En av de enklaste kakorna

2/17/2011

Jag har haft en burk kondenserad mjölk liggandes sedan i julas, då jag skulle haft den till ett par kolor jag hittade i ett nummer av Donna Hay, men så blev de aldrig gjorda. Nu tänkte jag att jag gör en Key lime pie på burken. Det måste vara en av de absulot enklaste kakor/desserter man kan göra. Man kan dessutom variera den om man vill och byta ut limejuice mot annan juice eller någon fruktpuré. Jag gillar själv dock den lite syrliga smaken från lime. Vill man ha ännu mer limesmak kan man riva i lite skal också.


Key Lime Pie
100 g smör, smält
2 ½ dl digestivkex, krossade (jag tod hälften pepparkakor)

1 burk kondenserad mjölk
5 äggulor
1 dl limejuice, ca 2 lime (ta absolut inte saft på flaska...)

Sätt ugnen på 150º. Blanda ihop det smälta smöret med kexsmulorna och tryck ut i en form ca 24 cm i diameter (min var lite för stor, så kakan blev lite låg). Förgrädda botten i 10 minuter. Vispa äggulor och kondenserad mjölk till en luftig konsistens. Vänd ned limejuicen. Fördela smeten över kakbotten och grädda i 10-15 minuter. Låt kakan kallna. Servera den tillsammans med valfri frukt, eller garnera med limeskivor och pudra över lite florsocker.

I helgen ska jag försöka få till en libanesisk middag eller en mezekväll. Så får vi se hur detta går... :-/ Nu är det väl ingen av gästerna som är så hemma på mezerätter, så jag borde kunna lura dem att det smakar precis som det ska om nu något oväntat händer. Men det känns som det kan bli ett riktigt bra fredagsmys.

12 kommentarer:

  1. Key Lime Pie är så gott :-), men jag har ännu inte testat att göra en själv, det får nog hamna högt upp på baklistan :-)

  2. Den ser härligt "vårlik" ut tycker jag! Trevlig helg.

  3. Du,jag har oxå en burk liggande,detta blir de nog en dag. Får jag kanske använda dig som källa om jag bloggar om de hos Mat&Vänner? Så slipper jag skriva om receptet? :) (allt för att underlätta mitt skrivande *hehe*)

    Oh libanesiskt älskar jag. Deras kyckling röra...mmmm...och så tabouli (stavas de så?) mmmm...jag har en jätte bukett med bladpersilja som bara ligger och väntar på att bli hackad och dränkt i kryddor.olja och citron :)

  4. key lime är otroligt gott! glömmer dock aldrig första gången jag skulle göra det, och jag hade råkat köpa osötad kondenserad mjölk istället för sötad.... INGEN höjdare, kan jag lova. hoho.

    hoppas ni får en fin helg!

  5. Ser riktigt fin ut!

  6. Det är verkligen gott o enkelt. Kul med mezekväll. Du måste göra fetaostpiroger, så enkelt o gott. :)

  7. Vad gott det ser ut!

    Jag är nyfiken på det libanesiska köket och ser fram emot när du bloggar om den maten!

    Trevlig helg!

  8. Det är ju så gott med söt-syrliga kakor! Like it!!

    Trevlig helg!

  9. Key Lime Pie har jag aldrig ätit. Det låter ju genialiskt enkelt. blir sugen på att prova den snart. :-) Trevlig helg!

  10. Det låter kanongott, måste bara testa den. Får kanske bjuda hem mina döttrar på lite fika och mys. Mycket inspirerande blogg. /Urban

  11. Key lime pie är så ljuvligt gott. Har dock inte gjort den på många år, så tack för påminnelsen nu måste den göras.

  12. En kaka i min smak:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.