Kotletter i cognacsås
4/15/2010
Här kommer ännu en vardagssnabbis. Det tar kanske lite tid i ugnen, men det sköter sig självt. Sen kanske inte alla tycker att det passar att slå cognac i såsen mitt i veckan, men jag har ju inte vanliga måndag-fredag veckor, så... Och vill man hellre dricka sin cognac så går det ju smaksätta såsen med vad man vill, eller hur? Jag säger kör på både och ;-) Det går säkert lika bra med calvados, men kanske inte Xanté (hur nu detta kan kallas päroncognac). Till detta hade vi sesampotatis som är ett enkelt sätt att pimpa den kokta potatisen. Jättegott till grytor eller rätter med krämig sås. Men även på grillbuffén.
Kotletter i cognacsås, 4 pers.
600 g benfria fläskkotletter
1 ½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk potatismjöl
½-1 + ½ tsk grovmalen grönpeppar
3 dl vispgrädde
½ dl cognac
färsk bladpersilja
Sätt ugnen på 200°. Lägg kotletterna i en ugnsform, krydda med salt och svartpeppar samt pudra över potatismjöl (tex med en tesil). Vispa ihop ½-1 tsk grönpeppar med grädde och cognac och slå över. Tillaga i 40-50 minuter. Strö över ½ tsk grönpeppar samt bladpersilja vid servering.
1 ½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk potatismjöl
½-1 + ½ tsk grovmalen grönpeppar
3 dl vispgrädde
½ dl cognac
färsk bladpersilja
Sätt ugnen på 200°. Lägg kotletterna i en ugnsform, krydda med salt och svartpeppar samt pudra över potatismjöl (tex med en tesil). Vispa ihop ½-1 tsk grönpeppar med grädde och cognac och slå över. Tillaga i 40-50 minuter. Strö över ½ tsk grönpeppar samt bladpersilja vid servering.
Sesampotatis, 4-6 pers.
1 kg potatis
50 g smält smör
2-3 msk sesamfrö
flingsalt
1 påse färsk babyspenat
1-2 salladslökar, strimlade
Koka potatisen och slå bort vattnet. Låt potatisen ånga av en stund så den svalnar något. Blanda sedan ned det smälta smöret så det fördelas över potatisen. Strö sedan över sesamfrön samt flingsalt och vänd runt försiktigt. Varva poatisen i en skål tillsammans med spenat och salladslök.
1 kg potatis
50 g smält smör
2-3 msk sesamfrö
flingsalt
1 påse färsk babyspenat
1-2 salladslökar, strimlade
Koka potatisen och slå bort vattnet. Låt potatisen ånga av en stund så den svalnar något. Blanda sedan ned det smälta smöret så det fördelas över potatisen. Strö sedan över sesamfrön samt flingsalt och vänd runt försiktigt. Varva poatisen i en skål tillsammans med spenat och salladslök.
Mmmmm...låter gott!! ;)
Åhhhh... det måste man ju prova. Ser fantastiskt ut!
Kram Gourmetmorsan
sesampotatis låter spännande! har jag aldrig provat - inte än så länge, vill säga.
Oh...de se så jätte gott ut!!
Potatisen lät verkligen spännande! Älskar sesamfrön, när vi hämtar hem sushi har vi alltid det till.
Håller med om att cognacsås är toppen, har en supergod lyxpasta med oxfilé och cognacsås som vi älskar!
Hur gör du för att kotletterna inte ska bli torra, vi äter aldrig det just pga att vi båda minns dom som torra från förr...
Vad gott! Jag brukar bara ha i soja och grädde när jag gör fläskfilé i ugn (Marijas recept du vet ;-) vi åt det igår till och med. Men med cognac ska jag absolut prova nästa gång, tack för tipset! Hoppas ni får en bra helg!
Ser inte helt tokigt ut.. Blir lite sugen på mammas recept med kotletter nu faktiskt..
Malin: Det är potatismjölet som gör att de inte blir torra. Brukar göra så med kyckling också ibland. Det håller kvar köttsaften.
Låter väldigt gott och framför allt enkelt. Jag har en flaska cognac som det behöver tas lite på:)