En het kväll i juli
7/21/2010
Jorå, på många sätt ;-)
En sådan där underbar varm kväll (ljummen är fel ord) i juli, var vi hembjudna till Linn och Martin på indisk mat.
Martin som ses i bakgrunden är som ni kanske kommer ihåg min "partner" i "halv 8 hos oss". Vi låtsas det i alla fall, fram tills tv4 ringer, bönar och ber att vi ska ställa upp :-D Vi tycker det är roligt att kocka ihop. Denna gången fixade Martin en kanongod indisk gryta med grönsaker och kyckling. Jag tog på mig att baka naan. Till min hjälp hade jag lilla Mya som gjorde sin egen variant av brödet som hon fyllde med russin och kallade lussebulle. Gissa om de andra barnen ångrade att de inte var med och bakade, det var i och för sig inte vi som städade i köket...
Naan, 4 st.
25 g jäst
1 ½ dl vatten
1 ½ dl matyoghurt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
8 dl vetemjöl
olja
flingsalt
Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och yoghurt till 37°, slå över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, honung och det mesta av mjölet. Arbeta till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225° och värm en plåt samtidigt som ugnen värms upp. Ta upp och knåda degen på bakbordet. Dela den i 4 bitar och forma till avlånga bullar. Kavla ut bitarna till ½-1 cm tjocka avlånga bröd. Lägg bröden på ett bakplåtspapper (2 per papper/plåt)och dra dem med hjälp av pappret över på den varma plåten. Baka bröden mitt i ugnen i 10 minuter. Pensla bröden med olja medan de är varma och strö över flingsalt.
25 g jäst
1 ½ dl vatten
1 ½ dl matyoghurt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
8 dl vetemjöl
olja
flingsalt
Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och yoghurt till 37°, slå över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, honung och det mesta av mjölet. Arbeta till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225° och värm en plåt samtidigt som ugnen värms upp. Ta upp och knåda degen på bakbordet. Dela den i 4 bitar och forma till avlånga bullar. Kavla ut bitarna till ½-1 cm tjocka avlånga bröd. Lägg bröden på ett bakplåtspapper (2 per papper/plåt)och dra dem med hjälp av pappret över på den varma plåten. Baka bröden mitt i ugnen i 10 minuter. Pensla bröden med olja medan de är varma och strö över flingsalt.
Utöver den goda indiska grytan och mina naan serverades vi ris, rosade cashewnötter, två olika sorters raita (en var yoghurt kryddad med en massa goda kryddor och en var naturell yoghurt med olika grönsaker) och så fick vi både färsk mango och mango chutney. Mums! Den där Martin är bra att para ihop sig med :-D
Det ser jättegott ut, ska testa dina naan bröd nästa gång jag försöker mig på något indiskt.
Mmmm....vad gott!! Aldrig testat att göra naanbröd, borde man kanske ge sig på någon dag...
Har gett dig en award! Kika in på min blogg!!
Ahhh, love is in the air ;)
Och vad kul att baka eget nanbröd, de blev ju jättefina!
Ååååååh, Naanbröd, såååååå gott!
Jag har en favorit bland dem, med kokos och färsk frukt i..... Guuuuud vare lov för dessa!
Visst vore det kul med halv åtta konceptet? Jag har länge velat testa.....
Naanbröd är gott! Kul med indisk mat! Men det dröjer nog länge innan jag vill äta indisk mat igen... ;-)
Ååhh jag älskar indiskt. Kul med naanbröd. Vilken fin blus du hade på korter. Den klär dig.