Tre toppentapas och annat plock

12/30/2012

Jag är som bekant glad i alla sorters plockmat, vilket vi också bjöd på vid uppesittarkvällen den 23 december. Här är några av dessa godsaker som passar både som en nätt liten plocktallrik om ni inte vill bjuda på en klassisk förrätt och de funkar även ypperligt som en del i en plockbuffé. Utöver dessa åt vi även sticky ribs, hemgjorda pommes, crostini med svart tapenade och lufttorkad skinka (tror vi hade serrano), marinerade oliver (från Gaea), morotsstavar, grönkålschips, färsk ananas och färska fikon samt ett par dessertostar med miniknäckisar.



Receptet är på en höft. ta det därför inte så exakt. Får ni många gäster går receptet självklart bra att utöka till fler personer.

Tre toppentapas, 4-16 pers. beroende på hur de serveras
16 urkärnade dadlar
eventuellt chèvre
1 paket bacon, brukar vara 7-8 skivor i, dela dem på mitten

ca 16 (skogs)champinjoner, utan fot
25 g smör
1 dl riven parmesanost
4 soltorkade tomater, hackade
4 skivor inlagd jalapeños, hackade

ca 16 cocktailtomater
½ dl pinjenötter
½ dl grön pesto
1 kula mozzarella, delad i mindre bitar

Sätt ugnen på 250°.
Fyll eventuellt dadlarna med ost och linda sedan in varje dadel i en halv skiva bacon. Lägg dem på en ugnsplåt.
Bryt av stammen från champinjonerna och ställ dem med undersidan uppåt på en plåt. Blanda smör med riven parmesanost, soltorkade tomater och jalapeños. Fördela röran i svamparna och ställ dem på plåten.
Skär toppen av tomaterna och gröp ut kärnor och mellanväggar. Vill de inte stå upp så skär av en liten bit av botten, men akta så det inte går hål i dem för då rinner fyllningen ut. Lägg i ett gäng pinjenötter (ca 10 st) i varje tomat och klicka i pesto. Lägg en liten bit mozzarella ovan på och ställ även dem på plåten.
Gratinera alla tre tapas i ca 10 minuter tills de fått färg och osten smält.


Till snittarna testade vi ett rosa bubbel, Jaume Serra brut Rosado, som passade mycket bra till allihop. En cava alla har råd med som endast kostar 65 kronor. Vinet rekommenderas som apéritif och till vegetariska rätter och fågelrätter. Det där med vad viner passar till är svårt tycker jag, det beror så mycket på hur du kryddar maten. Vinet hade inte så mycket bubblor och var lite mer som ett vanligt rosé vin, med en frisk smak. Hur som helst ett prisvärt bubbel (för de få kronorna) som vi tyckte var gott till maten.

Gott Nytt År alla underbara läsare! Nu ses vi inte förrän 2013!

Nyårsdessert och matporr

12/29/2012

Det finns bara en enda person jag känner som kan njuta av efterrätt så innerligt att man börja fundera på om hon skulle kunna offra sin egen mamma för en liten bit till. Tjejen som njuter av desserter om de är goda så pass att hon nästintill hånglar med dessertskeden som om det är hennes livs kärlek. Ja, som om det vore det sista hon skulle äta i sitt liv. Tjejen som beskriver en god dessert som matporr så som denna glass. Jag talar så klart om min vän Helena. Jag har länge velat testa hennes dulce de leche-glass och nu fick jag en burk med färdig dulce de leche från Haugen-Gruppen vilket gjorde glasstillverkningen smidigare. Finner ni bara vanlig kondenserad mjölk i affären så hittar ni länk i receptet hur ni kokar den. Jag brukar använda samma märke (Törsleffs) när jag köper kondenserad mjölk till olika desserter. Det viktigaste är att mjölken är av den sötade sorten.



Jag följde inte riktigt receptet, dels för att jag läser recept alldeles för slarvigt och för att jag ville ha lite dulce de leche som kolarippel i glassen. Hela satsen ger mycket glass, nästan två liter, så om ni gör en mindre sats använd hela burken med dulce de leche och servera resten ringlad över glassen vid servering! Serverade glassen tillsammans med kryddiga nötter och lite flingsalt. Ljuvligt gott! Skulle kunna vara en fin nyårsdessert.

Dulce de lecheglass, ger ca 2 liter glas, 10-12 pers. beroende på tillbehör
3 äggvitor
5 äggulor
3/4 dl ljust muscovadosocker
5 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche = karamelliserad mjölk = kokt sötad kondenserad mjölk

Topping:
eventuellt extra dulce de leche
rostade, kryddiga nötter
flingsalt

Vispa äggvitorna för sig till hårt skum. Vispa sedan äggulorna tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt. Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan ned 2/3 av burken med dulce de leche. Vänd ned äggulevispet i grädden och till sist äggviteskumet. Häll smeten i en form och klicka över resten av innehållet från burken med dulce de leche. Rör lite slarvig i smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.



Rostade kryddiga nötter
5 dl blandade nötter (mandel, hasselnötter, macadamien, jordnötter, cashewnötter, valnötter), gärna några saltade
1 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
1 äggvita
1 msk vatten

Sätt ugnen på 150°.  Lägg alla nötter i en bunke. Häll i socker och kryddor. Blanda om ordentligt med händerna. Vispa äggvitan och vattnet med en gaffel tills det blir skummigt. Blanda äggvitan med nötterna och rör om så att nötterna täcks. Bred ut nötterna på en papperskläddplåt. Rosta dem i ugnen i cirka 30 minuter. Låt nötterna svalna innan du hackar dem eller bryter dem i mindre bitar. Strö gärna över lite flingsalt.


