Nobissås - I like!

7/03/2010

Halloj! Nu är jag på land igen. De senaste två dagarna har jag och familjen varit ute på sjön. Vi har ingen egen båt, men har möjlighet att låna en genom Calmar Windsurfingclub där min man är medlem. Varit två kanondagar med soligt väder. Men gud vad trött man blir av solen. Så lite skönt var det att komma hem. Sen är det ju aldrig kul att packa upp... Men men...
Någon kväll innan vi åkte ut så hade vi våra vänner Johan och Lena med sina tjejer hemma på lite grillning. Jag hade gjort en somrig sallad med nobissås. Gillar ni hemgjord aioli så gillar ni nobissås! Passar som sås till det mesta eller som dressing på en sallad. Och så grillade vi grönsaker och halloumi i örtolja. Zetas äkta handgjorda cypriotiska halloumi var kanongod tyckte vi. Och tillsammans med de grillade grönsakerna - Mums! Vi grillade även kyckling till detta.


Nobissås
, 4 pers.
1 ägg, kokt i 3 minuter
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl hackad färsk gräslök

Lägg ner ägget i kokande vatten. Koka det i tre minuter - varken mer eller mindre. Knäck ägget och skrapa ur det med en sked ned i en hög bunke. Tillsätt senap och vinäger. Sedan olja i små omgångar under vispning (eller med mixerstav). Såsen tjocknar efter en stund. Smaksätt med salt, peppar och vitlök. Blanda till sist ner den klippta gräslöken.


Somm
arsallad, 4 pers.
1 huvud romansallad
1 grönt äpple, i tärningar
1 avokado, skivad
1 knippe grön sparris (tog minisparris - behöver inte tillagas)
1 ask cocktailtomater
½ citron, saften

Pressa citronsaften över äpple- och avokadobitarna. Blanda sedan samtliga ingredienser till sallad på ett stort fat. Krydda med lite flingsalt och peppar. Ringla över nobissåsen.


Örtolja
(marinad till grönsaker, ost och fisk)
½-1 dl färsk basilika, grovt hackad
½-1 dl färsk oregano, grovt hackad
1 dl olivolja
1 vitlösklyfta
½ citron, saften
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Vi grillade (men det går att ta vad man gillar):
1 aubergine, skivad på längden
1 gul squash, skivad på längden
1 grön squash, skivad på längden
250 g halloumi, skivad

Mixa örter (men spar lite att garnera med),olja, vitlök och citronsaft tills den är små bitar av örterna. Smaka av med salt och peppar. Låter grönsakerna och osten marinera i örtoljan ca 30 minuter innan grillning. Grilla grönsaker och ost. Lägg upp på ett fat och strö över lite hackade örter.

3 kommentarer:

  1. Låter och ser alldeles ljuvligt ut! Måste skynda mig ner och förbereda kvällens grillning. Tack för bra tips!

  2. Dom var jätte smarriga1

    Och detta inlägg gör mig inte mindre hungrig....mumms

  3. Vilken spännande sås, lät jättegod! :) För att inte tala om halloumiosten...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.