Jag ljög

12/12/2011

På min födelsedag sa jag att jag äter all sorts fisk, men det är inte sant. Många längtar efter lutfisk nu när det börjar närma sig jul, men inte jag. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det där med lutfisk, för den smakar ju ingenting. Visst är såsen som serveras till lutfisk så god att jag kan sörpla i mig den med sked (vilket jag i och för sig gör med de flesta såser...), men det är lite trist att bara äta sås. Jag tycker inte att lutfisk är äckligt, vilket är ett ord vi väljer att inte använda i samband med mat i närheten av barnen, bara smaklöst. Vad säger ni, längtar ni efter lutfisk?

Hemma hos oss längtas det en del till julafton så klart, men närmst på tur är luciafirandet. Det övas luciasånger för full hals i tid och otid just nu. Pepparkaksgubbar kommer hand i hand, mössen trippar fram på tårna och mamma mus samlar hela barnaskaran sin... Vem behöver julmusik som skvalar när man har en egen liten julkör :-)

Här får ni annan gottig fisk, helt utan julkänsla men som passar finfint att börja veckan med. En god gratäng som kan serveras bara tillsammans med grönsaker, men även med bröd, ris eller potatis.

Fetaostgratinerad fisk- och räkgratäng, 4 pers.
Tomatsås:
4 tomater, tärnade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk chilisås
1 burk krossade tomater
1 gul lök, hackad
1 dl strimlad färsk basilika
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

600 g spättafiléer
400 g skalade räkor
200 g fetaost

Sätt ugnen på 200°. Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och låt koka i 10-15 minuter. Smörj en ugnsform och täck botten med fiskfiléerna. Fördela räkorna ovan på, sedan tomatsåsen och toppa med smulad fetaost. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter.


Det är roligt att så många vill vara med och vinna en söt lila liten Riceform. Får se vem tomten kommer till...

14 kommentarer:

  1. Ja vem behöver julmusik när kidsen sjunger?! Vår äldste son sjunger högt här med och den yngste nynnar med då han inte pratar så mycket än. Visst är det härligt! :)

    Lutfisk eller ja ingen fisk tycks det om här då jag är vegetarian!

  2. Låter jättemysigt med barn som sjunger lussesånger! Nej, lutfisk det är inget för mig. Trots att jag en gång fick smaka det i lyxvariant lagad av proffskock. Tillbehören goda, fisken äcklig konsistens, inte mycket till smak och det finns SÅÅÅ mycket annat som är godare!

  3. Hos oss har vi saltlånga istället för lutfisk, men det är ju egentligen samma fisk, bara tillredd på olika vis. Men jag har faktiskt aldrig smakat lutfisk, antagligen för att jag inte är så förtjust i saltlnga. Kokt vit fisk är mest traumatiska barnsdomsminnen för mig (växer i munnen) så jag koncentrerar mig på alla annan julmat istället.

    Ugnsbakad fisk älskar jag däremot, och denna gratäng är helt i min smak!

  4. Vi brukar äta lutfisk på julafton. Men i år hoppar vi nog det. Jag tycker det är helt ok, men visst smakar det nada! Men senapssåsen och ärtor i mängder är ju smarrigt!

    Vad mysigt med lite lussesånger. Funderar på att ställa klockan imorrn för att gå upp tidigt och kolla Lucia på TV. Mysigt!

  5. Nej USCH för lutfisk! Det åt jag inte ens när jag inte var vegetarian! Lucia tycker jag är mysigt, så jag kan förstå att det längtas :)

  6. Håller helt med dig. Förstår verkligen inte det där med lutfisk. Jag tycker din gratäng ser mycket mer god coh lockande ut. Här längtas det också en hel del till julaftonen.

  7. Nja, någon lutfisk käkar vi väl inte även om vi inte tycker att det inte är gott. Det är väl mest det att det liksom inte smakar något alls, precis som du skriver.
    Härligt med en egen sångarkör hemma, då slipper du ju ev. reklam på radion:)

  8. Jag älskar fisk men har svårt för lutfisk.
    Kramkram

  9. Oj, här är vi överens! Jag skulle också säga att jag älskar all form av fisk, förutom just lutfisken. Men potatis, gröna ärtor, sås och stark senap, det går ner det.

  10. Nej, lutfisk går inte hem här. Inte alls faktiskt.

    -Smaskelismaskens

  11. Jag ääälskar lutfisk! Den skall serveras med kokt potatis, mycket sås, salt, nymald vitpeppar och stark grov senap och allt blandas runt lite, smakas av så det är lagom med senap. Dryck: julmust! Oj, oj vad gott :)

  12. Låter som lutfisken snart kan vara ett utdöende släkte... Kanske får hitta på ett modernare recept för att förhindra detta. Asiatisk touch kanske?

  13. Anonym sa...

    Vilken snedfördelning. Lutfisk är underbart gott. Lent och bra för magen, man behöver den som motvikt till all annan julmat, men framför allt det är himmelskt gott

  14. För min del blir aldrig julmaten så mäktig. Jag äter en hel del grönt på julen och mest fisk. Och julgodis äter jag nästan inget alls. Men för många är det säkert så att lutfisken kan behöva balansera upp den andra julmaten.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.