Nyårssnittar

12/27/2012

Nyår börjar närma sig och det märks att många letar inspiration till nyårsafton. Hade jag gjort som de senaste åren och firat nyår innan den siste december hade ni kunnat få tips på rätter före nyår även i år, men jag gör som ni andra och håller mig till den rätta kvällen. Ni får kika in de senaste två årens menyer, för dem kan jag rekommendera. I dagens nummer av KalmarPosten tipsar jag däremot om två finfina snittar till nyårsbubblorna som ni får här tillsammans med min lilla krönika:

Nyårsafton känns många gånger som en av årets viktigaste kvällar. Laddad med förväntningar om en fantastisk kväll med en outstanding trerätters och en final där ett makalöst fyrverkeri beundras samtidigt som gästerna skålar i dyra bubblor. Men ni har säkert precis som jag haft nyårsfirande som inte blivit riktigt som vi tänkt oss. Jag har sprutlackerat köket med sparrissoppa (mixa aldrig kokhet soppa i en blender...), vält en hel bricka med välkomstdrinkar, åkt ifrån kvällens dessert som skulle vara mitt bidrag, festklänningens axelband har lossnat precis när gästerna anländer, stoppat alkoholfri öl i min väninnas frys som exploderat, lyckats steka kvällens filé alldeles för länge... ja, listan kan göras lång. Det jag vill säga är att se till att inte kvällen blir förstörd bara för att förväntningarna är för höga. Dela upp rätterna mellan gästerna så kan ni lägga allt krut på en av dem. Kör med ett säkert kort, rätten alla gillar och som du aldrig misslyckats med. Hoppa över att laga det mest avancerade recept du länge velat testa just denna kväll. Vill ni dricka champagne på nyårsafton  servera den som välkomstdrink så ni kan njuta av den riktigt och inte vattna grannens rabatt med den för att någon skakat flaskan. Det är inte meningen att hela sparkassan ska gå till hummer, oxfilé och champagne. Det finns många goda mousserade viner runt hundra lappen som passar fint när som under kvällen. För att inte tala om alla maträtter som kvalar in bland goda bjudrätter. Skulle nu olyckan vara framme är det inte hela världen, ni kommer få en rolig kväll med ett gott skratt och början på ett nytt fantastiskt år.





Laxrullar med wasabi, ca 20 st.
200 g rökt, skivad lax
100 g Philadelphiaost
½-1 tsk wasabipasta (jag har wasabipulver jag blandar med vatten)
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
2 tsk pressad citronsaft
salt & vitpeppar
½ dl sesamfrön

Lägg laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel. Blanda Philadelphiaost, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på laxskivorna och rulla ihop dem med hjälp av folien till en rulle. Rulla laxrullen i sesamfrön. Förvara den i folie i kylen.  Skär rullen i skivor med en vass kniv. Lägg den gärna 30 minuter i frysen innan så blir det finare skivor.

Skinkknyten med ingefära, 20 st.
10 stora tunna skivor lufttorkad skinka, delade på mitten
100 g Philadelphiaost
½ syrligt äpple, fint tärnat
1 msk finhackad syltad ingefära
1 tsk riven färsk ingefära
salt & svartpeppar

Lägg ut de halverade skinkskivorna. Blanda ihop Philadelphiaost med äpple och de två sorterna ingefära. Fördela röran i mitten på skinkskivorna. Nyp ihop dem till små knyten. Förvara i kylen fram till servering.

Tips på gott bubbel till en hygglig peng:
Anna de Codorníu (7369), 89 :-
Louis Bouillot Crèmant de Bourgogne (7688), 99:-
Ferrari Brut (7721), 139:-
Palmer & Co Brut Reserve (7372), 229:-


Christmas rum punch

12/26/2012

Så här på annandagen fortsätter vi på jultemat, men sedan tror jag att det får vara bra med all mat som hör julen till. Fast å andra sidan är det inte mycket av julmaten som bara äts kring jul. Sill, lax och andra fiskar äter jag året runt även om det blir kopiösa mängder kring jul. Och skulle jag servera köttbullar endast vid jul skulle barnen snabbt utveckla abstinens... Sist ut denna julen blir en drink som även den passar året om bara det finns must. Jag har sett en hel del drinkar med gin och vodka ihop med julmust, men eftersom vi hellre blandar drinkar med rom så tog vi det. Sötman från musten balanseras upp lite utav citrusfrukterna och passar fint ihop med romen. Jag skulle kunna tänka mig att drinken kan vara god även varm. 



Christmas rum punch, 4-6 pers./drinkar
12 cl rom, jag tog vit Bacardi, men tror det funkar lika bra med mörk som med ljus
6 cl Cointreau
2 citroner, pressad juice
1 apelsin, pressad juice
1 apelsin, i skivor
krossad is
6 dl julmust

Blanda rom, Cointreau, citronjuice, apelsinjuice och apelsinskivor med is i en karaff eller i flera glas. Låt gärna smakerna sätta sig någon timme och tillsätt sedan isen. Häll i julmust och rör om.

Ett gott grönt snacks

12/25/2012

Hur har ni det med julfirandet? Själva har vi haft en lugn och skön julafton där vi var bara familjen och bästa svärmor. Så någon julstress har det inte varit tal om, vilket har känts mycket skönt. För att inte avvika alltför mycket från traditionerna har vi proppat oss fulla med både julmat och diverse godis. För att sedan halvliggande i soffan kika på obligatoriska Kalle Anka med vänner och att spela sällskapsspel. Vi hann bara med julfrukost och julmiddag, men ändå rullade jag i säng kändes det som. Och kan ni tänka er att alla hade varit snälla och fick paket av tomten, till och med jag (för er som varit lite oroliga). Även om jag fortfarande tror att paketet från jobbet, filmen Trolltyg i Tomteskogen, var en liten hint från mina söta kollegor ;-) Filmen visade sig vara extra bra eftersom Milia har haft mycket funderingar över den gode vän vi förlorade tidigare i år, om tomten kommer dit han är. Och nu vet vi att tomtarna bor under jorden där hans kista är så självklart firar han jul med dem!
Årets julmat har varit helt av det traditionella slaget och i en sparsam skepnad för att slippa äta julmat i flera veckor framöver. En lite nyhet testade vi dock denna julen, som inte riktigt tillhör kategorin julmat och inte heller julgodis utan mer som ett julsnacks. Har länge velat göra grönkålschips och nu blev det äntligen av. Berra tyckte de var godare än vanliga chips! De smakar så klart grönkål, men är spröda och mycket goda med lite flingsalt på. Jag satte ugnen på 200 grader, men det blev lite för varmt och jag brände chipsen en aning så sänk temperaturen och torka dem lite längre. Har du mer tid kan du sänka temperaturen rejält, men räkna då ett par timmars torktid eller över natten.


