Vad passar bättre än en värmande soppa i bistert väder?

11/04/2009


Idag har det haglat, snöat, blåst och varit knappt 4 grader ute. Brrr... Då är det gott med soppa. Den här soppan tar lite tid (ca 1 h totalt) att tillaga, men den är värd det. Och det som tar tid är att gå igenom alla musslor och kolla vilka som är ok. Det går att förbereda och hacka grönsakerna utom potatisen innan.

Krämig skaldjurssoppa, 4 pers. el. 6-8 förrätter
1 nät blåmusslor (1 kg)
2+2 dl vatten
2+2 dl torrt vitt vin
1 gul lök, hackad
2+2 vitlöksklyftor, finhackade
1 fänkål, i mindre bitar
1 stjälk selleri, skivad
½ purjolök, det vita strimlat
4 potatisar, skalade och i mindre bitar
1 fiskbuljongtärning
1 sötpotatis, skalad och tärnad

200 g Philadelphiaost
1 pkt bacon(140 g), strimlat & knaperstekt
1 pkt frysta kräftstjärtar (250 g netto), tinade & avrunna
de kokta musslorna
finklippt gräslök
salt & svartpeppar
Skölj och borsta musslorna. Kontrollera att de är levande genom att knacka på skalen. Släng de som inte sluter sig och de som är trasiga. Koka upp 2 dl vatten och 2 dl vin tillsammans med 2 av vitlöksklyftorna och den gula löken. Lägg i musslorna och låt koka på hög värme under lock i 5 minuter. Dra åt sidan och låt vila en stund innan du silar av och sparar buljongen.
Mät upp musselbuljongen, tillsätt vin och späd sedan så du har 8 dl. Slå vätskan i en gryta. Lägg i de resterande 2 vitlöksklyftorna, potatis, fänkål, selleri och purjolök. Låt allt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Mixa sedan soppan slät.
Koka upp igen och lägg i sötpotatistärningarna. Koka dem mjuka i soppan, ca 10 min. (Stek under tiden baconstrimlorna knapriga och låt rinna av på hushållspapper). Rör i Philadelphiaosten (spar ev. lite till garnering). Salta.
Tag ur de flesta musslorna ur skalen, men spar några till garnering. Fördela musslor och kräftstjärtar i tallrikar/skålar och slå över den varma soppan. Strö över hackad gräslök, knaperstekt bacon och lägg i musslona med skal samt dra några varv med svartpepparkvarnen över soppan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.