När börjar er grillsäsong?

4/09/2010

Vår grillsäsong pågår nästan hela året även om vi grillar som mest den delen på året som man kan sitta ute och äta samtidigt som maten håller sig varm ;-) Så denna soliga och underbara vårdag lockade inte till någon annan mat än grillat. Tyvärr blev bilden inte så bra, det doftade alldeles för gott för att det skulle finnas någon större tid för fotografering. Ett av mina reafynd till kokbokshyllan var "Grilla med Allt om Mat" och den kan jag verkligen rekommendera. I den finns det recept på marinader till både kött och fisk, röror och sallader samt andra tillbehör. Så från denna kommer några av recepten idag. Vi åt tandoorikycklingspett, hickorybiff, lök- och parmensantortini, ugnsbakad potatis med ädelost och hasselnötter. Plus att vi hade grillad paprika och squash till och lite vattenmelon- och gurktärningar. Tortinin är ett perfekt alternativ på grillbuffén för alla er som vi äta mat med lågt GI!


Lök- och parmensantortini, 12 st/6 pers.
500 g gul lök och/el. rödlök
500 g naturell keso (ej light)
2 ägg
2 msk mannagryn
2 dl parmesanost, riven
1 dl pinjenötter
2 msk gräslök, finklippt
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva löken, fräs den mjuk och guldgul. Låt svalna.
Blanda keso, ägg, mannagryn, lök, parmesanost, gräslök och de flesta av pinjenötterna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Strö över resten av nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Ugnsbakad potatis med ädelost och hasselnötter, 6 pers.
3 bakpotatisar, i 1 cm tjocka skivor på längden
2 krm salt
140 g ädelost
½ dl hasselnötter, grovt hackade

Sätt ugnen på 200°. Lägg potatisskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och salta. Blanda ädelost och hasselnötter och fördela på potatisen. Gratinera i 30 minuter.


Tandoorikrydda/marinad, 6 pers./till 500 g kyckling
1 tsk salt
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 ½ tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
1 ½ krm mald kardemumma
1 ½ krm kanel
(1 krm cayennepeppar)

2 dl matyoghurt
ev. lite pressad lime

Blanda kryddor samt yoghurt. Skär kycklingen i bitar och trä på spett. Lägg spetten i marinaden i minst 1 h. Grilla eller stek kycklingspetten.

Rökig hickorymarinad, till 500 g kött
½ dl rapsolja
½ dl kinesisk soya
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
½-1 tsk liquid smoke
1 pressad vitlöksklyfta
ev. hackad rosmarin el. timjan

Blanda alla ingredienser i en påse och lägg i köttskivorna.

Och glöm inte att ta ett glas vin eller en drink medan ni står där och pysslar vid grillen! Igår gjorde vi slut på sista lilla flaskan glögg och drack glöggmartini.

7 kommentarer:

  1. cheezus, vad gott med grillat! önskar att jag hade en altan. och en grill också, för den delen, haha (det blir mest grillning när vi är på landet, men det är ju inte så dumt det heller).

    ha en fin helg - nu ska jag väcka min pojkvän, sen ska vi ut och göra rom.

    kram!

  2. i helgen blir det premiär för grillen i år! och herregud vad jag längtar! :)

  3. Grillat är alldels för gott för att grillen enbart ska användas under sommaren...

  4. oh!...så grillensugen för mig ;=)
    det så fantastisk gott ut! jag har inte börjat bara baka baka :=)

  5. Å hjälp vad mycket gott!! Vi, som bott första vintern i hus nu, har inte grillat under vintern, men det har väl knappt någon gjort för vilken vinter det har varit! Men vi premiärgrillade för en månad sen, kallt för maken men oj så gott! Nu längtar vi bara efter svensk färskpotatis oxå som vi tycker är det godaste tillbehöret!
    Hoppas helgen varit härlig!

  6. Vilka goa saker du har fixat till. :)

  7. Mums, grillat är toppen och även om man kan grilla inomhus under den kalla säsongen är de första grilltillfällena utomhus speciella! Jag väntar ivrigt på dem!!!!
    Hälsningar från fröken Dill

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.