♪ ♪... Lusse Lelle... ♪♪ ♪... Lusse Lelle... ♪

12/13/2011

... elva nätter före jul... Nu snackar vi nedräkning! :-)
Idag börjar min arbetsdag kl 6:15. Gääääsp! Vi samlas lite tidigare för att lussa för alla patienter och bjuder dem på kaffe på sängen. Sedan får vi själva lite lussefika innan det riktiga jobbandet drar igång. Jag brukar varje år göra lite julgodis till vårt firande och så även i år. Vad tror ni kommer de vilja smaka?


Jag har gjort mjölkchokladfudge med tre olika smaksättningar. Några lät jag vara naturella, ett par toppade jag med flingsalt och lite av smeten blandade jag med rivet apelsinskal (skal från en apelsin till en hel sats). Ni ser även peppermint bark, chokladdoppad saffranskola och nötfyllda chokladhjärtan (har hällt smält mörk choklad i en isform från Ikea och stoppat ned lite hackade jordnötter och cashewnötter).

Chokladdoppade saffranskola, ca 30 st
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap

50-100 g mörk choklad

Mortla saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten av sockret, grädden och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller gör kulprov. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och häll kolsmeten i en pappersklädd form. Låt svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar. Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kolorna i chokladen och låt dem sedan stelna i kylen.
 
I eftermiddag väntas luciafirande på Milias dagis. Barnen bjuder inte bara på vacker sång utan även på pepparkakor som de har bakat och varm saft. I år är det ingen snö tyvärr, men det kommer vara fint ändå. Får bara hoppas lillskruttan vill gå med i tåget.
 
Hoppas ni får ett mysigt firande allihop!
 

14 kommentarer:

  1. Oj så mycket gott, fudgen blir det smulig eller slät och len ?

  2. Jag vill ha ALLT på brickan! :-)

  3. Jag provade dina recept på mjölkchokladfudge och den med vit choklad med lime och xanté i helgen. Lätta att göra och väldigt, väldigt goda båda två även om mjölkchokladen blev en klar favorit!

  4. Jag vet i alla fall vad jag hade valt- de chokladdoppade saffranskolorna!!

  5. Så mycket gott!! Skulle nog kunna äta det mesta!:)
    Mysig tradition tycker jag. Inget direkt lussefirande här. Tänkte åka till jobbet och bjuda på lussebullar. Kanske ska dra på mig lite glitter och sjunga en truddelutt!:)

  6. Wow vilken godisbricka!! Saffranskolorna tror jag minsann jag ska testa direkt.
    och jag säger det igen... måste jag någon gång ligga på sjukhus så ska jag va på Remsans avdelning!! ;) Trevlig Lucia på dig!

  7. Vilken godisbricka! Fudgen ser helt otroligt god ut!

  8. Kan intyga att de var jättegoda efter en natts jobb.Tomtemor

  9. Saffranskola yum! Allt ser så gott ut.
    Önskar dig en trevlig och mysig luciadag!

  10. Duktiga du, jag hade nog smakat på alla :)

  11. Jag hade defenitivt smakat alla :)

  12. Jodå, de gick åt om jag säger så... :-)
    Cupcakefluffan, fudgen blir len och krämig och inte smulig. Den är som en blandning mellan kola, fudge och tryffel.

  13. Åh GUD vad det ser gott ut! Åååååh! Dregelvarning helt klart :D Vad gott att strö flingsalt över <3 Och chokladdoppad saffranskola <3 <3

  14. Jösses, ser heeeelt fantastiskt ut! Dina arbetskamrater är lyckligt lottade ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.