Vart blev min inbjudan av?

11/18/2010

Vi måste ha fått alldeles för få inbjudningar till kräftskivor för i vår frys hittade jag ett paket kräftor. Hur har vi bara kunnat glömma äta upp dem?! Låg säkert för mycket över så Berra inte hittade dem ;-) För han är tokig i kräftor. När vi ska på kräftskiva får jag bromsa honom lite, annars äter han flera kilo själv. Gärna bordsgrannens också... Inte för att man inte kan äta för mycket kräftor, men det är så synd att han ska sitta ensam kvar vi bordet när alla andra gett upp.
Jag har länge varit sugen på att göra soppa och använda skalen till buljongen. Så lite extra pill blev det, men väldigt gott. Soppan går att göra med bara vanlig fond och färdigskalade kräftor också så klart.



Kräftsoppa, 2 pers eller 4 förrätter
1 kg frysta kräftor, tinade
1 l vatten
2 msk hummerfond
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, krossade
1 gul lök, finhackad
1 tsk torkad timjan
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2 msk konjak
cayennepeppar
salt

Skala alla kräftorna utom ett par som sparas till garnering. Krossa skalen och lägg dem i en gryta tillsammans med vitlök och gul lök. Fräs allt i lite olja. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré och timjan och låt allt småkoka under lock i 15-20 minuter. Sila buljongen.
Smält smöret i en gryta och vispa ned mjölet. Späd med buljongen, vinet och grädden och låt koka i 5 minuter. Smaka av med konjak, cayennepeppar och salt. Lägg i kräftstjärtarna och servera tillsammans med lite bröd.

Nu hittar ni mig även här, där jag kommer blogga tillsammans med Charlotte och Helena. Så då kan ni kika på god mat och lyssna på radion samtidigt :-)

6 kommentarer:

  1. Nu längtar man ju lite till sensommar och kräftskiva.....*drömmer*

    Vad roligt att va radiokändis!!;)

  2. En tallrik kräftsoppa hade ju inte suttit helt galet! Grattis till inträdet i radioetern! Kan du inte skylta länken lite tydligare här från din blogg?

  3. Den tallriken med soppa hade jag inte tackat nej till! :-)

  4. Åååå vad det såg gott ut! :) Min man vägrar äta soppa(han är däremot precis som din barnsligt förtjust i kräftor) men i morron ska han inte va hemma så det är inte omöjligt att det blir just en sånhär soppa till middag hos mej. :) Trevlig helg!

  5. Vilken mumsig soppa, jag ääääälskar kräftor men det blev varken kräftor eller surströmming den här hösten. Vad kul att ni ska blogga tillsammans, ska kolla in den bloggen!
    Trevlig helg/Karin

  6. Då får jag väl kalla dig kollega nu då, jag matbloggar ju på P4 Sjuhärad, fast mina recept ligger iofs inte med på deras sida. Dock länkar de till mig och pratar om mina recept varje fredag och var fjärde fredag är jag ju själv med i studion.

    Soppan ser gudomligt god ut!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.