Förså tomater
3/09/2010
Nu börjar det verkligen kännas att det är vår i luften. Har tyvärr spenderat dagen inomhus på jobbet medan solen sken. Så fort våren kommer blir jag sugen på att plantera och pyssla i trädgården. Har inte haft trädgård så länge och trodde aldrig att jag skulle tycka att det var så roligt. Än så länge går det inte komma ned i jorden med en spade, men man kan börja förså inne. Brukar ni förså några grönsaker eller kryddor? Tomater är ju riktigt tacksamt att ha en eller ett par plantor av. Har man tur får man mängder med tomater och länge. Och de blir så sjukt mycket godare än de mesiga i affärerna. Örtkryddor är ett måste. Äter man inte upp dem så sprider de i alla fall en trevlig doft. Båda dessa kan man ha även om man bara har balkong.
Tomaterna i vår mat kommer vara köpta ett par månader till. Men snart kan det finnas små plantor.
Chorizofylld kyckling med medelhavsgrönsaker, 4 pers.
750 g kycklingfiléer, 3-4 st
750 g potatis, i klyftor
250 g schalottenlök (ett nät), skalad
1 fänkål, i smala klyftor
100 g påläggs chorizo, strimlad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 citroner, juicen
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 röda paprikor, i stora bitar
250 g körsbärstomater
1 pkt/burk fetaost (150-200 g), i tärningar
1 kruka timjan el. basilika
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven el. pressad
ev. lite smulad fetaost
1 msk olivolja
salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Lägg potatis, scharlottenlök och fänkål i en smord långpanna. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Skär en ficka i varje kycklingfilé på längden.Fyll filéerna med chorizon och fäst ihop med tandpetare. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna. Fräs med vitlöken mot slutet. Krydda med salt och peppar. Ta ut långpannan och lägg i kycklingen tillsammans med paprika och körsbärstomater. Häll citronjuice, vatten samt hönsbuljong i stekpannan och låt koka upp. Häll över buljongen och fortsätt att tillaga i ugnen ytterligare 15 minuter.
När 5 minuter återstår strö över fetaosten och timjan (använder ni basilika strö över vid servering). Servera med en yoghurtsås eller tzatziki.
Tomaterna i vår mat kommer vara köpta ett par månader till. Men snart kan det finnas små plantor.
Chorizofylld kyckling med medelhavsgrönsaker, 4 pers.
750 g kycklingfiléer, 3-4 st
750 g potatis, i klyftor
250 g schalottenlök (ett nät), skalad
1 fänkål, i smala klyftor
100 g påläggs chorizo, strimlad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 citroner, juicen
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 röda paprikor, i stora bitar
250 g körsbärstomater
1 pkt/burk fetaost (150-200 g), i tärningar
1 kruka timjan el. basilika
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven el. pressad
ev. lite smulad fetaost
1 msk olivolja
salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 200°. Lägg potatis, scharlottenlök och fänkål i en smord långpanna. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Skär en ficka i varje kycklingfilé på längden.Fyll filéerna med chorizon och fäst ihop med tandpetare. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna. Fräs med vitlöken mot slutet. Krydda med salt och peppar. Ta ut långpannan och lägg i kycklingen tillsammans med paprika och körsbärstomater. Häll citronjuice, vatten samt hönsbuljong i stekpannan och låt koka upp. Häll över buljongen och fortsätt att tillaga i ugnen ytterligare 15 minuter.
När 5 minuter återstår strö över fetaosten och timjan (använder ni basilika strö över vid servering). Servera med en yoghurtsås eller tzatziki.
Det där såg himla gott ut! Börjar knorra lite i magen nu, liitte länge sen jag åt frukost!
Åh, vilken god tallrik, där fanns det mycket gott :)