Ebblakaaga

10/24/2011

Vad passar bättre än att börja veckan med dessert! Nu skrattar min kollegor och skakar på huvudet, men det är en annan historia... Om ett par sega kilon sedan semestern... Men se detta mer som ett mellanmål ;-) An apple a day keeps the doctor away!
Det första Lowe frågade på morgonen var när vi skulle börjar skola/jobb idag. När jag sa att vi var lediga skrek han Jippie! Så vi går helt enkelt hemma och skrotar i dag. Då är det trevligt att göra något gott med ett par skrynkliga äpplen som ingen vill äta upp. Det blev så att jag gjorde skånsk äppelkaka, för nyligen bjöd en patient oss på det och jag hade glömt bort hur gott det är med äppelmos i äppelpaj. Finns många varianter på skånsk äppelkaka (förlåt ebblakaaga), med enbart mos eller enbart äpplen, med kavring eller med skorpmjöl. Så här gjorde jag.


Skånsk äppelkaka, 4 pers.
3-4 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna skivor
2 dl skorpmjöl av grovt krossade fullkornsskorpor
2 dl äppelmos
½ tsk malen kanel
ev. 1 krm vardera av malen kardemumma och muskot
ev. ½ dl strösocker
50 g smör
 
Sätt ugnen på 175°. Lägg lite av ströbrödet i en ugnsform. Täck med hälften av äppelskivorna och strö över hälften av kryddorna. Bred över hälften av äppelmoset. Upprepa sedan allt igen. Strö till sist över resten av skorpmjölet och hyvla över smöret i tunna skivor av. Grädda kakan tills äpplena är mjuka och ströbrödet frasigt, 35-40 minuter. Vi åt vaniljglass till, men det går så klart att ha vaniljvisp/-sås till.

21 kommentarer:

  1. Ska det vara ebblakaaga ska det vara skånsk ebblakaaga:)
    En klar favorit när det kommer till äppelkaka i vårt kök, fullkornsskorpor testade vi sist och det blev hur smarrigt som helst.

    Härligt att få börja veckan med en ledig dag, förstår Lowes glädje. Skrota runt en måndag är inte fel...
    Vi jobbar bara en dag till sen blir det lite semester:)

  2. Ja si skåningar, di är inte kloka! :)

  3. SKulle gärna äta äppelkaka som mellanmål varje dag!

  4. Så det är äppelmos i den, är det så man gör i Skåne? ;) Låter gott i alla fall, speciellt med skorpmjölet <3

  5. Men hallå, varför kunde inte jag ha fått skrota runt med er idag..? Det ser ut att ha varit jättegott! Jag har faktiskt aldrig ätit skånsk äppelkaka... och min farmor som var skåning och allt!

  6. ååååh, jag vill också skrota runt och äta äpplekaka, fast jag är inte så förtjust i äpplekaka. men den skånska är finare än vanlig smulpaj tycker jag. och ska man skrota runt så ska man, och då kan det behövas dessert!

  7. Åh vad gott! Sån brukade alltid min morfar göra åt mig ( och alla andra barnbarn) när vi var små Och han var sann skåning!

  8. jag lever med en malmöpåg men har aldrig lagat skånsk äpplekaga, nu är det dags! tack för tipset!

  9. Alltså nu skäms jag lite som skåning, för jag har knappt ätit riktig eblakaga, jag tycker bäst om äpplekaka när äpplens inte blir så mosiga... Löjligt, jag vet!

  10. Skånsk äbblekaga är helt klart en favorit i det här hemmet! Mums!

    Hoppas ni har haft en finfin helg, Remsan!

  11. Äppelkaka är något av det godaste som finns, det passar helt enkelt alla. Som emigrerad skåning kan jag inget annat göra än att berömma ditt fina uttal :)

  12. Har fått så himla mycket äpplen. Letade efter lite olika äppelpaj recept jag kunde använda mig av och hittade ditt. Din äppelpaj ser riktigt fantastiskt god ut. Kommer nog pröva den för en paj.

  13. Åh, nu blev jag supersugen på äpplekaka :-)

  14. Måste testas!!! :)

  15. Ja, alla ni som inte testat skåningarnas variant på äppelkaka gör det! Jag måste testa med kavring någon gång för det låter spännande.

  16. Gjorde denna igår kväll. Kanon god! Kram Marija

  17. vad kul att ni testade! Och roligt att den gick hem. Puh! ;-) Kram kram.

  18. Jag tycker att vi skåningar säger ebblekaaga! :)

  19. En väninna sa samma sak! Så vi kollade på nätet och hamnade då på wikipedia. Eblakaga är det skånska uttalet och eblekaga det danska. Vi i Småland hör nog knappt skillnad, hi hi...

  20. ja som vi sager i skåne det skall vaaaaa myed mad o go mad i rättan tid me andra ord så e det alltid rätt tid för go mad !!!!!

    synd att det inte visas svensk husmanskost så mycket eller så har jag missat de ggr de visat detta????

    men visst e det gott me maaaaad!!!!!!!!!!!!!!!!

    christer

  21. det va mi en go eblakaga gjorde efter receptet myed gott nu får jag ligga o dra benen i soffan en stund nu e jag mättttt!!!!!!!!!!!!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.