Fredags mys

3/06/2010

Igår skulle min man och jag ha lite fredagsmys innan jag var tvungen att åka till jobbet för att spendera min natt där. Jag lagade 2-rätters och tänkte att då skulle jag åtminstone få mysa lite innan jag åkte iväg. Och det var så gott, men det sved rätt bra att se maken sippa på lite rött vin till maten. Chèvre och rödvin, mmm... Sedan hade det ju varit underbart att få sjunka ned i soffan med kaffe och dessert. Men men, man kan inte få allt...
När jag sedan hoppar in i bilen spelade de på radion Bad Romance med Lady Gaga... Fredagskväll... Visst, just rub it in...

Förrätt
Rödbetssallad med mandarinvinägrett och chèvremousse
, 4 pers.
12 små rödbetor
½ dl olivolja
1 msk grovt salt

2 dl mandarinjuice (alt. apelsin men ej från konc.)
2 msk rivet mandarinskal (alt. apelsin)
1 dl honung
½ msk sherry
½ msk balsamvinäger

150 g chèvre
½ dl mjölk
½ dl olivolja
salt & svartpeppar

2 dl röda salladsblad (tex röd mangold)
ev. lite nötter (pecan, pistage el. valnötter)

Sätt ugnen på 200°. Skölj och lägg rödbetorna i en ugnsform. Häll över olivolja och salt. Täck med folie och ugnsbaka i 1-1 ½ h, tills rödbetorna är mjuka. Låt svalna något och gnugga sedan loss skalet med lite hushållspapper.
Koka upp madarinjuice och -skal tillsammans med honung, sherry samt vinäger i en kastrull och låt koka i 2-3 minuter. Låt svalna.
Vispa chèvre, mjölk och olivolja luftigt och till en slät mousse med elvispen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vid servering: Fördela salladsbladen på 4 tallrikar. Skär rödbetorna i klyftor lägg ovanpå. Häll över vinägretten och skeda över moussen. Garnera eventuellt med några nötter.

Varmrätt (från ICA testlagar)
Faringriljerad fläskfilé med primörsallad, 4 pers.
8 små potatisar
800 g fläskfilé
1 msk tabasco
2 msk brun farin
1 msk vitlök, finhackad

½ dl olivolja
½ dl limejuice, 1 lime
½ dl apelsinjuice, ½ apelsin
½ tsk salt
1 krm peppar
(1 tsk curry)

1 rödlök, i tunna klyftor
1 stånd broccoli, lätt kokt
2 avocado, i skivor
150-200 g blandad sallad
100 g cocktailtomater, i halvor

Sätt ugnen på 175°. Koka potatisen knappt färdig och dela den i halvor. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Blanda tabasco med farinsocker samt hackad vitlök och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnsform och lägg potatishalvorna runt om. Stek sedan köttet nästan klart i ugnen, ca 20 minuter. Låt vila en liten stund innan det skärs i skivor. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Fördela salladen och grönsakerna på 4 tallrikar och häll över dressingen. Lägg upp köttskivor och potatishalvorna på tallrikarna.

3 kommentarer:

  1. Dom där rödbetorna hade jag inte tackat nej till!

  2. Vilken härlig kombination. Rödbetor och mandarin. Måste ha varit riktigt gott, synd att du inte fick njuta riktigt.

  3. WOW! Helt underbart gott!
    Skulle förmodligen inte överleva utan min fru... Ett glas rött förstörde som sagt inte denna rätt =}

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.