Remsan goes HCHF
9/22/2010
Ja, för smörgåstårta är proppfull med både kolhydrater och fett. Men är det fest så är det.
För ett par dagar sedan fyllde min pappa år och då hade jag lovat att göra smörgårtårta. Jag är kass på att göra fina vanliga tårtor, men smörgåstårtor har jag gjort en hel del på beställning. Denna gången fick det bli en med bara fisk- och skaldjur. Och jag tycket smårgåstårtor ska vara fullkomligt täckta med godsaker. Förök att få tag på så färskt bröd som möjligt eller spraya bröden med lite kolsrat vatten.
För ett par dagar sedan fyllde min pappa år och då hade jag lovat att göra smörgårtårta. Jag är kass på att göra fina vanliga tårtor, men smörgåstårtor har jag gjort en hel del på beställning. Denna gången fick det bli en med bara fisk- och skaldjur. Och jag tycket smårgåstårtor ska vara fullkomligt täckta med godsaker. Förök att få tag på så färskt bröd som möjligt eller spraya bröden med lite kolsrat vatten.
Smörgåstårta med lax och skaldjur, 12 pers.
48 skivor formfranska, kantskurna (+ ett par skivor att pussla ihop med)
ev. kolsyras vatten eller mineralvatten
Fyllning 1: 400 g kräft- eller räkost
Fyllning 2: 2 dl vispgrädde, som vispas, 2 msk finhackad gul lök & 100 g/1 dl rökt kaviar
Fyllning 3: 2 dl majonäs & 150-200 g räkor, krabba eller kräftstjärtar
Att täcka tårtan med: 1 dl vispgrädde & 2 dl majonäs
1 sallads huvud
300 g kallrökt lax
300 g skalade räkor
5 kokta ägg, skivade
ostskivor
citronskivor
apelsinskivor
gurkskivor
physalis
80 g svart caviar
dill
Lägg ut 12 brödskivor på en bricka. Se till så kanterna blir någelunda raka och fyll de eventuella gliporna mellan brödskivorna med småbitar av bröd. Gör du tårtan samma dag den ska ätas, så spraya brödet med lite kolsyrat vatten. Bred ut 1:a fyllningen. Täck med 12 nya brödskivor (fyll ut ev. hål med bröd) och bred ut 2:a fyllningen. Och så täck med 12 nya brödskivor och bred ut fyllning nr 3. Täck med ett sista lager bröd och täck sedan hela tårtan med vispad grädde blandad med majonäs.
Vad brukar ni fylla era smörgåstårtor med? Vad tycker ni är gott?
48 skivor formfranska, kantskurna (+ ett par skivor att pussla ihop med)
ev. kolsyras vatten eller mineralvatten
Fyllning 1: 400 g kräft- eller räkost
Fyllning 2: 2 dl vispgrädde, som vispas, 2 msk finhackad gul lök & 100 g/1 dl rökt kaviar
Fyllning 3: 2 dl majonäs & 150-200 g räkor, krabba eller kräftstjärtar
Att täcka tårtan med: 1 dl vispgrädde & 2 dl majonäs
1 sallads huvud
300 g kallrökt lax
300 g skalade räkor
5 kokta ägg, skivade
ostskivor
citronskivor
apelsinskivor
gurkskivor
physalis
80 g svart caviar
dill
Lägg ut 12 brödskivor på en bricka. Se till så kanterna blir någelunda raka och fyll de eventuella gliporna mellan brödskivorna med småbitar av bröd. Gör du tårtan samma dag den ska ätas, så spraya brödet med lite kolsyrat vatten. Bred ut 1:a fyllningen. Täck med 12 nya brödskivor (fyll ut ev. hål med bröd) och bred ut 2:a fyllningen. Och så täck med 12 nya brödskivor och bred ut fyllning nr 3. Täck med ett sista lager bröd och täck sedan hela tårtan med vispad grädde blandad med majonäs.
Vad brukar ni fylla era smörgåstårtor med? Vad tycker ni är gott?
Garnera sedan med sallad, ägg, grönsaker, räkor, kallrökt lax, svart caviar, citron eller vad ni nu tycker om.
Vilken bra ide med kolsyrat vatten! Har jag aldrig testat! Tårtorna ser jätteläckra ut. Smörgåstårta med skaldjur är en klar favorit här hemma!
Härligt med HCHF ;) Här blir det en och annan klassisk svensk smörgåstårta. Svenskarna här tycker det är så roligt att bjuda sina canadensiska vänner på det och det blir väldigt uppskattat. Ska testa det där med kolsyrat vatten nästa gång.
Den här snor jag rakt av!
Jag fyller år på söndag så jag tackar och bockar för receptet..
//veronnes
Vad fin! Säkert smarrig!
Vilket bra tips med kolsyrat vatten, det ska vi minsann sno till oss nästa gång det görs smörgåstårta eller smörgåsbakelse hos oss.
Underbart! Haha, älskar den dieten, ska jag nog ta fasta på! Smörgåstårta är ju så himla gott. Själv brukar jag blöta en kökshandduk (REN så klart) ordentligt o linda in smörgåstårtan i och sen låta den safta till sig över natten... Kram Anna
Ser ju hur god ut som helst!
kolsyrat vatten har jag aldrig hört att man kan spraya med, vanligt vatten däremot. är det någon stor skillnad? nu gör jag visserligen aldrig smörgåstårta men om jag skulle få för mig att göra det någon gång, din ser förövrigt jättefin ut!
ja, pepparkaksbotten skulle ju också kunna "jula" till det riktigt ordentligt! det ska jag komma ihåg till jul!
"Är det fest så är det" - rätt instöllning! :) Ser riktigt smarrig och fin ut!
Oj vad sugen jag blev på smörgåstårta :) Det var så länge sedan jag åt det.
Himmel vad god den ser ut! Har faktiskt aldrig gjort en smörgåstårta, men den här måste jag ju bara prova!
Gaah vilka bilder. Blir så sjukt hungrig:D
Tänkte passa på att tipsa om en tävling där du bla kan vinna cupcakes wrappers
http://maddesmumms.blogg.se/2010/september/tavling-i-sammarbete-med-yrnu.html
LCHF:) jag kanske har fattat fel...
kolsyrat vatten har jag inte provat, låter som ett bra tips. Jag brukar beställa smörgåstårtebröd från det lokala konditoriet. Kostar under hundralappen. Då får jag helt nybakatfärdigskivat bröd..är också ett bra tips:)
din smörgåstårta ser urläcker ut! vad hungrig jag blir!
kram!
jag är en riktig sucker för smörgåstårta, äter det alldeles för sällan! tur det kanske :)
Smörgåstårta är jättegott! Nu var det ett tag sen vi åt det, men det återkommer ibland vid festliga tillfällen. Alltid lika gott.