Plommonkaka med mandelgrädde

9/16/2010

När väl plommonen mognat på träden i vår trädgård så blir det en kamp om frukterna mellan oss och fåglarna. Dels fick vi inte så många i år, och dels så vill jag inte plocka av dem förrän de mognat. Och då har de där rackans fåglarna mumsat på flera av plommonen. Önskar man kunde säga till dem, som man gör till barnen, att äta upp hela frukten innan de tar en ny... Jag kan ge mig på att de har någon tävling om vem som kan picka hål i flest plommon utan att bli ivägskrämd.
Några av plommonen åkte rakt ned i magen på oss och mina kollegor. Och några blev en god plommonkaka. Jag har serverat den som dessert ett par gånger och då tillsammans med mandelgrädde, men denna gång strödde jag över lite flagad mandel istället och så hade vi vanlig vispad grädde till. Men ni får även receptet på mandelgrädden för det blir så gott ihop!


Plommonkaka med mandelgrädde, 8 pers.
150 g smör
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker

Fyllning:
8-10 plommon, halverade och urkärnade (ta hjälp av ett kuljärn)
300 g mandelmassa
100 g smör
3 ägg
2 msk vetemjöl
Mandelgrädde:
75 g sötmandel, skållad och skalad
1 ½ msk strösocker
1 tsk citronsaft
1 tsk smör
3 dl vispgräddde
1 ½ msk Disaronno Amaretto, mandellikör

Blanda smör, vetemjöl och socker till en smidig deg. Låt vila i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Lägg mandeln på ett bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i 10 minuter. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt dem tills de är täckta med karamell. Rör i smöret och vänd runt igen. (Smöret gör att mandlarna lättare lossnar från varandra). Häll upp dem på bakplåtspapper och låt svalna innan de hackas grovt.
Kavla ut pajdegen och lägg i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Riv mandelmassa och rör ihop den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till sist ned mjölet. Bred ut smeten i pajskalet. Tryck ned plommonhalvorna i smeten med skalet uppåt. Gädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
Vispa grädden löst och blanda ned de hackade mandlarna och likören. Servera pajen ljummen tillsammans med mandelgrädden.

7 kommentarer:

  1. Åh vad gott det lät! Den där mandelgrädden lät ju rent farlig ;)

  2. Mums! Mandelgrädden låter riktigt spännande!

  3. Kakan ser urläcker ut men vilka härliga textilier - vad kommer de ifrån?

  4. Mandelgrädden verkade riktigt smarrig. Jag har plommon i frysen som jag fick av en kollega för någon vecka sen, den där pajen låter väldigt god. En kandidat för mina plommon. :-)

  5. Roligt med mandelgrädde. Tycker vanlig grädde är så trist att servera till pajer. Ska nog testa denna till helgen!

  6. Oj, här blev man ju riktigt sugen på allt gott när man kika in :)

    Ha en trevlig helg! Kram Maria

  7. mmm, det där såg ju riktigt gott ut :) gjorde en kanongod plommonpaj förra sommaren/hösten, måste nog leta fram receptet på den igen, vi har faktiskt plommonträd i trädgården och dem kanske man skulle länsa lite...

    yes, grönsaksdisk-mixarna är de bästa. förutom bake-off potatis så är ju även bake off-morot och palsternacka två favoriter ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.