Valvaka

10/02/2011

I fredags kväll blev det värsta valvakan hemma hos mig. Det var inte bara vi som följde röstningen på Arlas hemsida med spänning, utan även och familj och vänner kikade titt som tätt in på deras sida under kvällen. Jag och Sofie Thiger turades om att ligga 1:a. Men när klockan närmade sig tolv på natten fick jag se mig besegrad. Så nu får jag se om jag blir en av de tre som juryn väljer ut. Hittills har jag inget fått veta...
Men vad vore en valvaka utan god mat och dryck. Jag hade förberett det mesta under torsdags kvällen så vi skulle kunna ta det riktigt lugnt på fredagen. Det är så trist att stå länge framför spisen när det vankas fredagsmys. Det blev en middag med italienska influenser. Jag slog ihop förrätt och varmrätt skulle man kunna säga.


Spenatfrittata med pinjenötter och parmesan, 8 pers. som en del i flera rätter
200 g färsk spenat
2 msk
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
5 ägg
½ dl mjölk
1 dl  riven parmesan + lite till dekoration
30 g pinjenötter

Sätt ugnen på 180°.  Fräs spenat i olivolja och krydda med salt och peppar. Låt svalna något. Blanda ägg med mjölk och vänd ner parmesan och spenat. Häll blandningen i ugnsform och grädda i ugnen i 15 minuter tills frittatan nästan har stelnat. Strö på pinjenötter och låt stå ytterligare 5 minuter i ugnen.
Skär frittatan i bitar och strö över lite parmesan. Frittatan kan serveras både varm och kall.

Minispett med melon med prosciutto, 14-16 st.
½ galia- eller cantaloupemelon, skuren i munsbitar
100 g prosciutto

Skär eventuellt bort lite fetta från skinkskivorna. Rulla dem till små knyten oh trä upp dem tillsammans med melon på små spett eller tandpetare. (Jag la lite ruccola i botten på fatet eftersom jag märkte att melonbitarna fastnade i tallriken annars)

Timjanmarinerade oliver och parmesan
2 dl blandade oliver, utan spad
50 g parmesan, i små tärningar
½ dl olivolja, jag använde en som var smaksatt med rosmarin
ett par kvistar färsk timjan
lite salt och svartpeppar

Blanda oliver och de små osttärningarna i en burk/skål. Lägg i lite färsk timjan, häll över oljan samt krydda med salt och peppar. Blanda runt. Låt gärna stå och gotta till sig över natten.

Och så serveradde jag två varma rätter, vilka var balsamicokyckling tillsammans med tricolori al forno (ett bra recept om man har mycket squash och man inte vet vad man skaanvända den till).

Sabina hade bakat en underbart god chokladkaka till efterrätt. Den var som kärleksmums, men så mycket godare. Det var till och med den godaste varianten av denna kaka jag ätit (förlåt svärmor...). Sabina hälsar att man inte ska cykla med kakan innan glasyren har stelnat ;-)

Godaste kärlekskakan
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2-3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g smält smör
2 lättvispade ägg
1 ½ dl hett vatten

Glasyr:
3 dl florsocker
6 msk smält smör
2 msk kallt kaffe
2 msk kakao

riven kokos

Sätt ugnen på 175°.  Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan smält smör, uppvispade ägg samt vattnet. Häll smeten i en bröad form och grädda i 25-30 minuter. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Strö över kokos.

14 kommentarer:

  1. Så då kom du tvåa hos folket? Det är ju fantastiskt bra! Roligt med valvaka - och väldigt goda recept att bjuda på! Tricolori al forno lät mycket spännande, hur jag än gör har jag alltid zucchini över i kylen! Och efterrättskakan ser underbar ut <3 Trots cyklingen!

    Hoppas på juryn nu då!

  2. Ojdå, det måste ju ha varit hur spännande som helst, mycket trevligare än de valvakor man är van vid:)
    Men som vi har kämpat, röstat varje dag tror vi minsann att vi lyckades med ... Då håller vi tummarna nu istället och hoppas på juryn!

    Frittatan och kycklingen är "Must do" för vår del:)

    Ha en bra vecka, hoppas på tur!

  3. Åh vad spännande! Jag röstade i alla fall på dig gumman! Tack för fina recept - som vanligt! :)

    Pssst... grattis till en fin andraplacering!

  4. Vad spännande och nu hoppas vi på juryn :)

  5. Vad mycket gott du bjöd på! Tvåa är ju ett fantastiskt fint resultat, men hoppas förstås på juryn nu då!

  6. Grattis till andraplatsen! Dock förstår jag att det känns lite motigt när det var såååå nära. Men hoppet är ju inte ute för någon av oss än, eller hur?
    Valvakan verkar hur som helst varit mycket trevligare än de vanliga... och godare! Tricolore-lådan måste testas å det snaraste.

  7. Vi håller tummarna än!
    Och sicken god mysmiddag/valvakamiddag! Inte orkar stå vid spisen! Du hade ju fixat massor, måste bara flyga fram när du rör i grytorna! Läckert läckert! Och var god och posta en bit kaka till mig, adressen är... :D

  8. Åh vad gott allt ser ut! Kul med valvaka! Grattis till en så hög placering! Nu håller vi tummarna för dig :)

  9. Grattis till din andra placering! Det var verklogen jämt och spännande i slutet! Kram på dig!

  10. Grattis till andra platsen

  11. Så bra jobbat! Hoppas nu juryn väljer ut dig! :) Och valvakematen ser grym ut, som vanligt.

  12. Ja, det en minst sagt trevligare valvaka än de jag är van vid. Kanske ska laga lite mat och bunkra upp med vin nästa gång det nalkas riksdagsval.
    Visst känns det enormt kul att kommit så här långt. Trodde jag aldrig när jag skickade in mitt bidrag. Så nog får jag vara nöjd även om jag inte skulle komma vidare.

  13. Ja, vanliga valvakor kan jag tänka mig inte är alls lika spännande. Synd att du inte vann bara. Men håller fortfarande tummarna för juryn. Andra plats är inte dåligt det heller...

  14. Testade att göra kärlekskakan idag till alla hjärtans dag. Oj vilken succé! Det var ett riktigt bra recept. Tack så mycket!! :D

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.