Egen jordgubbssylt

7/20/2010

Nu börjar jordgubbssäsongen ta slut. De senaste jag köpte höll knappt en dag. Men då är det perfekt att koka sylt eller göra saft. Och självklart fylla frysen med gubbarna och ta fram till vinterns alla smoothies. När det gäller sylt så är hemlagad helt klart överlägset. Smaken går inte jämföra ens. Och det bästa är att man kan bestämma själv hur mycket socker man vill ha i. Alltså betydligt mer bär än socker. Sen vet jag att många barn vill ha slät sylt utan bitar från frukten, själv är jag uppvuxen med hela jordgubbar i sylten. Pektinet brukar jag hoppa över för jag tycker sylten blir lagom tjock ändå, men det är en smaksak. En gillar tjock sylt som nästan är som marmelad.


Jordgubbssylt, ca 8 dl
2 l jordgubbar (ca 1 kg)
2-4 dl strösocker
1 krm natriumbensoat
3/4 tsk citronsyra
ev. 3/4 tsk pektin (jag brukar skippa det)

Skölj och snoppa gubbarna. Dela eventuell gubbarna i mindre bitar och varva med socker i en gryta. Låt stå ett par timmar. Värm under omrörning och koka i 10-15 minuter. Ta bort skummet. Blanda i natriumbensoat och citronsyra. Låt koka i 2 minuter till. Mixa eventuellt sylten slät om barnen inte gillar bitar i sylten. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och varma burkar. Sätt på lock. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet.

Avnjutes så klart på plättar! ;-)

2 kommentarer:

  1. Hemlagad sylt och marmelad slå köpt, alla gånger!
    Om du kikar in till oss så väntar en award på dej där.

  2. åh, plättar! jesus kristus amalia vad gott det hade varit med plättar nu. när jag kommer till kalmar nästa gång beställer jag plätt-fika hemma hos dig, ok?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.