Tapas på grillen

7/05/2010


I senaste numret av Allt om Mat fanns recept på en tapasbuffé där allt grillades. Jag gillar både grillat och tapas, så med lite inspiration från tidningen så hade vi vår egen grill-tapas-kväll. Det jag kan rekommendera är att inte lägga på allt på samma gång, utan grilla lite i taget och njut av maten varm. Kanske till och med på stående fot med lite gäster som minglar runt. Jag har beräknat recepten till 4 personer om man äter det som en hel måltid. Vi grillade enligt recepten nedan plus att vi färsk knipplök och räkspett vi grillade. Marinad till räkspetten hittar ni här.


Serranolindad sparris med cantaloupmelon, 4 pers.
1 knippe grön sparris
8 skivor serranoskinka
8 små kvistar färsk oregano
½ cantaloupmelon, fruktköttet i tunna strimlor

Lägg 2 sparris på varje skinkskiva och fördela oregano och melonstrimlor över. Rulla ihop. Fäst eventuellt med hushållssnöre. Gilla runt om tills sparrisen är mjuk.

Quesadillas, 4 pers.
4 små tortilla bröd
8-10 skivor god ost
2 stora tomater, tunt skivade
10-12 blad färsk basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. skivor av jalapeño

För dela ost, tomatskivor, basilika, peppar och jalapeño på två av bröden. Lägg de andra två över. Grilla någon minut på varje sida och skär dem i bitar medan de är varma.


Baconlindade vitlöksmusslor
, 4 pers.
1 pkt frysta musslor i skal el. 1 burk, ca 20 st
1 pkt bacon, delade på mitten
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar

Ta ur musslorna ur skalen, eller lår de på burk rinna av. Blanda dem sedan med vitlök, olja och peppar. Lägg två musslor på varje bacon bit och rulla ihop. Trä dem på grillspett eller tandpetare. Grilla tills baconet är knaprigt och fått färg.

Grillad färskpotatis, 4 pers.
12-16 små kokta färsk potatisar
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
ev. 1 msk sesamfrö
ev. 1 msk finhackad färsk basilika

Häll oljan över potatisen och rulla runt dem. Strö över flingsalt och ev sesamfrö eller basilika. Trä potatisen på spett eller grilla dem styckvis. Servera med extra flingsalt.

13 kommentarer:

  1. Alltihop ser underbart gott ut och här skulle jag gärna ha kalasat :D

  2. vad gott allt låter! speciellt quesadillasen och sparrisen! vi är dåliga på att äta tapas här hemma, tyvärr. får bli bättring på det! det är ju himla käckt det där med en massa små rätter, egentligen.

  3. Jag älskar tapas! :-) Ser verkligen gott ut och jag gillar den blå färgen!

  4. tapas har jag inte riktigt testat, så det måste jag göra, för det ser mkt gott ut :) fint porslin du har, var har du hittat det? :)

    du får ha en bra tisdag! kram

  5. Oh Remsan, så gott och fint det ser ut!
    Fint porslin du har! =)
    Ha en underbar sommar.
    Kram

  6. Ser underbart gott ut med tapas på grillen!
    Jag har svarat på din fråga i min blogg.

  7. Herregud, så mycket smaskigt!! Om man bara hade en grill!! Får nog leta upp en på semestern och testa dina smaskigheter. Låter underbart!! Och inte så dumt att ha som förrätt stående vid grillen! Trevligt!

  8. Men åhåhå vad gott! En sådan tapasbuffé skulle inte jag tacka nej till.

  9. Precis i min smak att göra allt på grillen så här åra - jag låter mig inspireras vidare.

  10. Tack Remsan, för din gulliga kommentar om mina foton! Man blir så glad av såna kommentarer, eller hur!?
    Och vilken tur att du skrev, annars hade jag ju inte hittat din mysiga blogg. Här finns ju massor av härliga saker....

  11. Vilken härlig tapasbuffé, den måste testas :)

  12. så inspirerad jag blir :-) måste prova räkorna också, låter ju så smarrigt och så lite plock.alltid roligt när alla kan vara med vid grillen och framför allt att allt man äter varit där och vänt :-)

  13. Vad gott att grilla småplock, tack för tipset!
    Gillar att göra tapas men har aldrig lagat dom på grillen!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.