Födelsedagsfirandet

11/30/2012

Tack!! för alla fina grattishälsningar från alla håll. Tänk så uppvaktad man blir i detta samhälle med mobiler, facebook och bloggar. Jag är fortfarande 25+ så det kändes inget märkvärdigt att fylla 39. Ingen nämnvärd åldersnoja ännu, men jag lämnar det öppet till nästa år. Blev inget stort baluns utan jag firande lite lagom stort med närmsta familjen.
På grund av min onda fot hade jag inga höga klackar på mig (undra när jag kan ha det igen...) och dels kunde jag inte stå långa stunder varpå middagen var tvungen att sköta sig själv till stor del, så här fick den bli. Efter senaste trippen till amerikanska södern kände jag att det fanns mer att utforska, så det fick bli en ny tur längs Mississippifloden. Häng med!
Inte så förvånande skålade vi i bubbel, från USA fast en bra bit längre norr ifrån. Ingen ny favorit direkt, men ett trevligt vin. Till det svängde jag ihop lite paniksnittar när jag insåg att jag inte hade något att bjuda till. Ingen inspiration från USA här utan bara ren man-taget-vad-man-haver-när-gästerna-kommer-om-20-minuter.

Minipizzor el. smördegssnittar, 16 st.
1 rulle kyld färdig smördeg
½ dl chilisås
125 g halloumi, riven
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°.  Rulla ut smördegen och skär i bitar, cirka 16 rutor. Fördela chilisåsen på rutorna och bred ut såsen en aningen, men inte ända ut till kanterna. Fördela osten i små högar på rutorna och strö över svartpeppar. Grädda snittarna i ugnen i 15 minuter tills smördegen och osten fått fin färg.

Sedan serverade jag jambalaya med en rad olika tillbehör, vilket jag aldrig tidigare bjudit på. Påminner lite om spanskans paella där ris blandas med kryddor och de godsaker köket har att erbjuda. Jag lät grönsaker, kyckling, bacon och kryddiga korvar puttra med från början och tillsatte mor slutet räkor och musslor. Skulle toppat med kräftor också hade jag tänkt, men det gick inte att hitta en enda kräfta i vår stad.

Jambalaya, 6 pers.
400 g kycklinglår med skinn, urbenade och delade på mitten
70 g (½ pkt) bacon, strimlat
100 g chorizokorv, i slantar
100 g kabanosskorv, i slantar
1 gul lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
½-1 msk cajunkrydda  (kryddblandningen är inte stark så var inte blygsamma med kryddan)
4 dl vildrisblandning
2 stjälkar blekselleri, i mindre bitar
2 paprikor i olika färger, i mindre bitar
5 dl kycklingbuljong 
1 burkar krossade tomater
2 tomater, tärnade
musslor, räkor, kräftor (gärna med skalen kvar), ca 2 st/person

Bryn bacon och kycklinglår gyllenbruna i en stor, torr järngryta. Lägg i korven, löken och de rivna vitlöksklyftorna samt cajunkryddan. Fräs i 5-10 minuter på stark värme. Lägg i riset och låt det fräsa med i ett par minuter. Tillsätt bleksellerin samt paprikabitarna och späd med de krossade tomaterna och buljongen. Lägg på locket, låt koka upp och sänk sedan värmen så att det knappt sjuder. Låt grytan småputtra i 40 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i bottnen. Avsluta med att vända lägga i musslorna, räkorna och kräftorna. 

Servera tillsammans med:
bröd (vi hade bitar av majstortilla), kokt eller grillad majs, aioli, salsa (jag blandade krossad ananas med tärnade tomater och chili), sallad (eller sallads blad att fylla med grytan) och citronklyftor. 

Till efterrätt testade jag att baka en variant av Mississippi mud pie som blev sååå god. Okej den är kraftig i chokladsmaken, men föreställ er en lite frasig botten med en krämig fyllning av choklad. Jag vill knappt säga det, men namnet beskriver konsistensen... Använde mig av 70 % choklad, men det går säkert med en lägre kakaohalt om man önskar.



