Magazine mondays

3/30/2010

Nu är det bara några dagar kvar till påsk! Och vi är långlediga hela familjen. Ska bli så skönt... Och påskhelgen brukar alltid bjuda på fint väder så det hoppas jag på. Har varit och shoppat påskmat idag och annat gott. Maken och jag har bröllopsdag på långfredagen så vi måste se till att äta lite extra gott, om det nu blir någon tid över mellan påskmiddagarna. Får se hur mycket jag hinner lägga upp på bloggen. Ska i alla fall göra en kräftcheesecake och ta med mig bort och den måste ha ut på bloggen så ni kan testa denna.
Hur som helst... Igår testades ett recept på kyckling som marinerats 1 dygn , från Allt om Mat 2009 nr 18. Kycklingen går bra att snabbmarinera någon timme också, men jag gjorde det dagen innan för att snabbt kunna svänga ihop middagen när det var dags. Och då tar det 10-15 minuter för kycklingen och undertiden fixas en god sallad. Snabb vardagsmat, eller hur?!
Så till kycklingen åt vi mangosallad med en underbar mangodressing (från "Våra bästa GI-recept") som ni bara måste testa till kycklingsallad, kräftsallad eller bara till en mango- och avocadosallad tillsammans med grillat kött. Så ruggigt gott så man ryser (hi hi).

Kyckling i kryddig sås, 4 pers. el. 10 buffé.
600 g kycklingfiléer
1 msk jordnötsolja

Marinad:
1 apelsin (gärna krav), skalet samt saft
5 cm ingefära, skalad och skivad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk honung
½ dl japansk soya
½ dl konjak
½ dl vatten
1 kanelstång
4 stjärnanis

Skala av det gula på apelsinen med en potatisskalare och pressa saften ur den. Lägg skal och saft i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser till marinaden. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Låt svalna och slå sedan över kycklingfiléerna. Marinera dem i 1-24 h (beroende på hur mycket tid du har).
Hetta upp en stekpanna och häll i olja. Bryn kycklingen runt om, tillsätt sedan marinaden och låt sjuda under lock tills kycklingen har en inre temperatur på 68° (ca 10 minuter).
Ta upp kycklingen och skär den i skivor. Sila skyn och red eventuellt av den. Skeda den över kycklingen.


Mangodressing, 8-10 pers.
(halvera receptet om ni är 4 och ta bara 1 äggula)
1 ägg, kokat i exakt 3 minuter
½ mango, i mindre bitar
1 vitlöksklyfta
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ krm nymalen svartpeppar
1 ½ msk gräslök, hackad

"Häll" äggets innehåll i en mixer eller matberedare tillsammans med mango och vitlök. Kör någon minut. Droppa omväxlande i vinäger och olja medan maskinen är igång. Droppa ner olja i en tunn stråle så såsen tjocknar efter hand. Smaksätt med salt, peppar och gräslök.

Mangosallad, 4 pers.
½ mango, i tärningar
½ gurka, i tärningar
½ pkt sockerärtor (75 g), i mindre bitar
1 avokado, i tärningar
1 romansalldshuvud

Blanda allt utom salladen försiktigt i en skål. Lägg salladsbladen på ett fat och häll dressingen i dem. Lägg sedan frukt- och grönsaksblandningen i.

1 kommentarer:

  1. Mangosalladen ser verkligen smarrig ut! Den kommer jag att testa vid tillfälle...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.