Har ni kokat någon tomtegröt ännu?

12/17/2011

Satt och lyssnade på Lowe och hans kompis Olle när de pratade om tomten. Diskussionen handlade om ifall tomten kommer även om man inte varit snäll. Lowe sa att om det var så, "då är det kört för min lillasyster". Olle var dock av en annan åsikt, för han hade fått reda på hemligheten, nämligen att det är papporna som klär ut sig till tomtar. Vet ni hur han visste det? Jo, för pappor har jeans på sig och de hade deras tomte haft förra året. Och så hade tomten pratat som en pappa, " så där som pappor pratar när de är tramsiga". Lowe funderade lite. "Men vår tomte lät mer som morfar, fast han satt bredvid granen". De kom tillslut fram till att papporna bestämmer över alla julklapparna och ingen pappa skulle komma med paket till bara några utav barnen.

Själv funderar jag inte så mycket på om jag blir paketlös eller inte, jag hoppas bara att vår tomte i år kommer lyfta på skägget innan jag kysser honom...


Har ni kokat någon risgrynsgröt ännu? Om du som jag svurigt tillräckligt många gånger över gröt som kokat över eller bränt vid, så hittar ni lösningen här!
Ris à la Malta har många som återkommande efterrätt på julbordet. Vi äter oftast ostkaka, men så är vi en bunt smålänningar också. Jag kan tycka att ris à la Malta ofta blir så mäktigt med all grädde, så här är en lättare variant. Nu behöver den inte avnjutas som dessert utan passar ypperligt som mellanmål när som kring jul.

Vaniljris med kryddiga apelsiner, 4 pers.
2 dl färdigkokt risgrynsgröt
2 dl turkisk yoghurt (eller annan matyoghurt)
1-1½ msk vaniljsocker

4 apelsiner, skalade och klyftorna filéade (hinnfria klyftor)
½ dl vatten
½ dl strösocker
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 vaniljstång

Blanda gröten med turkisk yoghurt och smaka av med vaniljsocker.
Koka upp vatten, strösocker och kryddor så att sockret löser sig. Låt sockerlagen svalna något innan apelsinklyftorna läggs i. Låt gärna frukten dra en stund.
Fördela vaniljriset i fyra portionskålar och skeda över aplesinklyftor och lite av sockerlagen.
Är ni vuxna som ska äta rätten, så prova att skvätta i lite cointreau i sockerlagen!

9 kommentarer:

  1. Underbara ungar, så härligt att Lowe oroar sig lite för lillsyrrans julklappar:)

    Efterrätten känns som ett väldigt fräscht alternativ till den vanliga Maltan, extra gott med färsk frukt till istället för sylten.
    Vi kokte gröt i Crock Potten och det gick riktigt bra, ingenting bränt och smarrig smak. Kanske vi skulle ta o koka lite till och prova din efterrätt...

  2. Precis som jag tycker en juldessert ska smaka. Och se ut :) Kunde nog leva på tomeegröt.

  3. Tomtegröt har vi ätit idag och en gång tidigare, så gott så! :) Och till hembakad surdegsvört blev en hit.

    Va söta kidsen e, haha! ;)

    Kul med ett annorlunda recept på den klassiska ris à la malta.

  4. Kokte gröt förra helgen. Hade en tanke på att göra något med det som blev över. Sen blev Johan sjuk o han tyckte det var perfekt sjukmat. Älskar ris a al malta trots att man blir tokmätt. En gång om året... Men ska nog koka mer gröt någon dag och testa blandning med yoghurt. Apelsinerna är nog gott till vilket som helst.

    Vilken härlig tomtediskussion!

  5. Härligt med barns funderingar :) Risgrynsgröt är en stor favorit, är faktiskt lite sugen just nu! Jag använder mig av risgrynsgröt i mina karelska piroger, som finns på min blogg idag! Ett bra sätt att använda överbliven gröt!

  6. Jepp jag nrukar koka mitt egna men dem senaste jularna så har det faktiskt slinkit in en grötkorv från Ica hihi! Busigt eller hur fniss!!
    Massa varma fjärde advent till dig!

  7. Ja, vi kokade gröt till första advent, men en klassisk en, utan vaniljsocker och så, utan med grötris, lite mjölk, lite grädde och en nypa socker och kanel. Mjölk till det - mums =)

  8. Ingen tomtegröt kokad här ännu. Det blir det först på julafton, och då blir det också Ris a la malta som jag älskar! Bara några dagar kvar nu :-)

  9. haha, tycker inte lowe att lillsyrran är snäll alltså? småsystrar som brukar vara så snälla mot sina storebröder ;)

    i våran familj har vi aldrig tomtegröt, kanske för att ingen tycker särskilt mycket om det och till dessert efter julbordet har vi bara massor av julgodis... men ris a la malta gillar jag, kanske får göra det här hemma när jag kommer tillbaka efter julfirandet..

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.