Asiatiska smaker igen...

9/19/2010

Nu blev det mat med asiatiska smaker igen. Jag kommer in i perioder när jag lagar mycket asiatiskt. Hellre thaiträsket än falukorvsträsket eller hur var det nu... ;-) Men jag gillar verkligen den typen av mat, dels för att den ofta känns så fräsch och så är det många gånger så lättlagat. Till denna rätten tycker jag inte man behöver servera något mer än grönsakerna, men vill man ändå ha något mer till så passar nog ett vitt klibbigt ris bra till. Det tyckte i alla fall resten av min familj. Laxen kan man tillaga som man vill, men jag tycker det är så gott att låta den sjuda (inte koka) i buljong och vin för det får sådan fin konsistens då, den bara faller isär. Och använder man färsk lax så blir det ännu bättre.

Lax med asiatisk sås och lättkokta grönsaker, 4 pers.
4 laxkotletter el. bitar av laxfilé
4 dl fiskbuljong eller lika delar vitt vin buljong

Sås:
2 dl vatten
1 msk tamarindpasta (alt. pressad citron)
3 msk kinesisk soya
2 cm ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 chilifrukt (valfri styrka), tunt skivad
2 tsk råsocker
1 tsk maizena majsmjöl
½ kruka färsk koriander, hackad

8 salladslökar
1 huvud pak choi eller mangold
1 knippe grön sparris

Koka upp buljong och vin i en traktörpanna eller en teflonpanna med lite högre kanter. Lägg i laxen och sänk värmen så det slutar koka. Låt sedan laxen bli helt klar i en varma (inte kokande) buljongen.
Blanda nästan allt vatten med övriga ingredienser till såsen utom maizena och koriander. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Vispa sedan ihop maizena med den lilla skvätt vatten som är kvar och vispa ned i såsen. Tillsätt koriander. Häll såsen över den färdiga laxen.
Koka upp lätt saltat vatten och lägg i salladslök, kål och sparris och koka 1 minut. Servera tillsammans med fisken och såsen.

12 kommentarer:

  1. Mmm det ser riktigt aptitligt ut! :)

  2. Jag håller med dig, asiatiskt är ju såå gott!

  3. Hej, jag har också matlagningsperioder som domineras av asiatiska influenser. Det känns nästan alltid, gott, fräscht och väldigt nyttigt. Laxen låter jättegod.

  4. Muums!! Gillar oxå asiatiskt, tycker samma som du att det känns väldigt fräsht!! Tamarind har jag aldrig använt. Smakar det citron?!

  5. Mums vad gott. Jag gillar verkligen lax, skulle kunna äta det bra mycket oftare än vad vi gör här hemma. Låter som ett riktigt smarrigt recept.

  6. Hej!

    Kul att du kikade tillbaka in till mig. Åh tack, kul att höra att du gillar min blogg :)

    Asiatisk mat är aldrig fel. Gott!

    Ha en trevlig vecka! Kramar Maria

  7. Vad gott! här blir det tyvärr inte så mycket asiatiskt trots att jag har cykelavstånd till en stor Thai supermarket här i Köpenhamn. Tror jag ska gå in och botanisera där en dag ;-)

  8. men asiatiskt är ju alltid gott, kul att man säger asiatiskt egentligen det är ju liksom en hel världsdel. som att säga att jag gillar europeisk mat, menar man pizza eller sill då? ;)

    jaa, moussetårta är bra mycket godare än gräddtårtor. jag är inget fan av gräddtårtor alls faktiskt, det finns ju så mycket annat gott man kan göra!

  9. haha, jag hamnar ofta också i sådana matperioder :)

  10. Så gott det ser ut, inte minst med kålen och sparris till. Fräscht!

  11. Ser riktigt, riktigt, riktigt gott ut:)

  12. Gott och fräscht med bara lax och grönsaker, man behöver ju inte ris till. Äter nästan aldrig ris längre...väldigt klimatosmart mat.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.