Enkelt är gott

8/19/2010

Idag har vi haft utvecklingsdag med jobbet. Det har vi alltid när vi alla kommit tillbaka efter sin semester. Det är alltid lika roligt att träffa alla kollegor igen, en del har man inte träffat på 8 veckor. Dagen har handlat om bemötande. Eftersom vi arbetar på en kirurgisk avdelning träffar vi många olika människor. Sjuka människor, döende människor, människor i kris, och även mindre sjuka, men kanske väldigt sjukhusrädda. Och alla människor är så olika, vi träffar alla sorter, nästan alla åldrar (från 18 år och uppåt). Men vi i personalen är också väldigt olika och arbetar på olika sätt. Vi lyssnade på en intressant och mycket rolig föreläsare, Lennart Israelsson. Han hade arbetat på järnvägen, som präst och nu som personalchef hos tandvården. En salig blandning, men som gett mycket blandad erfarenhet.

Efter denna dagen hämtade jag tre barn på tre olika dagis och då är det bra med enkel mat. Och ofta är det ju så att det enkla är så gott. Jag hade en halv förpackning herbes de Provence i frysen som passade bra att krydda filén med tillsammans med lite vitlök. Och sedan en fräsch sallad/salsa och ugnsrostad potatis.


Provencalekryddad fläskfilé med två sorters rostad potatis
samt paprika- & apelsinsallad
, 4 pers.
600-800 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ pkt fryst herbes de Provence
2 vitlöksklyftor, finhackade

4 stora potatisar eller bakpotatisar, skalade & skivade
2 sötpotatisar, skalad & skivad
2 apelsiner, klyftade el. filéade
2 paprikor, tunt strimlade
2 små rödlökar, tunt strimlade


Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisskivorna på en (pappersklädd) ugnsplåt och ringla över lite olivolja och strö över flingsalt. Tillaga i 20 minuter och lägg sedan på sötpotatisskivorna. Tillaga ytterligare 10minuter.
Putsa filén och stek den runt om. Krydda med salt och peppar och stek den nästan klar (använd gärna termometer). Gnid på örtkryddor och vitlök sista minuterna. Låt köttet vila en liten stund innan det skärs i skivor.
Blanda apelsinklyftor, paprikastrimlor och lök i en skål. Jag tycker inte att man behöver krydda. Servera grönsakerna tillsammans med köttet och potatisen.

Nu ska jag ut och springa! 2 veckor kvar till tjejmilen... Puh... Sedan ska jag fira 4-dagars ledigt.

1 kommentarer:

  1. Det är kul när man får göra saker tillsammans på jobbet. Låter som en bra dag du haft.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.