Magazine mondays

3/01/2010

Denna veckas recept står Marcus Samuelsson för. Tycker hans street food är helt underbar. Han visar hur läcker "snabbmat" kan vara. Gillade programmen när han stod på en gata i New York och lagade mat som han delade ut. Så kvällens middag var snabblagad, men med lite annorlunda smaker och härligt kryddig. Alltså jättegott! :-) Kommer även passa perfekt när grillsäsongen startar på allvar.
Receptet har jag hittat i en bilaga till Aftonbladet från december 2008.

Lamm- & kalvkofta med tomat- & gurkröra, 6 pers.
2 gula lökar, mycket finhackade.
3 vitlöksklyftor, pressade
3 serranochilifrukter, finhackade (utan frön och skiljeväggar)
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
300 g lammfärs
300 g kalvfärs
1 ½ tsk garam masala
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
6 pitabröd

1 stor bifftomat, urkärnad och tärnad
½ gurka, urkärnad och tärnad
2 vitlöksklyftor, pressade
2-3 jalapeñochilifrukter, finhackade
1,5 msk naturell yoghurt
1 citron, saften
salt & nymalen svartpeppar

Stek lök, vitlök och chili tills löken är mjuk utan att den tar färg. Rör ned koriander och spiskummin, dra stekpannan från värmen och låt det hela svalna. Blanda lamm- och kalvfärs med lökröran, garam masala, oregano och salt. Forma färsen till 6 stora platta biffar (ca 2,5 cm tjocka). Stek dem på båda sidor i stekpannan. (Eller grilla dem!).
Blanda tomat- och gurktärningarna med vitlök, yoghurt, citronsaft och krydda.
Servera biffarna i pitabröd tillsammans med tomat- och gurkröran.

(Kofta = kryddiga, cigarrformade köttbullar. Nu hade inte hans köttbullar den formen, men han har döpt rätten så iaf.)

1 kommentarer:

  1. Det där såg galet gott ut! helt i min smak, måste testa.
    Ser att du varit på bokrean...ja med. Handlade massor med böcker, så kul!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.