Lågt GI - mat för alla

2/25/2011

När jag såg det här receptet hos Tina, så såg det både gott ut och lät gott. Så jag letade fram kokboken Våra bästa GI-recept. Har testat många recept i boken, men inte detta ännu. Jag har fler av Lauritzson och Davidssons GI-böcker som innehåller många goda recept. Inte bara för de som vill äta mer långsamma kolhydrater utan de innehåller mycket gott. Bland annat en hel del vegetariska recept. Så kika efter dem på bokrean! Försökte följa receptet, men fick tillsätta mer kryddor för jag ville ha en djupare smak. Berra och jag tyckte ändå att det saknades något, men vi kom inte på vad. Min smak är inte riktigt hundra än, vilket inte direkt underlättar. Vi toppade vår gryta med mangoraita.
Hade ett annat bekymmer när rätten skulle lagas, att förklara för Milia att just dessa räkor behöver inget vatten att simma i - längre... Inte så gott om de är blötlagda innan de ska ätas.


Räk- och chiligryta, 4 pers.
1 gul lök, skivad
1 knippa salladslök, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk riven ingefära
1 pepparfrukter, hackad
1 röd paprika
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 msk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk/pkt krossade tomater
1-2 dl vatten
1 dl matyoghurt
1 kruka koriander, hackad
½ lime, saften
500 g skalade räkor
salt och vitpeppar
färsk koriander

Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, paprika, vitlök, ingefära och pepparfrukt på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddor och rör i någon minut. Blanda i krossade tomater, vatten samt buljongtärning och låt småkoka i 10-15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten, yoghurt, hackad koriander, limesaft och smaka av med salt och peppar. Lägg sedan i räkorna och koriander. Servera toppad med mangoraita (eller vanlig).

Mangoraita, 4 pers.
3 dl deciliter matyoghurt
2 krm salt
½ krm svartpeppar
½ tsk malen spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ rödlök, fint hackad
1 msk hackad, färsk koriander
1 mango, skalad och tärnad
Blanda yoghurten med kryddor och lök. Vänd sedan ned mangon.

Jag har bestämt mig för att följa med till Malmö imorgon, så får vi se om jag tittar på melodifestivalen på arenan eller på hotellet... Trevlig helg!

13 kommentarer:

  1. Mmmm det ser riktigt gott ut! Visst är det helt hopplöst när man är så förkyld att smaken försvinner, jag får världens panik då.

    Hoppas du får det kul i Malmö och att du kommer iväg till arenan!
    Kram

  2. Hoppas att du kan se melodifestivalen live, vi håller tummarna så hårt att de vitnar! Kanske lite shopping oxå kan hinnas med :)

    Ha en härlig helg.

  3. Jag har också flera av deras böcker å gillar dem skarpt, speciellt i GI dag för dag finns det mycket gott. :D
    Hoppas du får det bra i Malmö nu å trevlig helg. :)

  4. Det där låter gott och jag blir väldigt nyfiken på mangoraitan. Den ska jag prova! Ha en kul helg!

  5. Jag ska oxå t Malmö i morgon!!! Vi kanske syns då! ;)
    Kramelikram

  6. Låter riktigt gott!! Snygga färger! Och verkar snabbt och enkelt att göra. Får jag nog testa i veckan.

    Hoppas du kan se Mello live. Kan tänka mig att det är bra tryck!! Tyvärr missar jag TV-sändningen ikväll då jag ska på festligheter. Men är ju ett mello-fan så jag kollar nog repris eller play imorrn.... Får inte missa en låt!!!:)

  7. Men åh, vad synd att den inte gick hem hos er som den gick hem hos mig. Jag gillade den supermycket! Toppenfin bild blev det iaf, men det är ju en klen tröst om inte maten smakar som man vill.

  8. Vad gott! Har flera gi-böcker med, kan tipsa om Klara Desser. Hon har många fina recept och efterrätter! Inte lätt för de små att förstå alltid, men frågar man inget får man inget veta eller hur? :)

  9. håller med tina - det är verkligen en superduperfin bild! hoppas att ni får det superbra i malmö och att det hinns med lite shopping innan mello! :=)

  10. Det ser riktigt gott ut! Fast jag kan inte hjälpa det, jag tycker färsk koriander smakar tvål ;)

    Ha en trevlig helg Remsan!

    kram

  11. Hihi, jag nosade över Berras lunchlåda häromdagen och sa smått anklagande; "Berra, din mat ser nyttig ut". Själv satt jag med en chokladpuddig i handen och kände mig lite onyttig... Idag har jag dock varit och tränat, hör och häpna! Hoppas att du kan se mellon live, jag håller tummarna för dig! Kram!

  12. ser gott ut (som alltid).
    hoppas att du har haft en finfin helg och att du fick se melodifestivalen live!? :)

    kram

  13. Det här ser lovely ut! Ibland ställer förkylning till det för ens smaklökar som man bara tar för givet att de ska funka :-) Kram Gourmetmorsan

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.