Grönkålschips, 1 ugnsplåt
1 stam grönkål
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 150-175°. Skär bort den hårda stammen/stjälken från varje grönkålsblad. Bryt kålen i mindre bitar och skölj dem väl. Låt bladen rinna av, blanda dem med lite olivolja och bred sedan ut dem på en pappersklädd plåt. Strö över flingsalt. Torka grönkålen i ugnen i 15-20 minuter, tills bladen är krispiga fast fortfarande gröna (inte bruna). Ät, förvånas och njut.

God Jul!

12/23/2012

Första "julafton" avklarad igår där årets första julbord avnjöts. I alla fall för min del eftersom
 jag nästan aldrig äter julmat före självaste julafton. Problemet är varje år det samma - hur ska man få plats med all mat utan att vara sprickfärdig!? Trots detta finns det ändå plats för julgodis...
Ikväll har vi haft uppesittarkväll med ett par vänner och njutit av helt ojuliga smaker utan istället ätit tapas. Får se om jag kan få upp lite recept innan nyår då en del av rätterna kan passa bra som plock när nyårsgästerna anländer. Vi har suttit och funderat lite över vad det nya kommande året ska bjuda på. Så mycket drömmar och alldeles för lite både tid och pengar.
Imorgon är det som bekant den riktiga julafton och då blir det ännu mer julfirande. Vi har ställt fram en skål gröt till tomten så han inte missar vårt hus. Även lagt dit en pepparkaka för att han inte ska råka bara gå förbi.



God jul alla fina läsare och vänner! Det kan mycket väl hända att jag och bloggen går ned i koma efter all julmat, men i så fall lovar jag att vi är tillbaka så fort vi är sugna på vanlig mat igen! Ha en finfin jul nu! Kram på er!

Nu ska här njutas

12/21/2012

Jag har gnuggat mig i ögonen hårt och trott att det är en dröm jag ska vakna ur, men det är verklighet - inget jobbande i varesig julhelgen eller nyårshelgen. Inte dagarna där emellan heller, för jag är ledig i 11 dagar! Vi har helt enkelt slagit igen vår avdelning ända fram till den 2 januari. Lugn lugn, det är inga patienter kvar inlåsta om ni för en stund tänkte det. Jag smet dessutom två timmar tidigare från jobbet för att hinna till frissan så jag slipper se ut som ett skatbo i huvudet fram till nästa år. Det räcker med att jag hunnit skrämma en del redan. Tack Mia för att du löste resten åt mig! I owe you big time! Nu ska här fixas en massa inför morgondagen då vi kommer ha "julafton" hemma hos oss.


Ha en skön julledighet alla ni som har den härliga möjligheten. Och till alla er som kommer jobba för att göra julen fin för andra vill jag säga att ni gör ett fantastiskt jobb! Jag vet av egen erfarenhet att det är en speciell känsla att skapa julstämning för de som tvingas vara inlagda på sjukhuset och att besöka de som faktiskt firar jul helt ensamma. Ett år jobbade jag i Norge över julen och det gick bra ända fram till att jag skulle gå hem från jobbet på kvällen och kikade in i alla hus där det firades jul för fullt. Gissa om jag bölade... I år ska jag bara vara glad och hoppas på att tomten tycker att jag har varit snäll. Om inte annat kanske jag kan muta honom med lite julgodis...
 

Black lentil paté

12/19/2012

Dagens recept är en mycket god vegetarisk paté, men innan jag kommer till hur ni ska gå till väga för att testa denna goding ska jag berätta hur allt kom sig. Ibland slumpar det sig på de mest märkliga vis hur ett recept hamnar i ens kök. Min väninna Linn sökte för ett tag sedan en "brevkompis" (gud, vad jag älskar det ordet, blir alldeles nostalgisk) som hade engelska som huvudspråk för att utveckla sin egen engelska. Linn får då kontakt med Jen i L.A. som i sin tur är lite förälskad i Sverige! Perfect match :-) När Jen tillsammans med sin familj i somras besökte vår stad kunde vi tyvärr inte ses, men vi har ändå lärt känna varandra lite via Facebook. Det har visat sig att vi delar passionen för mat! I Sverige föll hon för Västenbottenost och lufsa, bara det säger allt om hennes goda smak :-)  Detta receptet kommer från Jens väninna som arbetat för tidningen Vegetarian Times. Vill ni ha en god vegetarisk paté till julbordet eller till nyårssnittarna - varsågoda!



Linspaté, 4-5 dl (gör du dubbel sats blir det nästan en hel avlång brödform)
3 ½ dl grönsaksbuljong
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 1/4 dl belugalinser (svarta)
½ gul lök, hackad
2 msk olivolja
1 portabellosvamp, hackad
1 1/4 dl hackade valnötter
10 haricots verts
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm paprikapulver
1 tsk färsk rosmarin
2 + 1 tsk citronjuice
1 tsk olivolja


Koka upp grönsaksbuljong vitlök och lagerblad. Häll i linserna och låt sedan sjuda i cirka 20 minuter. Ta bort lagerbladet. Fräs den gula löken mjuk och glansig i en panna med olja utan att den får färg. Vänd ned svamp samt valnötter och stek tills all vätska som svampen släppt ifrån sig försvunnit igen. Tillsätt bönorna samt de torkade kryddorna och koka tills bönorna mjuknat en del. Nu har du i rosmarin och citronjuice och låt koka tills all vätska absorberats. Mixa sedan lök- och svampblandningen slät. Tillsätt de kokta linserna och mixa allt slätt och mjukt. Rör ned 1 tsk citronjuice och 1 tsk olivolja. Tillsätt eventuellt mer kryddor.
Lägg patén i en form och låt smakerna få komma fram, gärna i minst 2 timmar före servering. Vid längre förvaring rekommenderas kylskåp, men servera helst patén rumstempererad.
Servera den tillsammans med en god sås, marmelad eller chutney. På bilden har jag toppat dem med rödlökscumberland blandad med lingon.
 

