Bästa vörtbrödet

12/21/2011

Igår tog vi in och klädde granen, så nu återstår att se hur länge den får stå upprät. Barnen har så svårt att motstå att fingra på alla blanka kulor och det fina glittret. Milia ville till och med att de skulle leka koja under granen! Nej tack... Även om det är Berra som står för städningen så har jag lite svårt att blunda för de fallande barren, men den doftar gott i alla fall. Och så blev den jättefin. Ett år köpte Berra gran själv och när vi klippte upp nätet visade den sig vara väääldigt stor. Så pass stor att vi fick möblera om... Gissa om han retas för det än idag av våra vänner.

Här kommer gårdagens finfina vörtbröd. Ja, jag vågar till och med säga att det blev perfekt. Okej, jag glömde russinen... Jag har bakat flera av Martin Johanssons brödrecept och de har alla blivit lyckade. Har ni bara en våg så går det inte misslyckas. Jag fick hans bok Enklare bröd i julklapp förra året, så den kan jag tipsa om som en perfekt julklapp om ni har någon amatörbagare i släkten.

Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)
På morgonen
150 g rumstempererad julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar.

Tidig eftermiddag och kväll
100 g rumstempererad julmust
25 g jäst
250 g kallt vatten
25 g honung (jag tog mörk sirap)
100 g mörkt muskovadosocker
100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)
fördegen från morgonen
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl

20 g salt
2 tsk malen pomerans
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika

150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)

smält smör

Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. Kör degblandaren i 3 minuter på låg hastighet. Om det inte blandats ordentligt, kör en stund till. Låt degen stå i 20 minuter innan du häller ner kryddorna, saltet och russinen och kör maskinen 7–8 minuter. Öka hastigheten lite mot slutet. Täck med en handduk och låt degen vila 1 timme.
Häll över degen i en inoljad låda eller bunke. Men se till att det är gott om plats. Degen ska bli mer än dubbelt så stor. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i ca 3 timmar. När ca 30 minuter återstår, sätter du på ugnen på 250° (brödet jäser bara en gång).
Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Hantera degen försiktig i det här läget, inte knåda. Jag hällde ut degen och delade den i två delar, formade dem till limpor lite försiktigt och lade över på en pappersklädd plåt.
Och så in med bröden i ugnen. Lägg några isbitar på en oöm plåt eller form som du placerat i botten på ugnen.  Sänk värmen till 200°. Grädda i 25-35 minuter, tills bröden nått en innertemperatur av 98° (tog 35 minuter för mina).
Pensla bröden med smält smör för en blank yta.

12 kommentarer:

  1. Tror minsann att det ska köpas en digital köksvåg till vår "famlijebagare" Freddy. Han har gett sig att på att baka sitt första vörtbröd till denna julen och vi ser fram med spänning. Lyckas det så lär han få blodad tand och då ska minsann boken du tipsar om också inköpas till honom.

    Härligt med grandoft, det saknas här hemma. Men har man allergiker i hushållet så får det dofta plast istället:)

  2. Roligt att du testade vörtbrödsreceptet som jag tyckte var bäst! :)

  3. Ett liknande bröd gjorde jag också häromveckan, blev verkligen supergott!
    Den boken har jag önskat mig i år, hoppas tomten är snäll ;-)

  4. Va gott det ser ut! Min svärmor gör himla gott vörtbröd, men mitt vart inte så himla tokigt (fastän jag skäms för o kalla det vört) det smakar mkt apelsin o håller sig färskt superlänge. God jul Emmy. kram Anna

  5. Älskar doften av gran, det är jul! :-)
    Vill önska dig en riktigt God jul och ett Gott nytt år. Tack för all din inspiration under 2011!

  6. Det var ett gediget recept det. Jag får nog suga på den bröd-karamellen till nästa jul. Men vad jag ska göra är att visa Michael det här inlägget, så kanske det ligger en brödbaksbok under granen till mig.

    Grandoften är oslagbar!

  7. Kim, visst är det ett gediget recept, men så blir brödet helt perfekt också. Det håller sig saftigt utan att smula.
    Enkla bröd hoppas jag många får i ett paket av tomten.
    God Jul till er alla också.

  8. Lyckliga dej som har ej ugn att baka i.Anita

  9. Ser så gott ut! Jag har aldrig ätit vörtbröd, men skulle mer än gärna smaka!

  10. Mmm... alltid gott med vörtbröd :)

  11. Ser riktigt gott ut! Vörtbröd som är så smarrigt :)

  12. Jag tycker att bröden ser alldeles ljuvligt goda ut!

    God jul, kära du!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.