En gryta som medicin
11/05/2012
Har ni snoriga ungar hemma? Då äter ni för lite thaimat ;-) Det är toppen att stoppa i sig en massa chili, ingefära, lime, vitlök och andra nyttiga kryddor i förkylningstider. Om inte annat för att det är så ruggigt gott. Jag har hunnit prova flera av de chilisorter jag odlat och det komiska är att de frukterna som är starkast kommer från den planta som skulle blivit röd snackpaprika! Ni förstår vilken fantastisk odlare jag är, ha ha...
Detta är ett återkommande recept i bistron fast med olika ingredienser även om såsbasen är nästan densamma. Jag har testat med kyckling, med lax, med falukorv, helt vegetarisk och nu med torsk eftersom det var så Middagskorgen hade tänkt. Den enkla såsen görs på kokosmjölk, sweet chilisås samt curry och tvistas sedan till av ingefära, vitlök, lime eller vad ni tycker passar. Såsen får även olika smak beroende på vilken curry ni använder. Vi föredrar olika currypasta framför de torkade pulvervarianterna, men det är en smaksak. Välj sedan de grönsaker ni har hemma och tycker om och ni har en mycket god och snabblagad (och nyttig) vardagsrätt.
Fiskpanna med asiatiska smaker, 4 pers.
600-800 g torsk eller annan vit fisk, i mindre bitar (eller vad ni nu är sugna på)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
½ msk valfri curry(pasta)
250-400 ml kokosmjölk (jag tycker bäst om de små paketen som är krämigare)
½ dl sweet chilisås
½-1 lime, saft och rivet skal (mängden beror på hur frisk smak ni vill ha)
1 morot, i tunna stavar
1 röd paprika, strimlad
1 burk minimajs, ev. i mindre bitar
cocktailtomater, i halvor
1 röd chili, finhackad
Stek vitlök, ingefära och curry någon minut i olivolja. Tillsätt kokosmjölk, sweet chilisås, limesaft, limeskal och morotsstavarna. Låt småputtra 10 minuter. Vänd ned paprika, minimajs, cocktailtomater och fiskbitarna. Låt nu grytan bara sjuda ett par minuter till fisken är klar. Strö över hackad chili vid servering. Servera tillsammans med ris eller äggnudlar.
Detta är ett återkommande recept i bistron fast med olika ingredienser även om såsbasen är nästan densamma. Jag har testat med kyckling, med lax, med falukorv, helt vegetarisk och nu med torsk eftersom det var så Middagskorgen hade tänkt. Den enkla såsen görs på kokosmjölk, sweet chilisås samt curry och tvistas sedan till av ingefära, vitlök, lime eller vad ni tycker passar. Såsen får även olika smak beroende på vilken curry ni använder. Vi föredrar olika currypasta framför de torkade pulvervarianterna, men det är en smaksak. Välj sedan de grönsaker ni har hemma och tycker om och ni har en mycket god och snabblagad (och nyttig) vardagsrätt.
Fiskpanna med asiatiska smaker, 4 pers.
600-800 g torsk eller annan vit fisk, i mindre bitar (eller vad ni nu är sugna på)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
½ msk valfri curry(pasta)
250-400 ml kokosmjölk (jag tycker bäst om de små paketen som är krämigare)
½ dl sweet chilisås
½-1 lime, saft och rivet skal (mängden beror på hur frisk smak ni vill ha)
1 morot, i tunna stavar
1 röd paprika, strimlad
1 burk minimajs, ev. i mindre bitar
cocktailtomater, i halvor
1 röd chili, finhackad
Stek vitlök, ingefära och curry någon minut i olivolja. Tillsätt kokosmjölk, sweet chilisås, limesaft, limeskal och morotsstavarna. Låt småputtra 10 minuter. Vänd ned paprika, minimajs, cocktailtomater och fiskbitarna. Låt nu grytan bara sjuda ett par minuter till fisken är klar. Strö över hackad chili vid servering. Servera tillsammans med ris eller äggnudlar.
Gahhh vad gott : ) kram Sofia
Så himla bra och smidigt! Med alla de snoriga näsor som vår familj har dragits med i höst så känns det närmast som ett måste att testa detta.
Vilken god thaigryta som gör gott! Den ska jag göra åt mig och Mannen. Föredrar också "blöt" thaicurry - grön eller röd.
Lustigt hur det blev med chilin, jag menar snackspaprikan. Eller hur var det nu :-)
Låter inte alls dumt att skrämma iväg bacillerna med. Svåra att undvika...
Risken finns att jag testar detta redan imorgon. Fisk-tisdag!:)
Ja men eller hur, den såsbasen kan man ju variera hur mycket som helst och det blir (nästan) alltid lika gott! Skrämmer säkert iväg vilka baskelusker som helst:)
Inga snoriga ungar, men däremot en lite halvhängig 29-åring som gärna hade ätit spicy fiskgryta...
Så gott och vilken vacker gryta! Förkylningar hålls borta med hjälp av chili, vitlök och ingefära. En och annan whisky skadar inte heller, men kanske inte till vardags. Kram!
ser gott ut.
jag har turen att ha en thailändsk svägerska och får titt som tätt hemlagad god thai mat :)
Lena från Make Ahead food
Thai är verkligen så gott. Älskar smakerna av chili, ingefära, citrongräs, currypasta mmm :) Tycker om dina bilder!
Sicken kanonodlare du är vännen ;) nejdå jag ska inte raljera... tycker inte det gick så bra för mig heller... två plantor och ca 7-8 chilifrukter på vardera. Ligger i lä om jag jämför med mamma min... hon kan få flera kg på en planta!
Ja jag tar gärna lite medicin i förebyggande syfte. Brukar också göra en snarlik sås med kyckling eller lax. Falukorv lät ju onekligen innovativt, skulle nog göra maken lycklig ;). Ha en fin vecka, kram.
Mm..mums! Bra att rensa bihålorna lite! Ser supergott ut! Kram Mary
Mmm fisk i grytor är faktiskt såå mycket godare än en gratäng! Och gärna med lite asiatisk touch och mycket vitlök.
Ja, tack, en gryta helt i min smak :-)
Ang: nästa lördag- jag får väl hålla ut tills i vår då!
Härligt med lite sting i maten :)