Plättar är på något sätt alltid inne

12/17/2012

Suget efter julmat har börja komma så smått och jag dreglar lätt när jag tänker på krämig Janssons frestelse, små delikatessköttbullar, olika sillar, rökta fiskar och allt annat gott. Det enda sättet julmaten stormat mitt kök är än så länge genom att breda ut sig och ta plats i kylen. Bortsett från en och annan julskinkesmörgås och tomtegröt äter vi vanlig mat. Fast rotfrukter, lingon och ja, som ni vet även kål hör årstiden lika mycket till. Och vad det gäller plättar så tycker två stycken i vår familj att de alltid är i säsong ;-) Vi har ett favoritrecept på ugnspannakaka vi ofta lagar med rotfrukter i, så när Sofie hade gjort rotfruktspannkakor kände jag med en gång att det var något för oss. Eftersom hela familjen är barnsligt förtjusta i plättar som går att äta med händerna gjorde jag istället det. Lite trixigt får jag erkänna att det var att få ned smeten i plättlaggens hål, så sista smeten gräddade jag i våffeljärnet som jag brukar göra med raggmunkar. Hur ni än väljer att göra så blir de mycket goda och testa gärna vitkålssalladen jag gjorde för den passar verkligen bra till.


Rotfruktsplättar, 4 pers.
500 g rotfrukter, fint rivna (jag tog morot, potatis, palsternacka och kålrot)
5 dl mjölk
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt

1 litet huvud vitkål (eko), tunt strimlat
2 dl frysta lingon, tinade
2 äpplen, fint rivna

Blanda vitkål med lingon och äpple. Mosa sönder lingonen lätt. Låt salladen dra en stund.
Vispa samman äggen och hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa smeten klumpfri. Häll i resten av mjölken och tillsätt salt samt de rivna rotfrukterna. Grädda plättar och servera tillsammans med vitkålssalladen och lite stekt bacon.
  

Kålmasken som övervintrat

12/16/2012

Gröna skafferiet har på sin blogg ett återkommande inslag - Säsongens bästa. Varje månad belyser hon en råvara som är i säsong och sedan får alla som vill hjälpas åt att samla ihop fantastiska recept på just denna produkt. Visst är det är toppen! Denna månad var det ett helt grönsakssläkte som blev säsongens bästa, kålsläktet. Jag är som ni kanske minns något av en kålmask. Jag älskar verkligen alla sorters kål och spanar ständigt efter nya idéer vad de kan användas till, så jag kommer bokmärka samtliga recept. Kål i olika skepnader brukar vara en av den grönsaker som pressar sig in på de annars köttfyllda julborden, med all rätt :-) Här är mitt bidrag en potatisgratäng med grönkål i som jag serverade tillsammans med halloumi stekt i chiliolja.


Potatisgratäng med grönkål och fetaost, 4 pers.
400 g grönkål, utan den tjocka stammen och hackad
1 liten purjolök, strimlad
1 vitlöksklyfta

3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar
riven muskotnöt
400 g potatis, skalad och skivad
200 g fetaost


Sätt ugnen på 225°. Koka upp rikligt med vatten i en gryta. Skär bort grönkålsbladen från stammen och skölj dem samt hacka dem grovt. Lägg kålen i det kokande vattnet och låt dem koka ett par minuter. Spola kålen under rinnande kallt vatten och låt den rinna av.Smält smör i en gryta och fräs purjolök och vitlök hastigt. Häll i grädden och Tillsätt grönkålen, krydda med salt och peppar och lite riven muskotnöt. Koka upp och lägg sedan i potatisskivorna. Låt sjuda tills potatisen släppt ifrån sig en del stärkelse så såsen tjocknat och potatisen mjuknat lite. Varva potatisgrädden med grönkål och fetaost i en ugnsform. Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills gratängen fått fin färg.

Cake pops med julsmak

12/14/2012

När vi gjorde julgodis inför luciafirandet och skulle göra cake pops fick jag för mig att vi skulle göra ett par små snögubbar. Tja, det gick väl sisådär... Problemen började när de små kulorna skulle monteras ihop, vilket fick lösas med pinnar till snittar. Få chokladen på dem snyggt gick hyfsat för det gör inget om de blir lite ojämna. Går lättare med mörk choklad eller mjölkchoklad tycker jag jämfört med vit choklad. Men när vi sedan kommer till konststycket att göra "stenar" som mun och ögon ville bara chokladen rinna. Vi provade med alla möjliga små redskap, men våra snögubbar blev ändå något som mer liknade spöken. Hur som helst är cake pops, eller pepparkakskulor som barnen kallar dem, det julgodiset som barnen säger "äger fetast" för att citera sonen i huset. Göra vanliga cake pops utan dekoration eller med lite färgat strössel på är enkelt och det kan barnen göra, men att göra mer avancerade skapelser överlåter jag till andra. Men visst ser de lite dumsnälla ut.

Helgen kommer vigas åt att fixa de sista julklapparna och så smått börja planera vem som ska göra vad till julbordet. Lite mer pepparkakor tror jag också vi ska baka. På något märkligt vis har de en strykande åtgång ;-) Ha en skön helg alla fina!





Cake pops, ca 20 st (beroende på storlek)a
1 paket Ballerina (pepparkaka) el andra fyllda kakor som tex Oreocookies el. 200 g mjuk pepparkaka
100 g Philadelphiaost
100 g valfri choklad, smältes över vattenbad
ev. strössel

Mixa kexen till en smulig massa och blanda sedan ihop med philadelphiaosten. Rulla bollar av smeten och låt dem gärna stå en stund i kylen innan de doppas i den smälta chokladen.

