Brownies-extra-allt
3/31/2010
Jag har sagt det förrut, jag är så svag för brownies... Allra helst riktigt chokladfylliga i smaken och med nötter i. Valnötter är min favorit även om pecannötter kanske är de mer traditionella. Det här recept är en tilltvistad variant av brownies. Receptet går även använda om man vill göra vanliga brownies, man bara skippar kolakrämen och den hackade chokladen. Går även att täcka kakan med en färskostkräm och bär (se recept nedan). Men vill du ha en brownies med extra allt så testa detta recept ;-)
När du ändå är i gång och ska koka en burk med kondenserad mjölk så lägg i en burk till så kan du baka Banoffee pie en annan dag! Gör så här: Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i den en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2 ½ timmar. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
När du ändå är i gång och ska koka en burk med kondenserad mjölk så lägg i en burk till så kan du baka Banoffee pie en annan dag! Gör så här: Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i den en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2 ½ timmar. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
Brownies med kolakräm och valnötter, 1 form 20 x 20 cm
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
2 ägg
3 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
100 g valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad, grovt hackade
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt äggblandningen samt det smälta smöret. Rör så det precis blandas. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform ca 20 x 20 cm. Och pensla den med smör. Häll hälften av smeten i formen och sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, går snabbast i kylen.
Bred kolakrämen (burken med den kokta kondenserade mjölken) över kakan. Fördela hälften av valnötterna över kolakrämen sedan resten av smeten (värm den lite i micron innan så den blir mjukare). Strö till sist över resten av valnötterna samt den hackade chokladen. Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Låt kakan svalna helt (i kylen) innan du skär den i bitar.
Creame cheese topping
300 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl björnbär
Blanda samtliga ingredienser till en jämn kräm. Fördela färskostkrämen över kaksmeten innan den gräddas. Strö över björnbären och tryck ned dem lite i smeten. Grädda kakan i 45 minuter. Övergrädda inte, för kakan "sätter sig" när den svalnat. Låt svalna helt och skär i bitar.
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
2 ägg
3 ½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
100 g valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad, grovt hackade
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt äggblandningen samt det smälta smöret. Rör så det precis blandas. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform ca 20 x 20 cm. Och pensla den med smör. Häll hälften av smeten i formen och sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, går snabbast i kylen.
Bred kolakrämen (burken med den kokta kondenserade mjölken) över kakan. Fördela hälften av valnötterna över kolakrämen sedan resten av smeten (värm den lite i micron innan så den blir mjukare). Strö till sist över resten av valnötterna samt den hackade chokladen. Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Låt kakan svalna helt (i kylen) innan du skär den i bitar.
Creame cheese topping
300 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl björnbär
Blanda samtliga ingredienser till en jämn kräm. Fördela färskostkrämen över kaksmeten innan den gräddas. Strö över björnbären och tryck ned dem lite i smeten. Grädda kakan i 45 minuter. Övergrädda inte, för kakan "sätter sig" när den svalnat. Låt svalna helt och skär i bitar.
Vilken fin ny layout du har. Hoppas ni får en bra påskhelg.
Hälsningar
Nina
Ha en riktigt trevlig påsk! Den där kakan får mig nästan att dregla!!! MUMS!
jisses vilken frestarkaka :)
trevlig påsk!
Det där såg sanslöst gott ut! Är också otroligt svag för brownies så det här känns som något jag måste testa.
Har en tävling på bloggen just nu där du kan tävla om en kakbok om du vill :)
Ha en fin dag!
Mmm! Det ser riktigt smarrigt ut!
Det där med extra allt gillar jag!! Måste testa den där banoffee någon dag. Har faktiskt tom köpt en burk med kondencerad mjölk....
Hjälp vad gott!!Måste prova! Hoppas ni får en skön påsk!
Mmm den såg god ut..
Glad påsk
// växelhäxan från norrland/ Therese
Det där vågar jag inte ens testa, kan tänka mig att det är beroende framkallande.
GLAD PÅSK!
Wow, det här låter som ett toppenrecept för mig som älskar allt vad brownies heter. Spara, spara, spara =).
Glad påsk!
Vad fint du har fått det! Och vilka goda kakor! Mums!
Gud så gott! Såg ngt liknande i helgen på ett fik men det blev mudcake istället. Så nu kan jag göra brownien hemma :)
WOW....se så gott ut!!
Dom såg verkligen goda ut!
måste nog testa baka! :-)
Jisses vad smarrigt! En fråga: ska man använda sötad kondenserad mjölk?
Hjälp, så gott det ser ut!! =)
Åh, herregud så gott!