Färska rödbetor på grillen

7/22/2010

Nu kan man köpa (om man inte har drivit upp egna) färska små rödbetor i knippen. Så små, så söta och så goda. Antingen bara att koka dem och äta med smör och salt på, precis som man gör med majs. Eller varför inte lägga dem i ett foliepaket på grillen tillsammans med lite fetaost eller chevré. Har man en wok till grillen kan man lägga rödbetorna råa (men skala dem innan och dela dem i bitar i så fall) i den och woka dem. Tar en liten stund, men det är kanongott. Denna gången blev det små foliepaket på grillen tillsammans med rökiga biffar samt vitlöks- och fetaostsås.


Färska rödbetor med fetaost och timjan
, 4 pers.
1 knippe färska rödbetor, ca 8 st
100 g fetaost
1 msk honung
5-6 kvistar timjan

Skär av blasten på rödbetorna. Koka dem knappt färdiga. Spola av dem i kallt vatten så skalet går att gnugga bort och ta bort "svansen". Lägg dem på ett folieark, smula över fetaost, ringla över honung och lägg i ett par timjankvistar. Stäng foliepaketet upptill. Lägg det direkt på glöden och låt rödbetorna bli färdiga och så fetaosten smälter lite. Tar bara en liten stund.


Rökiga hamburgare, 4 pers.
800 g nötfärs
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
½-1 dl glaze el BBQ-sås med rökig smak

Forma färsen till 4 stora eller 8 lite mindre biffar, platta ut dem på en skärbräda och stoppa in dem i frysen. Låt dem stå där medan ni tänder på grillen och låter det bli bra glöd. Grilla biffarna.

Vitlökssås med fetaost
, 4 pers.
3 dl gräddfil eller matyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
50 g fetaost, smulad
salt & vitpeppar

Och så åt vi färsk majs som vi grillat. Smetade på massor av smör och så lite salt. Mums! Det enda problemet är att det går så många kolvar varje gång hos oss…


Efteråt lade vi andra foliepaket på grillen :-) Med klassikern banan fylld med choklad! Testade mjölkchoklad med Digestivekulor i, inte så dumt alls. Självklart med en god vaniljglass till.

6 kommentarer:

  1. Hmm igår gick jag och gjorde mig en frappé när jag läst din blogg. Idag har du nog löst vår middag ;) jag älskar rödbetor med feta eller getost.

  2. Ååå....så gott med färska rödbetor!!! Mmm.....

  3. Låter alldeles ljuvligt med speciellt rödbetorna - längtar ttills mina är färdiga att skördas. Blir de verkligen mjuka i woken på grillen innan de bränns vid - hur länge kör ni då? Jag tycker de brukar ta en hel evighet i vanliga ugnen hur små de än är. Men såååå gott!

  4. guuuuuuuuuuuuud, vad gott med rödbetor! ge mig, ge mig!

  5. Mimmi, jag har ändrat i texten, jag brukar dela dem i bitar innan vi lägger dem i woken. Tar en stund i alla fall. Gör så med olika sorts rotfrukter, men man får dela dem i bitar.

  6. Jag stötte på ett recept med rödbetor idag och tänkte att det vore kul att prova. Härlig kombination du har prövat. Och så klart på grillen står hajk-banan :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.