Tryffel till tärnorna och alla andra fina

12/12/2012

Har ni börjat tralla på några julsånger än? Här hemma skrålas det för full hals under all vaken tid, i alla fall två i familjen gör det. Det har övats med stort allvar inför morgondagens luciafirande. Några envisa sånger har satt sig även på min hjärna. Vi har letat glada julskivor på nätet och den bästa verkar helt klart vara Kurt Olsson och hans damorkester. Varför görs det så många skönsjungande (läs aningen deppiga) julskivor när alla vill vara sprudlande glada av förväntan. Allra roligast är därför att kika på Kurtan på Youtube och favoriten är mössens jul.
Nu när det om ett par timmar är många som ska njuta av luciafirande passar det bra att bjuda på lite mer julgodis, för det brukar jag ge mina kollegor på efter att vi lussat för patienterna. Jag har bestämt mig för att vara stjärngosse som lite protest mot alla de dumma vuxna som styr och ställer över vad barnen får och inte får vara i luciatågen. Vi har däremot haft fantastiska pedagoger till våra barn, där vår son när han var mindre till och fått vara Batman i luciatåget.
Hittade ett recept på saffranstryffel hos Arla som jag ville testa, men eftersom jag inte tycker om när saffranssmaken tar över halverade jag den mängden och lade även till smak av citron. De som fått agera testpanel tyckte de var mycket goda och med lagom smak av saffran, men om ni gillar att saffranen är mer framträdande dubblerar ni bara mängden.


Citron- och saffranstryffel, ca 20 st
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk strösocker
½ pkt saffran à 0,5 g 

½ citron, rivet skal
225 g vit choklad, hackad
1 msk smör

råsocker

Jag gjorde enligt anvisningarna i originalreceptet, men det kändes som lite odödigt lång tid. Instruktionerna löd så här: Koka upp grädde, honung, socker och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner citronskal och den hackade chokladen. Tillsätt smöret och mixa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse och låt ligga till dagen efter i rumstemperatur. Spritsa ut bollar, ca 3 cm i diameter, på bakplåtspapper. Låt ligga i rumstemperatur ett par timmar. Forma till runda tryfflar och rulla dem i råsocker. Förvara svalt.

Då jag tidigare har gjort tryffel har jag gjort på enklare sätt, då skulle det bli ungefär så här: Koka upp grädde, honung, socker och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner citronskal och den hackade chokladen. Tillsätt smöret och mixa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse och låt ligga i kylen i 1 timme. Spritsa ut bollar, ca 3 cm i diameter, på bakplåtspapper. Ställ åter i kylen ett par minuter. Forma till runda tryfflar och rulla dem i råsocker. Förvara svalt.




Risgrynsgröt att bli glad av

12/11/2012

Som ni sett på Facebook har jag redan ätit min första vörtbrödssmörgås med julskinka i år. Suget blev helt enkelt för stort. Jag har inte griljerat någon skinka själv ännu utan köpte lite i charken. Perfekt tycker jag att kunna köpa så många skivor julskinka man vill ha. Det abolut bästa receptet på vörtbröd jag testat hittar ni här.
Nu var det en liten kille här hemma som hade fått risgrynsgrötsabstinens och ville att jag skulle koka det. Och jag inte är inte svårflirtad när en söt blondin på sju år lägger huvudet på sned och ler sitt bästa leende. Vad passar bättre i detta snöoväder som chokerat vår stad. Jisses, vad det har snöat. Har ni någon gång svurit och slitit ert hår för att risgrynsgröten envisas med att brännas vid eller koka över? Det har jag. Många gånger. För ett par år sedan fann jag lösningen, att koka den i ugnen. Tipset fick jag av Frostrosor, som är uppvuxen med att de kokar gröten på detta viset. Hur smidigt som helst! Om ni sedan vill ta bort den bruna ytan som blir eller äta den är upp till er. Hos oss är det lite olika beronde på vem som ska äta gröten. Så se till att koka lite tomtegröt med er nu!


Risgrynsgröt, 6-8 pers. (på bilden ses en halv sats, en av mina formar)
11 dl mjölk (eller 13 dl och ingen grädde)
2 dl vispgrädde
2 dl grötris
25 g smör, hyvlat eller i klickar
1 tsk salt
ev. lite råsocker

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienserna i en eller två formar. Tillaga mitt i ugnen i 1 ½ timme. Klart!

Lördagens tapas

12/09/2012

Haft en kort helgledighet eftersom jag jobbade natten till i lördags. På kvällen hade killarna bestämt att vi skulle äta blandad plockmat och eftersom vi var sugna på lite olika saker det blev en mix av dessa. Äta mat så här är verkligen det bästa vi vet.
Från charken köpte vi hem två favoriter, rödvinsprosciutto och spianata calabra (en italiensk salami). Vi testade svarta urkärnade oliver från Gaea, som olivälskaren i familjen (lillspöket) smäckte i sig nästan alla själv. Gott betyg med andra ord. Lite cornichons mumsade vi också på.Gillar ni dessa minigurkor?

Blåmögelost och pepparkakor hade vi självklart, ett måste i adventstider, inte sant?! Lowe upptänkte för första gången hur god kombinationen är. Men slutade abrupt äta när jag råkade säga: -Vad roligt att du gillar mögelost. -Va?! Är det mögel i osten?! Fy!

Jag marinerade lite skaldjur i olika marinader smaksatta med bland annat ramslöksolja, lime, chili, ingefära och vitlök. Pilgrimsmusslorna stekte jag hastigt innan och räkorna var vanliga kokta. I bakgrunden skymtar även örtmarinerade kronärtskockshjärtan.


Och här blande det bästa av allt en liten varm camembert som toppats med blandade hackade nötter och honung. Det är så ljuvligt gott! Jag gör likadant med chèvre ibland och njuta av alldeles ensam om det vill sig. Vi hade även quesadillas till samt färdiggrillade kycklingklubbor.
Till maten testade vi vuxna en cava som var ny för oss. Vinet hade en mycket frisk smak som vi alla gillade. Sedan var det lite olika vilken tapas som passade bra och mindre bra tillsammans med vinet. Helt klart prisvärt för dryga 50-lappen!