Mississippi mud pie, 12-14 bitar
Botten:
200 g Digestivekex, krossade fint
50 g smör
50 g mörk choklad, hackad

Fyllning:
175 g smör
175 g mörk choklad, hackad
4 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 dl vispgrädde

Topping:
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
25-50 g mörk choklad, riven

Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Häll blandningen över de krossade kexen och blanda ordentligt. Häll smulblandningen i en form med löstagbar kant (24 cm i diamater) och tryck ut blandningen i formens botten. Ställ in i kylen så att det stelnar.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en gryta. Ta smöret från värmen och rör ned den hackade chokladen. Rör blandningen slät och låt sedan svalna något. Vispa samman ägg och muskovadosocker med elvisp, tills det är tjockt och har fördubblats i volym. Vispa sedan i grädden och vänd sist ned bladningen med smält choklad och smör. Häll smeten i pajformen och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Fyllningen ska  precis har stelnat, inte mer. Låt kallna (i rumstemperatur) innan kakan tas ur formen. 
Vispa grädden med florsocker till mjuka toppar. Bred ut den över den kalla kakan och riv över choklad.

11 kommentarer:

  1. Kul med temamiddagar, låter hur gott som helst (som vanligt)

    Kram kram

  2. Åhhh finis i röd klänning : ) mums för maten : )) kramarSofia

  3. Där kom den igen, smördegen! Vad gjorde man utan den :-) Vilken middag du fixat, med ond fot och allt. Otroligt! Men sån är ju du :-)

    Jag har ett recept sparat från 2003 på en mud pie som jag tydligen tänkt att jag ska göra någon gång, för klippet har jag kvar. Nu blev jag sugen på att verkligen testa det. Faktiskt!

    Åldersnoja om den skulle komma är bara slöseri med tid och energi så skippa det om den visar sitt fula nylle. Enjoy life - every step of the way!

    Grattis och kram igen!

  4. Åh grattis, så gott det ser ut:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  5. Grattis igen vännen!!!
    Du kan verkligen det där med att skämma bort dina gäster:-) Så mycket gott du bjudit på!!!
    Hoppas nu foten svullnar av så att du kan ha high-heels till nyår;-) Skämt åsido, sköt om dig och ha en skön helg!
    Kraaaaam Anna

  6. Kakan ser ljuvligt god ut! 70% choklad är en favorit!

  7. Den mud pien låter hur god som helst. Jag har haft den på to-do-listan i över ett år nu men ännu ej kommit till skott :)

    Ja i dessa sociala tider blir man grattad och firad av många, härligt, det är bara å njuta!

  8. Vilken mat! Den mud-pajen såg inte alls äcklig ut!
    Snygg klänning! Jag har köpt en svart som jag tänkte spara till nyår. Ville egentligen haft leopard men har länge sagt att jag skulle köpa en helt svart klänning så det gjorde jag nu!:)

  9. Jag säger bara vänta inte med att testa mud pie! Choklad i en av sina bästa skepnader ;-)
    Klänningen föll jag pladask för. Hade tänkt mig den leopardmönstrade, men den fanns inte i min storlek. Ångrar dock inte köpet av den röda.

  10. Hej hej. Jag har precis hittat till din blogg. Mycket trevlig.

    Jambalaya är himla skoj och går liksom så många andra såna där rätter att göra på tusentals olika sätt. Det har väldigt stor betydelse vad man väljer för korv eftersom den sätter smaken så mycket. Jambalaya är dessutom alldeles klockren bjudmat för många personer. Så här brukar jag göra det :http://barariktigmat.se/2012/september/jambalaya.html

  11. Hej Anders och välkommen hit! Hoppas du kommer trivas :-)
    Visst är korven viktig eftersom den ger mycket smak precis som du skriver. Såg att du även hade chili i och det måste vara mycket gott. Var aningen snäll mot gästerna och ville inte ta för mycket stark korv och inte heller ha i chili.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.