Pappas revbensspjäll från himlen

4/17/2010

Min pappa brukar bjuda på de allra mjällaste och godaste revbenen, när vi får grillat hemma hos mina föräldrar. Ni vet när köttet lossnar från benen bara man biter lätt i dem. Och självklart luskade jag reda på knepet... Man kokar dem helt enkelt i buljong innan de läggs på grillen. Då är det bara att pensla på en glaze och grilla ett par minuter på varje sida. Och det räcker med glaze, jag lovar för buljongen ger också smak. Så testar ni detta recept så bli inte förskräckta när ni tar upp revbenen ur buljongen, för då är de igen vacker syn. Desto trevligare efter de vilat en stund på grillen :-)


Pappas revbenssjäll från himlen
1,5 kg tunna revben (1 hel sida), ev delade något
ca 2 l vatten (el. färdig buljong)
1-2 morötter, i biter
1 gul lök, i bitar
1 vitlöksklyfta, krossad
½ dl kinesisk soya
några pepparkorn
ett par lagerblad
2 tsk salt

Lägg hela sidan med revben, eventuellt dela den i 2 bitar, i en stor gryta. Täck med vatten (eller buljong om du väljer det), lägg i grönsakerna och kryddorna (inte om du använder buljong). Låt koka i 1 h. Ta upp revbenen och pensla med glaze. Grilla ett par minuter på varje sida så spjällen får fin färg. Ät och njut... Detta är min revbenshimmel i alla fall.

Testa denna gång en glaze från Allt om Mats grillbok, som var mycket god. Tar en stund att koka ihop den, men man kan ju göra en större sats och spara resten i kylen till nästa grillning.

Rosmarinlack, 2 dl
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
1 dl kalvfond, koncentrerad
4 dl vatten
4 st rosmarinkvistar, färska
(1-2 vitlöksklyftor, krossade)

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme till ljusbrun färg. Tillsätt balsamvinägern försiktigt och koka upp. Tillsätt kalvfond, vatten och rosmarin. Koka 10-15 minuter, tills drygt 2 dl återstår. Dra av från plattan och låt kallna under lock. Ta upp rosmarinkvistarna, lägg eventuellt i vitlök och förvara rosmarinlacken i burk i kylen.

Detta är ett annat recept på glaze vi testat tidigare som också var jättegott.

Sticky ribs, räcker till ca 2 kg revben
1 ½ dl sweet chilisås
½ dl kinesisk soya
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 tsk fransk senap

Ska du inte grilla revbenen på en grill sätter du ugnen på 225°. Blanda ingredienserna till glazen och pensla de kokta revbenen på ena sidan (jag brukar ta den minst "köttiga" först). Sätt in i ugnen i 10 minuter. Ta ut revbenen, vänd dem och pensla på resten av glazen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter. Skär isär alla revben.

6 kommentarer:

  1. Oj...de se jätte gott!! fint !!
    längta jag efter solen och grilfest *hehe*

  2. Ser riktigt smarriga ut! Saftiga och smakrika! Härligt att vi har hela grillperioden framför oss! :)

  3. Ser helt galet gott ut! Vi hade grillpremiär igår och det smakade himelskt!

  4. Ser helt underbara ut. Sådana hade man ju gärna blivit bjuden på =)

  5. Vi provade revbenen med rosmarinlack - det blev riktigt riktigt gott! Tack för receptet! :-)

  6. Anonym sa...

    Gud så gott med ribs! Jag tänkte testa göra de berömda amerikanska "sticky ribs":en så fort våren/sommaren hittar hit till Finland också. Herregud idag snöar det... :D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.