Julgodis, julgodis, ge mig mera julgodis, massa med julgodis...

12/08/2012

Äh... Vad säger ni om jag tar och slänger in ett godisrecept till? Jag ville spinna vidare på tankarna med smaker som passar fint ihop enligt mina smaklökar. På samma sätt som hallon och lakrits gifter sig i min mun gör även citron och lakrits. Denna gång blev det därför lakritskolor doppade i citronchoklad. Testade först med GI-kolorna smaksatta med turkisk peppar, men de smälte när jag försökte doppa dem i den vita chokladen även att jag försökte lägga dem i frysen innan. Gick lite bättre dock att doppa dem i mörk choklad. Därför använde jag det recept jag brukar utgå ifrån när jag gör chokladdoppade lakritskolor (Johanna Westmans recept). Det receptet hittar ni här tillsammans med en massa annat julgodis.

Idag blir det julmarknad i Algutsrum på Öland, så får vi se om det följer med några godsaker hem. Ikväll verkar det som att det vankas tapas om killarna i huset får bestämma. Jag går med på vad som bara jag får vara hemma, tända ljus, kanske en brasa och bara njuta av att komma in från kylan. Ha en finfin lördag med er!


Lakritskolor täckta med citronchoklad, 60 st.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar, krossade
2 tsk smör
200 g vit choklad
rivet citronskal eller citronessens

Klä en form, ca 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125°. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad, smaksätt med rivet citron skal eller citronessens och låt den svalna något. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper.

Ljuvlig dessert med smak av äpple

12/07/2012

Ni har väl inte missat Kiviks Musteris julkalender på Facebook?! Varje dag öppnas en ny lucka med juliga överraskningar. Det dyker upp tävlingar med fina vinster från musteriet i potten, pysseltips samt recept framtagna av några bloggare. Och idag den 7:e december är det Remsans bistro som dyker upp bakom luckan med en dessert smaksatt med äppelmust från Kiviks musteri. Var så goda, jag bjuder idag på en äppelglass med kanelsirap och havrefras till. Det fungerar bra att använda både musteriets äppelmust (båda sorterna av Årets skörd) och deras koncentrerade lättdryck med smak av äpple. Sötman på glassen blir lite olika beroende på vilken av dryckerna ni väljer.
Hur många personer receptet räcker till beror på hur stor ni vill att desserten ska vara. Fryser ni in glassen i mandelmusselformar eller liknande räcker det till 8 personer. Att spara urdiskade burkar som det varit yoghurt eller crème fraiche i fungerar perfekt. Är ni flera går det utmärkt att dubblera receptet och den går även att förbereda dagen innan. Kanske desserten till nyårsafton...



Äppelglass med kanelsirap och havrefras, 4-8 pers.
Glass:
3 dl vispgrädde
1 ½ dl äppelmust el. ½ dl koncentrerad äppeldryck
3 äggulor
½ dl florsocker

Kanelsås:
1 dl ljust muscovadosocker el råsocker
1 dl äppelmust el. utspädd äppeldryck
½ tsk malen kanel

Havresfras:
1 dl havregryn
1 dl hackade nötter; mandel eller valnötter
½ dl vetemjöl
½ dl ljust muscovadosocker el. råsocker
75 g smör

Vispa grädden, tillsätt äppelmusten när grädden börjar tjockna och fortsätt vispa tills grädden är mjuka toppar. Vispa äggulor och florsocker fluffigt och blanda ned i grädden. Häll smeten i en avlång brödform (klä den gärna med plastfolie) eller fördela i flera små formar. Ställ in i frysen i minst 2 timmar för små formar och 5 timmar för en stor form.
Koka ihop ingredienserna till kanelsåsen ett par minuter en simmig konsistens. Inte för länge eftersom såsen blir fastare när den svalnat, om ni vill ha den kall. Såsen går annars bra att servera varm/ljummen.
Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop havregryn, nötter, mjöl och socker tillsammans med smör till en smulig massa. Platta ut på en pappersklädd plåt och grädda 7-10 minuter i ugnen tills smulorna fått lite färg. Låt sedan svalna.
Skopa upp glassen ur den stora formen eller stjälp upp den och skär i bitar. Har du använt små formar, värm utsidan av formarna lite så går glassen att trycka. Fördela havrefraset på små assietter och lägg glassen ovanpå. Avsluta med att ringla över kanelsåsen.

Färgglad gratäng

12/05/2012

Här går det nästan bara att vara inne och mysa just nu eller så är det snökedjor som gäller. För min del gäller det första alternativet. För tillfället ska jag säga eftersom snöröjningspengarna redan sägs vara slut, så kanske får det bli ett par tuffa kedjor till bilen. Tills dess ökar jag min stearinkonsumtion med råge. Milia har fått en julkalender från brandkåren med en massa tips bakom luckorna. Alltför att minska risken för bränder nu när alla lyser upp sin tillvaro med tända ljus. Använda sig av barnen kan vara ett bra sätt att se till att inga ljus lämnas tända utan tillsyn för de är små ordningspoliser allihop. Ja okej då, när det kommer till att se så att alla andra sköter sig. Bakom första luckan stod det " Kolla att brandvarnarna fungerar hemma hos dej. Knacka på hos dina grannar och fråga om deras brandvarnare fungerar." Så ser ni oss knacka dörr vet ni varför...

Dagens middag passar bra så väl en isande kall vinterdag som comfort food en tråkig grå vardag. Hittade gratängen hos Sara och den är ett perfekt sätt att ta hand om överbliven köttfärssås och göra något gott med rotfrukter. Jag älskar alla sorters rotfrukter och tyckte att de blev mycket goda som topping till färsen. Please try this at home!



