsa om mina gamla hemtrakter Vetlanda=). Levanders är ett måste varje sommar men måste tipsa om att det är otroligt mysigt vid adventstider med.
  Tack för en inspirerande blogg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.