Buffémat

8/16/2010

Här kommer recepten på maten vi åt i lördags innan vi mumsade tårta. Eftersom jag hade jobbat natten innan kalaset och sov halva dagen, så fick det bli en buffé som var lätt att förbereda. Då är kallskuret som man fixar själv så lätt. Glöm allt vad kallskuret heter som brukar finnas på exotiska plankor som man kan beställa färdiga... Ta fläskkött eller kyckling och förbered dagen innan, för att sedan bara marinera festdagen. Här och här hittar du ett par andra recept på kallskuret.


Balsamicomarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och basilika, 10-12 pers.
1½-2 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt & svartpeppar

Marinad:
2 dl rapsolja
1 dl balsamvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kruka basilika,bladen strimlade
100 g soltorkade tomater i marinad, strimlade

Sätt ugnen på 225°. Putsa fläskfiléerna och stek dem runt om så de får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg filéerna i en ugnsform. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen tills termometern visar 70°. Låt köttet kallna över natten i kylskåp.
Skiva köttet tunt och lägg det på serveringsfat. Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering. Strö över tomaterna och basilikan vid servering.


Kycklingspetten är färdig grillade kycklinginnerfiléer med barbecuesmak från Guldfågeln som jag trätt på spett.


Ljummen potatissallad, 8-10 pers.
1 ½ kg delikatesspotatis eller färskpotatis
3 msk olivolja
1 msk gourmetsalt (jag tog ett smaksatt med örter och rosépeppar)
4 salladslökar, strimlade
1 stor påse ruccolasallad el. mangold


Örtsås: 
4 dl matyoghurt
½ dl blandade hackade örtkryddor, tex herbes de Provence
½ tsk salt

½ krm vitpeppar

Sätt ugnen på 225° och sätt in en långpanna. Tvätta och dela potatisen i halvor. Blanda den med olivolja och lägg i den uppvärmda plåten. Strö över gourmetsalt. Rosta i övre delen av ugnen i 30 minuter. Låt potatishalvorna svalna något. Blanda den sedan med salladslök och ruccola på ett stort fat. Servera tillsammans med örtsåsen.



Ugnsbakade tomater i olivsås,
4 pers.
8 tomater
2 krm salt
2 vitlöksklyftor, pressade

3 msk hackad persilja
2 msk ströbröd (eller finriven parmesan)
1 dl vispgrädde
½ dl tapenade av svarta oliver


Sätt ugnen på 225°. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur dem. Ta bort kärnorna/vätskan, men spara fruktköttet och hacka det. Blanda urgröpet med vitlök, persilja och ströbröd/parmesan. Ställ de urgröpta tomaterna i en ugnsform och salta i dem. Fyll dem med tomathacket och lägg på locken. Blanda grädde och tapenade och häll runt tomaterna. Baka i mitten av ugnen i 20 minuter.



Denna rätt bjöd våra vänner Therese och Christos oss på tillsammans till grillat. Paprikor fyllda med godsaker, som passar till så otroligt mycket. Middagarna hos dem får en viss prägel av att Therese äter LCHF-kost med en massa grönsaker och inspiration från medelhavet eftersom Christos har sina rötter i Grekland. Ja, ni fattar själva att det passar mina smaklökar perfekt!


Grönsaks- och fetaostfyllda paprikahalvor
, beräkna 1-2 halvor/person.
4 paprikor, i halvor, urkärnade
8 cocktailtomater, i halvor/kvartar
8 basilikablad
½ squash, i tärningar
½ aubergine, i tärningar
15o g fetaost, i tärningar

Sätt ugnen på 225°. Fördela grönsaksbitar, fetaost och basilika i paprikahalvorna. Gratinera mitt i ugnen i 20 minuter.

19 kommentarer:

  1. Jisses va mycket god mat! Ser härligt ut!

  2. Buffé slår verkligen det mesta, och denna ser ju inte illa ut!
    Sv: Visst är det kul med alla recept, men precis som du säger så kan man undra när man ska ha tid att prova alla. "Prova på högen" bara växer för varje dag som går!

  3. Vilken underbart fräsch och färgglad buffé!!

  4. härligt med buffé!

  5. Mmmm! Vad gott! Tomaterna ska jag spara till något tillfälle... behöver alltid lite tips på nya medelhavsinspirerade bufferätter.

    Ha en skön kväll!

    / Alexandra

  6. Vilkwen fin buffé! Det är tacksamt både att bjuda och bli bjuden på buffé då det alltid finns något för alla.

  7. Mums! Jag älskar bufféer, när vi har kalas är vi i regel så många att det krävs buffé för att det skall passa alla smaker, så jag samlar på bra bufférecept :)

  8. Det här skulle jag bli helt galet glad över att bli bjuden på som gäst!
    Allt för alla smaker... Grymt gjort av dig att få till trots att du jobbat natt!
    För allt ta minsann lite tid....Nu ska jag minsann ge mig i kast med lite sundare mat, och då ser ju paprikahalvorna gudomligt goda ut! Must try! Kram Gourmetmorsan

  9. Din buffé ser kanon ut. Jag gillar allt man kan förbereda i god tid!

  10. Härlig buffé och vilken god och lättlagad Örtsås! :-)

  11. Låter fantastiskt gott - som alltid när du är i farten!

  12. gud vad fint du dukar och fixar! ser helt fantastiskt ut!

  13. Oj, vad mycket gosaker. Jag gillar buffe, då kan man ta lite av varje och kanske lite extra av det man gillar bäst. Tack för recepten!

  14. Gud så mycket gott. Du dukar alltid upp så himla fint. gillar det rosa inslaget starkt ;)

  15. Dina bufféer är alltid toppen! De där tomaterna ska jag göra!

  16. Tack för alla snälla kommentarer!

  17. Anonym sa...

    gud så gott!!!!

  18. Anonym sa...

    Hej Remsan! Du gjorde succé på min 40 årsfest med ditt recept på;
    Balsamicomarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och basilika !! Gästerna frågar mig efteråt om receptet..! Kan du få bättre betyg ??
    Ha det fint! //Mamma Mia

  19. Mamma Mia, så roligt att det blev uppskattat! Tack för att du berättade!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.