Köttfärsgratäng med rotfruktstäcke, 4 pers.
500 g köttfärs/-sås/-röra
500 g rotfrukter, jag tog lika delar potatis, palsternacka, morot och kålrot, ganska fint rivna
2-3 tomater, tärnade
100 g riven ost
salt & svartpeppar
smör

Sätt ugnen på 200°. Har du ingen överbliven köttfärssås, fräs färsen tillsammans med hackad lök och vitlök och krydda frikostigt. Häll köttfärssåsen i en ugnssäker form, strö över tomathacket och sedan den med rivna osten. Blanda de rivna rotfrukterna med salt samt peppar och fördela dem över osten i formen. Hyvla över ett par skivor smör. Gratinera gratängen mitt ugnen i 25-30 minuter.

Hallonkola doppad i lakritschoklad

12/02/2012

Tänk att vi också fick vakna till ett vitt landskap. Helt underbart! Så först var vi ute och busade en del i snön innan vi gick in och bakade pepparkakor.  Och huset doftade fortfarande ljuvligt när jag kom hem ikväll. Här hittar ni recept på pepparkaksdeg som är den nästa jag har testat. Gör en halv eller hel sats och baka ut lite i taget.
Till första advent hade vi lite glöggmys på jobbet och jag tog med mig en del av det julgodis jag tillverkat. Inga praliner denna gång för det tänkte jag de skulle få på luciamorgonen då jag brukar bjuda på julgotter. De fick istället smaka på lite olika kolasorter, bland annat vaniljkolorna som är mycket goda och dessa hallonkolor täckta med lakritschoklad. Den sistnämnda var ett experiment eftersom jag i andra sötsaker gillar kombinationen hallon och lakrits, vilket visade sig bli kanon även så här. Jag tog mycket lakritspulver i chokladen, men kunde nästan haft i lite till så prova er fram. För ni testar väl?


Hallonkola doppad i lakritschoklad, 30-40 st
2-3 dl frysta hallon (ta den större mängden om du vill ta bort kärnorna)
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
1 msk ljus sirap

100 g mörk choklad (70 %)
lakritspulver eller mycket finhackad turkisk peppar (ni får provsmaka chokladen)

Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Tina hallonen och mixa dem. Sila eventuellt bort kärnorna. Blanda sedan hallonen med övriga ingredienser i en vid kastrull. Låt koka på medelvärme tills kolan håller 120-125°. Häll upp i formen och låt stelna svalt. Smält chokladen i vattenbad och rör ned lakritspulvret/godiset så det smälter, låt chokladen svalna lite. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite hackad turkisk peppar på toppen innan chokladen har stelnat.

Två vinnare!

12/01/2012

Om någon dag är det två tjejer som kommer bli snäppet vackrare när det har dimpt ned lite trevlig post. Vinnare av den fina cupcake-ringen är Sofie Johansson (nr 6) och vinnare av de söta cupcake-örhängena är Två hjärtan (nr 11). Maila mig era adresser så kommer smyckena inom kort. Grattis!!

När jag kom tillbaka till jobbet igår hade mina snälla kollegor ställt fram både rullstol och anti-halk-matta åt mig. Tack tack. Lovar att försöka hålla mig på benen hädanefter. För även om det är halt på en del håll i Sverige vet jag av erfarenhet att det inte ens behöver vara halka... Har sett fina vinterbilder från andra delar av vårt land, men hos oss har det kommit sparsamt med snö. Dock har det blivit isande kallt och jag var bra frusen när jag kom hem idag. Ett varmt bad ändrade dock snabbt på det. Nu är det "Så mycket bättre" och soffhäng under gosiga filtar som gäller och så hoppas jag att barnen somnar före mig :-)
Ha en skön lördagskväll mina vänner!


Idag är det en massa olika adventskalendrar som öppnar sina luckor och en av dem är Kiviks musteri. Det döljer sig många spännande saker bakom deras luckor, så var extra vaksamma så kanske ni både hittar någon bekant en dag eller lyckas vinna något gott!
Är ni glad i choklad så måste ni kika in hos Pickipicki för där kommer det dyka upp godsaker bakom alla luckorna i hennes chokladkalender. Ja, ni förstår ju själva...

Födelsedagsfirandet

11/30/2012

Tack!! för alla fina grattishälsningar från alla håll. Tänk så uppvaktad man blir i detta samhälle med mobiler, facebook och bloggar. Jag är fortfarande 25+ så det kändes inget märkvärdigt att fylla 39. Ingen nämnvärd åldersnoja ännu, men jag lämnar det öppet till nästa år. Blev inget stort baluns utan jag firande lite lagom stort med närmsta familjen.
På grund av min onda fot hade jag inga höga klackar på mig (undra när jag kan ha det igen...) och dels kunde jag inte stå långa stunder varpå middagen var tvungen att sköta sig själv till stor del, så här fick den bli. Efter senaste trippen till amerikanska södern kände jag att det fanns mer att utforska, så det fick bli en ny tur längs Mississippifloden. Häng med!
Inte så förvånande skålade vi i bubbel, från USA fast en bra bit längre norr ifrån. Ingen ny favorit direkt, men ett trevligt vin. Till det svängde jag ihop lite paniksnittar när jag insåg att jag inte hade något att bjuda till. Ingen inspiration från USA här utan bara ren man-taget-vad-man-haver-när-gästerna-kommer-om-20-minuter.

Minipizzor el. smördegssnittar, 16 st.
1 rulle kyld färdig smördeg
½ dl chilisås
125 g halloumi, riven
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°.  Rulla ut smördegen och skär i bitar, cirka 16 rutor. Fördela chilisåsen på rutorna och bred ut såsen en aningen, men inte ända ut till kanterna. Fördela osten i små högar på rutorna och strö över svartpeppar. Grädda snittarna i ugnen i 15 minuter tills smördegen och osten fått fin färg.

Sedan serverade jag jambalaya med en rad olika tillbehör, vilket jag aldrig tidigare bjudit på. Påminner lite om spanskans paella där ris blandas med kryddor och de godsaker köket har att erbjuda. Jag lät grönsaker, kyckling, bacon och kryddiga korvar puttra med från början och tillsatte mor slutet räkor och musslor. Skulle toppat med kräftor också hade jag tänkt, men det gick inte att hitta en enda kräfta i vår stad.

Jambalaya, 6 pers.
400 g kycklinglår med skinn, urbenade och delade på mitten
70 g (½ pkt) bacon, strimlat
100 g chorizokorv, i slantar
100 g kabanosskorv, i slantar
1 gul lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
½-1 msk cajunkrydda  (kryddblandningen är inte stark så var inte blygsamma med kryddan)
4 dl vildrisblandning
2 stjälkar blekselleri, i mindre bitar
2 paprikor i olika färger, i mindre bitar
5 dl kycklingbuljong 
1 burkar krossade tomater
2 tomater, tärnade
musslor, räkor, kräftor (gärna med skalen kvar), ca 2 st/person

Bryn bacon och kycklinglår gyllenbruna i en stor, torr järngryta. Lägg i korven, löken och de rivna vitlöksklyftorna samt cajunkryddan. Fräs i 5-10 minuter på stark värme. Lägg i riset och låt det fräsa med i ett par minuter. Tillsätt bleksellerin samt paprikabitarna och späd med de krossade tomaterna och buljongen. Lägg på locket, låt koka upp och sänk sedan värmen så att det knappt sjuder. Låt grytan småputtra i 40 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i bottnen. Avsluta med att vända lägga i musslorna, räkorna och kräftorna. 

Servera tillsammans med:
bröd (vi hade bitar av majstortilla), kokt eller grillad majs, aioli, salsa (jag blandade krossad ananas med tärnade tomater och chili), sallad (eller sallads blad att fylla med grytan) och citronklyftor. 

Till efterrätt testade jag att baka en variant av Mississippi mud pie som blev sååå god. Okej den är kraftig i chokladsmaken, men föreställ er en lite frasig botten med en krämig fyllning av choklad. Jag vill knappt säga det, men namnet beskriver konsistensen... Använde mig av 70 % choklad, men det går säkert med en lägre kakaohalt om man önskar.



Mississippi mud pie, 12-14 bitar
Botten:
200 g Digestivekex, krossade fint
50 g smör
50 g mörk choklad, hackad

Fyllning:
175 g smör
175 g mörk choklad, hackad
4 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 dl vispgrädde

Topping:
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
25-50 g mörk choklad, riven

Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Häll blandningen över de krossade kexen och blanda ordentligt. Häll smulblandningen i en form med löstagbar kant (24 cm i diamater) och tryck ut blandningen i formens botten. Ställ in i kylen så att det stelnar.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Rör blandningen slät och låt sedan svalna något. Vispa samman ägg och muskovadosocker med elvisp, tills det är tjockt och har fördubblats i volym. Vispa sedan i grädden och vänd sist ned bladningen med smält choklad och smör. Häll smeten i pajformen och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Fyllningen ska  precis har stelnat, inte mer. Låt kallna (i rumstemperatur) innan kakan tas ur formen. 
Vispa grädden med florsocker till mjuka toppar. Bred ut den över den kalla kakan och riv över choklad.

Bubbel, praliner och uppassning

11/29/2012

Idag är det min födelsedag och vad passar då bättre än att bjuda på lite hemgjorda chokladpraliner! I söndags när Berra kom hem från sin jobbresa i Tyskland hade han med sig champagne hem till sin halta fru och jag skojade om att jag skulle sippa bubbel och mumsa praliner med  den svullna foten i högläge. Kanske blir så idag.
Jag har tidigare år gjort praliner i Ikeas isformar av gummi och i knäck-/ischokladformar, vilket fungerar alldeles utmärkt. Men i år slumpade det sig så att jag sprang på små pralinformar i silikon som de reade ut. Så praktiskt, eller hur? ;-) När jag har använt mig av knäckformar har dessas insida penslats med smält choklad och sedan fyllts, men formar av gummi eller silikon är lite stadigare och chokladen kan hällas i dem. Här får ni steg för steg hur ni kan tillverka era egna praliner och imponera på släkten. Nu gjorde jag bara praliner med mörk (70 %) choklad, men ni får välja den choklad som faller er bäst i smaken. Kanske ett inre av vit tryffel?

Tryffelfyllda chokladpraliner, ca 40 st
Skal:
300 g mörk choklad (70%),  fint hackad

Fyllning:
200 g mörk choklad, fint hackad (går att byta mot vit choklad)
2 dl vispgrädde

Smaksättning (välj något av följande):
fint krossade chiliflakes + krossad rosépeppar (min favorit!)
kaffepulver
lakritspulver
malen ingefära eller hackad syltad
riven kokos
hackade nötter
torkad frukt i små bitar
kanderade apelsinskal
konjak, rom, cointreau eller annan sprit

Välj en skål som får plats över en av dina små kastruller, så att skålens botten inte riktigt når botten. Värm upp vatten i kastrullen och placera skålen över. Vattnet ska helst inte koka för då finns risk att det skvätter över i chokladen. Lägg i chokladen till skalen och låt chokladen smälta. Fyll chokladformarna (alt. ischokladformar) till hälften med den smälta chokladen. Vänd sedan formarna lite snett upp och ned så att chokladen klär kanterna på formarna samtidigt som en del rinner ut ned i skålen igen. Spara den smälta chokladen som blivit över.
Värm vispgrädden så att den precis sjuder och häll sedan över den hackade chokladen till fyllningen och rör försiktigt tills chokladen smält. Låt fyllningen kallna i 10 minuter.
Klicka sedan fyllningen i chokladformarna, men lämna någon millimeter kvar till kanten. Här smaksatte jag direkt i formarna med olika smaksättningar.
Täck slutligen formarna med den smälta chokladen som finns kvar och garnera eventuellt pralinerna.

Några av pralinerna smaksatte jag inte utan tryckte bara ned en salt macadamianöt i, så enkelt och så hallelujagott!



Här hittar ni bild på när jag gjorde bountybollar i Ikeas formar och här (sist i inlägget) när jag fyllde dem med smält choklad och nötter. I detta inlägget hittar du inte bara en massa vitt julgodis utan även hur ni kan använda er av knäckformar till att göra ett skal av choklad och sedan fylla med tryffel.